Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hipercholesterolemia genetycznie uwarunkowana

majka30

Rekomendowane odpowiedzi

Mój 8 letnie syn prawdopodobnie choruje na hipercholesterolemię genetycznie uwarunkowaną .W lutym lekarz kazał zbadać mu cholesterol [syn ma problemy z przybieraniem na wadze] i okazało się, że wynosi on 221 mg/dl [trigl. -76 mg/dl; C-hdl 49 mg/dl ; Ldl 156 mg/dl]. Lekarz zalecił dietę - twierdząc ,że źle go żywię. Moje dzieci nie jedzą fast foodów, chipsów, nie więcej niż 2 jajka w tygodniu, większość potraw jest pieczona bez tłuszczu - nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić. Po 6-miesiącach wyniki są jeszcze gorsze : 235 mg/dl [triol. - 68 mg/dl; C-dl 61 mg/dl ; Ldl 161 mg/dl]. Mieszkam koło Poznania i obdzwoniłam wszelkie kliniki i poradnie z prośba o pomoc, ale okazuje się, że nikt tym się nie zajmuje. Pozostało mi tylko Centrum Zdrowia Dziecka. Nie wiem jak pomóc synowi, jaką dietę stosować. I nie chodzi tu o standardowe teksty typu mniej tłuszczu nasyconych, mniej cholesterolu - ale co i ile konkretnie moge mu dać. Lekarz rodzinny twierdzi , że chyba musze zrezygnować z serków, jogurtów, pełnego mleka, wszelkich słodyczy, wedlin, tłustych ryb, zwykłego chleba, makaronów - czyli co własciwie mojemu dziecku pozostało?
Soczewica, fasola, quinoa, brokuły, szpinak, sałaty, pomidory w różnej postaci, cukinia, ogórki, kapusta, buraki, marchew, karczoch, papryka, słodkie ziemniaki (bataty), soki warzywne, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, oliwa z oliwek (z umiarem, bo wysokokaloryczna), *ciemne* pieczywo pełnoziarniste (także typu *Wasa*), tofu, płatki owsiane (bez cukru), jabłka, jagody, kiwi, śliwki (także suszone), maliny, truskawki, czosnek, cebula, ryby morskie (są zwykle tłuste, ale to głównie wartościowe kwasy omega-3), chude mięso drobiowe wysokiej jakości etc. - to przykłady najwartościowszych produktów, które można wykorzystać w kuchni na mnóstwo różnych sposobów Słodycze (wyjąwszy umiarkowane ilości ciemnej czekolady z zawartością kakao 85 - 99 %), przetwory z cukrem, serki topione/żółte, większość wędlin (zwłaszcza tanich i wędzonych), zwykły (*biały*) chleb, bułki, makarony z *białej* mąki, płatki śniadaniowe z cukrem, słodzone napoje gazowane, słodzone soki owocowe, chipsy, fast foody, zupki z proszku, margaryny i insze wysokoprzetworzone produkty - to żywieniowe badziewie, które spożywane regularnie sprzyja m. in. chorobom metabolicznym.
Dziekuję z informacje. Kłopot w tym, że z tych złych produktów, to mój syn jadł tylko słodycze, a i to w małych ilościach, oraz zwykły chleb. Natomiast jesli chodzi o pierwsze produkty to wiekszość z nich jest dla dziecka niesmaczna, wiem, że bedę musiała go przestawic na takie jedzenie, obawiam się jednak, że wtedy to juz wogóle bedzie przypominał anorektyka [obecnie przy wzroście 129 cm wazy 22,5 kg]. Utrzymanie wagi jest u niego ogromnym problemem.

Witam ja mam dwie corki 8 i 3 lata oraz meza 37 lat wszyscy maja wysoki cholesterol tj 223/232/286 zmagam sie z genetycznym zjawiskiem hipercholestromii u mnie sprawdza sie dieta oparta na wszelakich warzywach duzo straczkowych oraz kielkow no i otreby do kazdego posilku(taleza)dodaje po 2lyzki stolowe oleju lnianego budwigowego (dieta doktor budwig)jest dosc drogi bo ok 65zl za litr starcza na 1 m-c ale efekty sa gotuje codziennie rano siemie lniane na mleku 0.5% do tego dodaje olej poczatki byly trodne ale jedza powodzenia odsylam na strone dr budwig i do jej produktow so bardzo pomocne