Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne przyspieszenie serca po wstaniu przy zespole Barlowa i nerwicy

Gość soso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ja mam inny problem.Od pewnego czasu boli mnie glowa.Raz jest tak ze mnie nie boli a potem zaczyna dzien w dzien i boli mnie glowa szczegolnie u góry i czasami na skroniach i czasam z tylu pulsujac.. bol ten czasami sie nasila a jak biore tabletke nie zawsze mi przechodzi...jeszcze czasem tak mi sie slabo w kolanach robi .Byłam u lekarza i mialam tylko robione badania moczu i krwi ale wszystko bylo w normie i pani powiedziala ze gdyby costam gdzies to by po tych badaniach cos juz bylo widac.Jesli ktos ma podobne bole lub cos wie niech odpisze. Pozdrawiam.
Tak się zapytałem bo w sumie temat ktoś założył o tej chorobie. Chociaż rok temu całe wakacje 2 miesiące praktycznie bez przerwy bolała mnie głowa na różne sposoby. Druga rzecz to ze masz dobre ekg nie znaczy że nie możesz mieć barlowa ,gdyż tak było w moim przypadku. Dopiero po usg serca wykryto wypadanie jednego płatka. Moim zdaniem warto to sprawdzić tym bardziej jeśli inne badania wychodzą dobrze. Przyczyn może być bardzo wiele takich bóli, ale wiem z własnego doświadczenia, że wypadanie może powodować takie stany.
*Wypadanie płatków może być pierwotne, spowodowane zmianami w budowie samej zastawki, lub wtórne - czyli wynikające z nieprawidłowości w budowie serca. Dolegliwości związane z tą chorobą są często niewielkie, niemniej nie bagatelizuj ich, jeśli tylko je u siebie zauważysz. A co pozwala podejrzewać, że masz wypadający płatek? Może to być np. szybkie męczenie się podczas wysiłku, kołatanie serca czy bóle w klatce piersiowej. Te objawy mogą pojawiać się podczas ---zmiany pozycji ciała---, zmniejszać się lub zwiększać podczas wysiłku* no czyli to moze byc od tej wady
Soso. Niby nie wolno bagatelizować pewnych objawów, ale co miałem zrobić jak bolała mnie głowa od tego, że nic nie mogłem zrobić. Jedyną pomocą od lekarza jaką otrzymałem to uzbroić się w cierpliwość aż ze chce z łaski swojej przeminąć. Na dzień dzisiejszy mam bóle pleców tak mniej więcej między kręgosłupem a łopatką. W upalne dni potrafi tak boleć że nawet leżeć sie nie da. Podczas wysiłku ból się nasila zwłaszcza podczas dzwigania co powoduje ogólne zle samopoczucie. Kardiolog którego odwiedzam twierdzi że jedyna rzecz jaką zespol barlowa może powodować to przyspieszona akcja serca, a reszta to nie od serca. Ostatnio w internecie znalazłem artykuł na temat śmierci sportowaca-amatora. Podczas biegu (maratonu) zmarł nagle. Jak się okazało miał zespól barlowa. Lekarz potwierdził nieprawidłową prace serca co doprowadziło do zgonu. Lepiej nie szaleć.
W moim przypadku jest to spowodowane wiotkością tkanki i jak twierdzi kardiolog mam to od zawsze, a nie od momentu pojawienia sie objawów. Nigdy się nie oszczędzałem trenowałem różne sporty przy wysiłku ekstremalnym i nawet nie wiedziałem o istnieniu tego. Wada ta nie jest słyszalna na słuchawkach ani też widoczna na ekg (tak było w moim przypadku). Po skończeniu szkoły odbyłem roczną służbe wojskową. Jeżeli już masz teraz objawy to na komisje zabierz odpowiednie badania które bedą podstawą do kategorii D. Generalnie mówi się że wojsko to ściema i takie tam, ale jak się ma pecha i trafi tam gdzie nie trzeba to wcale fajnie nie jest. Niech ci doktorek z komisji nie wciska kitu że to nie wada i możesz iść do koszar. Szkoda, aby sie tylko pogorszyło. Jest to jak najbardziej powód przez który nie możesz odbyć służby wojskowej nie mniejszy wcale od np. barku nogi czy paraliżu.
Gość Student AM
Luuuuudzie!!! Opanujcie się! Jak można żyć nadzieją na śmierć??? :/ Z takim podejściem i hipochondrią będzicie chorować całe życie... Jak uważacie, że jesteście chorzy, to szukajcie pomocy u specjalistów, a nie na forum, na którym wszyscy nawzajem się napędzają... SOSO już pewnie mało się nie zes*a ze strachu, że umrze przy szybszym wychodzeniu po schodach... :/ A Ty, Wojtek83 lepiej nie pisz głupot, że ktoś z zespołem Barlowa umarł w czasie biegu, bo może po prostu miał śluzaka serca, a to nie to samo, co zwyrodnienie śluzowate zastawki=z. Barlowa... Jeśli 83 to nie twój wiek, tylko rocznik, to zastanów się co piszesz i skąd możesz mieć takie objawy...Ból między kręgosłupem a łopatką? Może skrzywił Ci się od tego przesiadywania na forum medyków-amatorów... Nie pomyślałeś o tym? Życzę powrotu do zdrowia - przede wszystkim psychicznego...i pozdrawiam naprawdę szczerze i gorąco!
mi tez lekarz powiedzial ze mam to od urodzenia , tylko ze kiedys nic mi nie bylo chorowalem duzo do 7 roku zycia ale na zupelnie co innego , potem przerwa od 7 do 14 , od 14 jakies bole serca teraz szybkie bicie mniej bóli i niepokój ... nie podoba mi sie takie zycie D:
jeszcze tylko spytam dla upewnienia chociaz to niemozliwe zeby byla w tym wieku choroba wiencowa ale ja wole wiedziec bo z tego co wiem przy wiencowce boli serce przy wysilku , ja tego nie mam mi szybko serce wali przy wysilku a bolu nigdy nie mam gdy szybko bije , wiec sie nie klasifikuje do choroby wiencowej mam nadzieje D:
jeszcze jedno moze ciekawostka moze nie .. mam czasem dodatkowy skurcz , ktory CZASEM zalezy od pozycji w jakiej siedze na krzesle , np jak pochyle sie na lewa strone i podepre lewa reka to mam wtedy czasem dod . skurcz moze to kregoslup ??? bo gdy chce zrobic brzuszki to jakos drgam caly ....
Student AM. Zgadzam się z tobą że nie można tak żyć, ale też nikt tu się nie nakręca. Angielski znam i wiem co czytałem więc nie szalej jak sam nie wiesz wszystkiego. Jeśli chodzi o mój kręgosłup to naprawdę życzę ci takiego. Soso. Wyluzuj z tą wieńcówką nie szukaj sobie chorób.