Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Poprawa zdrowia po beta blokerach

Gość Aneta

Rekomendowane odpowiedzi

betabloker blokuje (jak wskazuje nazwa) układy. Kora nadnerczy wydziela wtedy wiecej sterydów,które powodują miażdzycę. Leki chemiczne nie leczą, one działają tylko na objawy, a choroba rozwija się dalej.Trzeba zlikwidować przyczynę, a nie objaw. tel. 0501 232 804
Ja mam nadciśnienie i dodatkowe skurcze. Ciśnienie się obniżyło, ale dodatkowe skurcze wciąż występują... partiami po kilkanaście naraz co kilkanaście sekund! Na początku kuracji beta blokerami czułam sie fatalnie! byłam blada, zmęczona a mój puls w dzień wynosił 30-40. teraz moje samopoczucie się trochę poprawiło.
Gość abisynka
ja brałam już wiele betablokerów. na początku działały, potem coraz mniej. musiałam zwiększać dawki nawet trzy krotnie przekraczających dopuszczalne dawki. łączyć po dwa lub trzy razem. koszmar. po wielu dostawałam uczulenia. op niektórych miałam obrzęki nóg a potem rąk. o mało nie uszkodziłam sobie nerek. jest nowy lek PROCOROLAN. zapytajcie lekarza. to nowy lek. znajdziecie na jego temat coś w internecie. podobno jest drogi. ja dostałam próbkę próbną od kardiologa. niestety miałam po nim problemy ze wzrokiem i mój lekarz mi go odstawił. ale rzadko występują takie objawy niepożądane. ja po prostu mam pecha co do leków. popytajcie może warto.pozdrawiam
Gość Imon_22
Też miałem takie objawy że jak zacząłem brać betablocker (Betaloc ZOK) w pierwszy dzień czułem się bardzo źle miałem zawroty głowy lęki potem już tylko było lepiej. Bardzo ładnie wyciszyły się u mnie skurcze dodatkowe a ponadto betaloc ZOK obniżył mi delikatnie ciśnienie z 135/85 na 120/70 (przy tym 135/85 czyłem że troszkę za wysokie jak dla mnie teraz jest wszystko super tylko piwka nie mozna się napić :p
U mnie od razu było widać poprawę. A ponoć nie wolno odkładać... gdy odłożyłam po pół roku betbalok to przez meisiąc miałam kilkugodzinne 6-8 codzienne napady bólu głowy i inne dolegliwości. Ponoć to przez tabletki, ale nie jest to potwierdzone.
Ludzie! Nie wolno samemu odstawiać żadnych leków, a tych nasercowych szczególnie! Nie jesteście lekarzami, więc nie wiecie, kiedy i jak działa dany lek, jakie ma skutki uboczne. Betablokerów nie wolno nagle odstawić, bo to grozi nagłym pogorszeniem stanu zdrowia! Ja jestem pod opieką kardiologa całe życie z powodu cięzkiej złożonej wady serca. Leki na stałe biorę dopiero od półtora roku (na obniżenie ciśnienia i przeciw arytmii). Jeden z nich musiał mi lekarz rodzinny zmienić, bo miałam w trakcie jego brania uporczywy kaszel. Do głowy by mi nie przyszło, by samemu jakiś lek odstawić, czy zmniejszyć albo zwiekszyć jego dawkę! Jeśli się źle czujecie, to idźcie do lekarza.
Ja odstawilem już prawie wszystkie leki chemiczne bo one tylko usuwają skutki niszcząc inne organy i powoduja zachwiania równowagi mineraów i witamin-jestem 2 miesiace po zawale, ale lekarze zapiali mi lekarstwa rutynowo. np dwie statyny przy niewysokim poziomie cholesterolu i jak ich nie odrzucić, a betablokery blokują też popęd seksualny więc nie ma się co zastanawiać tylko odpowiednia dieta, dobór witamin i mineralów, a sam organizm wróci do normy.