Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery serca u dziecka i dziura między komorami

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Mam goraca prosbe, czy moze mi ktos wyjasnic co nalezy zrobic i czy jest to niebezpieczne. A mianowicie mam corke ktora ma 5 lat i od urodzenia lekarze wybadali ze ma szmery serca. Jezdzilismy co pol do roku na kontrole i szmerek ten sie zmniejszal. Dzis natomiast miala badanie echa i okazalo sie ze ma niewielka dziurke pomiedzy komorami. Czy jest to niebezpieczne ? Lekarz stwierdzil ze moze sie to jeszcze zrosnac. Prosze o wszelkie informacje za ktore jestem wdzieczny.
Zapraszam na forum : http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24429 Wada serduszka, którą ma Twoja córeczka może się skorygować sama - czyli zarosnąć. Nazywana jest tez z angielska VSD. Jeżeli się nie zarośnie, a ubytek bedzie mały to jego zamknięcie można wykonac podczas zabiegu, który nazywa się cewnikowaniem serca. Dziecko usypia się, a następnie przez tętnicę udową lub tętnicę szyjną ( zależy od lekarzy przeprowadzających zabieg) wprowadza się cewnik, a przy jego pomocy tzw. sprężynkę, która zatyka ubytek.Zabieg ten trwa ok. 2 godzin., 1-2 dni po zabiegu dziecko wypisywane jest do domu. Zapraszam też na stronę www.sercedziecka.org.pl Pozdr, Ania ,mama Adasia ze zwężeniem zastawki aortalnej