Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa

Gość Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zdiagnozowaną nerwicę lękową, od 2,5 roku (razem 3,5 roku z jednoroczną przerwą pandemiczną) chodzę na psychoterapię. W pewnym okresie miałem "schizę" na temat pomiaru ciśnienia (naramienny ciśnieniomierz), mierzyłem ciśnienie codziennie, a czasem dwa razy dziennie i generalnie ciśnienie jest zwykle ok w granicach 82-95 na 125-145 puls 62-95, incydentalnie np 103-108 na 155-165 i puls np 80,

Przyjmuję corectin 5 i Polpril 5 przypisane przez lekarza codziennie do śniadania.

I tu moje pytanie 

Czasem zaczynam czuć niepokój i ogólna taką niechęć (psychicznie) i wówczas zaczynam jakby czuć bijące serce i miejscu serca i jakby w dolnej części gardła (pomiędzy kośćmi obojczyka)

Łapię za ciśnieniomierz i wychodzi ciśnienie np 87 na 148 ale puls 45

Od 2020 zdarzyło się tak 5x

We wrześniu 2020, w styczniu, kwietniu, sierpniu i dzisiaj

Czy jest to związane z nerwicą (trochę sobie tak to tłumaczę...)? Mam sie w tej kwestii uspokoić?

W dniu 1.10.2021 o 11:19, Gość Maciek napisał:

Witam

Mam zdiagnozowaną nerwicę lękową, od 2,5 roku (razem 3,5 roku z jednoroczną przerwą pandemiczną) chodzę na psychoterapię. W pewnym okresie miałem "schizę" na temat pomiaru ciśnienia (naramienny ciśnieniomierz), mierzyłem ciśnienie codziennie, a czasem dwa razy dziennie i generalnie ciśnienie jest zwykle ok w granicach 82-95 na 125-145 puls 62-95, incydentalnie np 103-108 na 155-165 i puls np 80,

Przyjmuję corectin 5 i Polpril 5 przypisane przez lekarza codziennie do śniadania.

I tu moje pytanie 

Czasem zaczynam czuć niepokój i ogólna taką niechęć (psychicznie) i wówczas zaczynam jakby czuć bijące serce i miejscu serca i jakby w dolnej części gardła (pomiędzy kośćmi obojczyka)

Łapię za ciśnieniomierz i wychodzi ciśnienie np 87 na 148 ale puls 45

Od 2020 zdarzyło się tak 5x

We wrześniu 2020, w styczniu, kwietniu, sierpniu i dzisiaj

Czy jest to związane z nerwicą (trochę sobie tak to tłumaczę...)? Mam sie w tej kwestii uspokoić?

a byłeś u kardiologa? badałeś serce?

Miałem podobnie, miałem wrażenie że czułem ból w okolicach serca, i codziennie sobie mierzyłem ciśnienie, i wychodziło albo w normie, albo lekko podwyższone, poprzez panike jaką odczuwałem z tego powodu. Po tym jak poszedłem na badanie serca, i okazało się że wszystko git, to już nie mam żadnych problemów z tym.