Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybsze bicie serca przy wdechu

Gość soso

Rekomendowane odpowiedzi

*Kardiologia w praktyce* 2/2005: *Częstą cechą rytmu zatokowego, jaką możemy zaobserwować w zapisach EKG szczególnie u osób młodych, jest niemiarowość oddechowa. Podczas cyklu oddechowego w związku ze zmianami aktywności układu przywspółczulnego kolejne odstępy RR mają różne wartości. W takich przypadkach najczęściej piszemy: „rytm zatokowy niemiarowy” lub „rytm zatokowy, niemiarowość oddechowa”. Niemiarowość oddechowa rytmu zatokowego jest zjawiskiem prawidłowym, brak zmienności odstępów RR (odstępów pomiędzy kolejnymi zespołami QRS), czyli tzw. sztywny rytm serca, jest zjawiskiem patologicznym wskazującym na zaburzenia aktywności układu wegetatywnego (obniżoną aktywność układu przywspółczulnego). Trzeba jednak pamiętać, że dla większości pacjentów według ich stanu wiedzy ogólnej serce jest organem, który powinien pracować miarowo jak maszyna. Wszelka niemiarowość budzi niepokój, notabene samo słowo „niemiarowy” ma wydźwięk negatywny. Zdarzają się pacjenci, którzy podczas wizyty u lekarza mówią: „Ja mam zaburzenia rytmu, ja mam niemiarowość rytmu zatokowego”. Proponuję więc podczas opisu EKG w przypadku występowania niemiarowości zatokowej opisać ją z dopiskiem – norma, a w przypadku rozmowy wyjaśnić, jak korzystną cechą jest jej występowanie, albowiem mówiąc skrótowo: miarowi żyją krócej*
Gość marrrikaaaaa

Dziwne bo jak u mnie lekarz wyczytał z wyniku badania ekg niemiarowość oddechową to wyraźne było jego zaniepokojenie i nakazał mi powtórne wykonanie badania ekg, przy powtórnym badaniu ekg wyszło to samo i kolejny już lekarz też był zaniepokojony i zalecił wykonanie badania jeszcze raz