Skocz do zawartości
kardiolo.pl

ocena i jakosc fali tetna

Gość Pigo92

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Witam, mam 29 lat i od konca kwietnia mam taka dolegliwosc, ze zmienila mi sie fala tetna w szyji i na nadgarstkach. Mianowicie mialem wczesniej bardzo mocne i silne tetno, takze nawet bylo widac jak skora sie odbija do gory na nadgarstkach. Obecnie moje tetno jest dosyc miekkie i bardziej gleboko pod skora, Bralem od kilku lat nebivolol na tachykardie i niegdy nie mialem problemow z tym. Czulem duza ospalosc i zmeczenie przez kilka tygodni.

Myslalem, ze to objaw ciezkiej choroby serca. Bylem juz u 2 prywatnych kardiologow mialem robione ekg, ekg wysikowe , holter i echo , frakcja wyrzutowa okolo 65. Lekarze wykluczyli niewydolnosc serca.  Najpierw odstawilem nebivolol mialem robiony holter i wyszlo mi tetno srednie 102. Na to lekarz zalecil mi iwabradyne, ktora reguluje puls ale nie zbija cisnienia.Takze badanie krwi w tym parametr bnp byl dobry. Nie wiem co o tym sadzic, czy nie potrzebuje bardziej specjalistycznych badan. Dodam ze mieszkam w Niemczech i mam nerwice lekowa odkad mialem nowotwor kilka lat temu. Co kilka minut musze dotykac pulsu  na nadgarstach zeby sie upewnic ze bije normalnie. Nie rozumiem, czemu fala tetna mi sie tak zmienila. Czy sa badanie oceniajace sile tetnani sile bicia serca?