Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie przy diecie białkowej u nastolatka

Berlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 16 lat i mam od jakieś pół roku problemy z ciśnieniem mianowicie: Najpierw opowiem o sobie jestem wysportowany gram w koszykówke chodze na siłownie a móje ciśnienie najcześciej wynosi ok 150/100 rzadko gdy mierze spada nizej gdy w skzole były pomiary u pielęgniarki wyszło mi coś koło tego wiec wysłała mnie do przychodni tam podobnie i kazali mi mierzyć w przychdozni przez dwa tygodnie ciśnienie nieststy nie poszedłem nie było kiedy.Moja babcia pielęgnoiarka powiedziała że może yto być od dojrzewania mówie od razy że moja dieta bogata jest w białko a słyszałem że wysokie ciśnienie może być związane z nerkami czy jakoś tak.Prosze o odpowiedzi z czym może być to związane.Mam zamiar sie niedługo wybrac na badania
Gość Hela 754
Witaj Berlo. Ty masz 16 lat i bardzo dobrze, że dbasz o kondycję fizyczną, ale nie zapominaj, że zdrowie jest najważniejsze. Skoro w twoim wieku występują takie wskażniki ciśnienia, które jest stanowczo za wysokie, więc nie należy tego lekceważyć, bo przecież całe życie przed tobą. W przychodni dostałeś zalecenie, aby mierzyć ciśnienie, więc należy tego przestrzegać, aby lekarz mógł ocenić, ale ty to zlekceważyłeś. Nikt na forum nie jest w stanie ocenić jakiego rodzaju jest to nadciśnienie, ponieważ jest to rola lekarza, do którego powinieneś się zgłosić jak najszybciej. Pozdrawiam
Daj do diety orzechy wloskie w ostatecznosci moga to byc arachidowe lub migdaly-jedz je codziennie i DUZO (bomba makro i mikroelementow,zdrowych tluszczy i bialka), wyrzuc bialy chleb makarony, itp.Zastap kasza i innymi nie oczyszczonymi......Powinno wystarczyc i nie sol za duzo-tyle ile cza :D.......Dodaj duzo potasu w warzywkach.Nie jedz slodkosci.Unikaj kawy i herbaty.Hlać i cpac mozesz.....oczywiscie zartuje :D.Pamietaj orzechy sprawa najwazniejsza-CISNIENIE POWINNO SIE PO TYCH ZMIANACH OBNIZYC PONIZEJ 140/80 I jedz tyle bialka na ile masz ochote nie ustalaj z gory ile tego ma byc GOTOWANE JEST NAJLEPSZE PEWNIE TAKIE WPYLASZ.........I NIE PRZESADZAJ NA TRENINGACH!!!!!!! Aha i sprawdz sobie na jutubie jak to jest z jedzeniem na surowo...ludzie z cukrzycy wychodza z niej w ciagu 30 dni takze i Tobie jakos pomoze....cukier we krwi tez wazny.....:D.Jak chcesz to zagadaj 1770759 Pozdro