Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszenie akcji serca przy wdechu i zwalnianie przy wydechu

wiesiek_c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Mam 34 lata, od około roku załuważyłem, że jak nabieram powietrza do płuc (głąboki oddech) to serce bardzo mocno przyśpiesza, a przy wypuszczaniu powietrza (wydech) serce zwalnia, do takiego stopnia że wydaje mi sie że się zaraz zatrzyma . Oczywiście zgłosiłem sie z tym do lekarza, pani zrobiłe mi EKG, zmieżyła cisnienie i stwierdziła że jest wszystko OK a te *dziwne zaburzenia rytmu* jak pani powiedziała to ona nie wie z kad się biorą. Nie wiem co mam dalej z tym robić, boje się że to jest objaw jakieś powazniejszej choroby. -Isć do innego lekarza czy jak ?? Pozdr.
Gość abisynka
cześc :) chyba wiem o zcym piszesz ale nie wiem co to jest jak pół roku temu miałam robione usg dopplerowskie tt nerkowych to miałam podobne objawy tzn koieta podczaj badania kazała mi nabrać powietrza i zatrzymać.... no więc podczas nabierania szalało ok 200/min a jak wstrzymywałam i długo mi tak kazała nie oddychać - to tak mi zwalniało że miałam wrażenie że się zatrzyma - badanie koszmar bo trwało godz! czułam jak przy wdechu szaleje a potem zwalnia gwałtownie - szczerze nikomu o tym nie mówiłam bo pomyślałam że to jest normalne. też gwałtownie mi zwlania i przyspiesza jak po obudzeniu mocno się przeciągam - nie wiem od czego muszę pogadać z moim kardiologiem nie znam się na tym ale nie ciekawe to uczucie a powiedz mi czy za każdym głębokim wdechem i wydechem to masz? a dzieje sie wtedy coś jeszcze? wiesz a możesz zainwestować w prywatnego holtera? i jak by ci go założyli to spróbuj tak pooddychać głęboko - tak jak masz te objawy i wtedy coś się okaże - czy faktycznie coś tam bryka :) pozdrawiam
witam ponownie. @~abisynka - dzieki za odpowiedz. Zawsze mam takie coś po imprezie, jak za duzo wypije alkoholu, ( nie zdaża mi się to często, bywa raz na miesiac) tak to nie, ale bywają dni że mam to od tak , z niczego tak mi sie wydaje. Podczes tych zaburzeń rytmów czuję sie najzupełniej normalnie, nic minie nie boli nie jest mi duszno itp. Pozdrawiam.
Gość abisynka
no może to tylko przemęczenie itp ? a nie masz tego w sytuacjach stresowych? no ale jak się dobrze czujesz i to ci nie przeszkadza i nic pozatym się nie dzieje - to może nie warto tak się zadręczać bo szkoda życia na niepotrzene zamartwianie się i wsłuchiwanie się w każde inne uderzenie serca - o ile nic się nie dzieje :) - można się tylko nerwicy nabawić no ale tak jak tobie pisałam - postaraj się o holtera i kombinuj by to wywołać - wtedy łatwiej coś ustalić trzymaj się cieplutko abisynka
Ja też ostatnio mam lekkie zaburzenia rytmu pracy serca. Nie za bardzo wiem co to może być... Chodzi o to, że serce normalnie pracuje i nagle pojawia się jedno jakby mocniejsze uderzenie, odnoszę wtedy wrażenie że serce tak jakby mi się zatrzęsło... Łapię wtedy głęboki oddech i zawsze taki wstrząs wzbudza u mnie niepokój. Co to może być? Czy ktoś z Was nie słyszał kiedyś o czymś takim. Proszę Was o pomoc. Jakiś czas temu uznałem, że to może być efekt zmęczenia spowodowanego długotrwałym treningiem na rowerze, który był zbyt ciężki, ponieważ teraz kiedy robię taki sportowy test ortostatyczny z pulsometrem to różnica tętna cały czas wynosi w granicach 40 i tak jest już 3 i pół miesiąca... To po prostu beznadziejne... Mam już właściwy plan treningów, przygotowany sprzęt i niestety nie mogę nic robić... :-( Pozdrowienia, Markus
Gość GARBATYmisKOKOLINO

1.Jeśli przy przebudzeniu Serce przyśpiesza to : a . Mózg wysyła sygnał do pobudki czasem te impulsy ...... (i tu 3 wersje żana nieszkodliwa )mięśnie odbierają opóźnieniem ale w całości i tu np : objawy takie jak szynki bicie przy delikatnym podnieśieniu ręki ,przekreceniu się na bok , lub poprostu obudzeniu b.Jest też druga wersja mniej przyjemna ale to tylko procetowy wyrywek przypadków i tu ..... żeby nikogo nie straszyć niepotrzebnie sobie daruje . 2.Zatrzymywanie i mocne uderzenie to skurcz dodatkowy jest ich pare rodzaji i jeszcze więcej przyczyn . Kardiolog zrobi panu szczegółowe badania(ekg,echo,holter przy szczęściu) które aż z zaskakującym wynikim oscylującym w 20 % dadzą Panu odpowiedź . Jeśli nie to dostanie Pan a)diagnoze nerwicy :) i bedzie Pan próbował uśmiechem leczyć choroby np.układu krążenia b)przy nadciśnieniu lib zaburzeniach wyżej przez pana opisanych dostanie pan Betaloc i bedzie musiał się zaspokoić raczej marnym rezultatem . 3.Wiem że odkopuje stary temat jednak sparwa nie uległa przedawnieniu.