Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nietypowy problem

Gość Dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 31 lat od ok. 5 lat biegam z przerwami. Podczas niektórych biegów pojawia się ból z lewej strony klatki piersiowej. W momencie kiedy on się zaczyna z każdym uderzeniem serca, nasila się. Ściska mi wtedy cała lewą stronę klatki piersiowej. Wtedy muszę się zatrzymać. Po odpoczynku mija. Potem mogę znowu biec ale wolniej. Ból pojawia się w różnych momentach, czasem po 7km czasem po 1 km. Biegam w takim samym tempie. Np. Wczoraj biegłem 4km szybkim tempem i nic mi nie było. Dziś po 1 złapał mnie ból. Poprzednie 20 biegów nie było żadnego bólu. 4 lata temu byłem z tą dolegliwością u lekarza rodzinnego. Wtedy też miewałem takie bóle. Skierował mnie na EKG i morfologię. EKG było prawidłowe, morfologia też tylko normę żelaza miałem przekroczoną o 100%. Nie brałem żadnych suplementów z żelazem. Po 2 tygodniach norma nadal była przekroczona. Lekarz rodzinny nie wiedział od czego te bóle i przekroczona norma. Wszelkie inne badania morfologi miałem w normie. Następne badanie żelaza miałem już w normie. A jak się zapytałem od czego te bóle w klatce piersiowej, odpowiedział że on nie wie i żebym nie biegał skoro coś boli. Ze lepiej rower. Uwielbiam biegać, więc biegałem z przerwami nie wiedząc czemu np. Po 20 lub 30  treningach biegu zaczynają się te bóle i są nieregularnie w różnych momentach biegu. Kiedyś paliłem 10 lat i nadużywałem alkoholu. Miałem  wizyty u psychologa w związku z lękami które tez pojawiały się bez przyczyny. Piję do 3 kaw dziennie, mam tez problem z ciągłym zmęczeniem, sen i odpoczynek nie pomaga mi się z tym uporać. Byłem jus u 2 lekarzy rodzinnych i nikt nie umie wyjaśnić od czego te bóle. Od kilku lat nie pije alkoholu. Zauważem ze kiedy nachodzi mnie 2-4 razy do roku przeziębienie, zawsze z tej lewej strony klatki piersiowej coś mnie kłuję a potem rozkłada mnie. Uwielbiam biegać, jest to coś co daje mi radość, a takie coś jak niewyjaśniony ból podczas treningu poprostu mnie wykańcza. Gdzie szukać pomocy? 

Dziś ponowny bieg i ból już po 3 minutach biegu, zwolniłem do truchtu po 10minutach przestało boleć. Co ciekawe na końcu biegu miałem 1km pod górkę, biegłem szybciej niż podczas bólu, ciężej oddychałem a ból się nie pojawił. Mam rozgrzewkę przed biegiem ok. 10minut. Przez pierwsze 3 tygodnie w ogóle się nie rozgrzewałem przed biegiem i nic się nie działo. Jest to 5 tydzień biegów 5 dni w tyg pn - pt, 2 dni odpoczynku. Rozciąganie po biegu pn i piątek. Biegi zaczynałem od 15minut swobodnego biegu z każdym tygodniem zwiększam o minute. Miałem przerwę biegową od lutego (po 2 letnim leczeniu chondromalaci rzepki) ale z łatwością przebiegnę 12km w jednym ciągu. Jak nie biegałem to i tak sporo jeździłem na rowerze, trasy 80km nawet 115km. Nie czaje skąd się biorą takie bóle, ale jest to martwiące. 

Z pewnością nie są to bóle, które powinny występować. Tak na prawdę jest co najmniej kilka przyczyn, które mogą dotyczyć problemów z sercem. Skoro ma Pan wyniki morfologi w normie, to wykluczę problemy z anemią czy niedoborem potasu, chociaż w przyszłości warto byłoby zrobić sobie chociaż jonogram (badanie elektrolitów). Za nim przejdę do meritum istniej tez szansa, że są to problemy z układem kostno-szkieletowym, czasami choć jesteśmy pewni, że uciska nas serce, może być to problem z przeciążeniem tego układu podczas biegania. Także późniejsza wizyta u ortopedy i zrobienie RTG albo rezonansu mogłoby być również wskazane. Wspomnę jeszcze o problemach z jelitami, które również mogą zaburzać prace serca. Dlatego jeśli ma Pan zapracia/biegunki/przelewanie/bóle w ich obrębie to warto byłoby je zbadać. 

Jednak na początku skupiłbym się na diagnostyce samego serca. W pierwszej kolejności udałbym się do dobrego kardiologa celem wykonania próby wysiłkowej, ECHO serca oraz holtera EKG, jest to komplet badań niezbędny do podstawowej weryfikacji stanu naszego serca. EKG spoczynkowe wykonywane przez kilka sekund nijak ma się do Holtera EKG, którego nosimy podłączonego co najmniej przez 24h, daje on na prawdę szeroki obraz jak pracuje nasze serce podczas różnych czynności, w czasie snu, po posiłkach w sytuacjach bardziej napiętych, bowiem często dopiero wtedy serce wykazuje jakiejś nieprawidłowości. 

Prawdopodobnie gdy te badania wyjdą dobrze słaby i niedociekliwy kardiolog uzna, że jest Pan zdrowy jak ryba, ale nic bardziej mylnego. Tak na prawdę wszystkie te badania dają nam bardzo rozległy obraz o naszym sercu, ale nie jest on kompletny szczególnie w przypadku gdy objawy nadal występują i nas niepokoją. Są takie choroby jak zwłóknienia i zwapnienia poszczególnych struktur serca oraz nabyte wady, które nie zawsze zostają uchwycone w powyższych badaniach. Dlatego w szczególnych przypadkach dodatkowo stosuje się jeszcze Rezonans, Tomografie oraz RTG klatki piersiowej/serca. Niekiedy dopiero wtedy zostają uwidocznione zmiany, które mogą zaburzać prace serca. Oczywiście nie należy popadać w skrajność i wykonywać wszystkich badań na raz, przeważnie badania, które wymieniłem w drugim akapicie wystarczają by uzyskać diagnozę. Te o których wspominam tutaj zazwyczaj są wykonywane na polecenie lekarza w przypadku konkretnych podejrzeń, nie robi się ich rutynowo. Jednak znam przypadki, w których dociekliwi pacjenci wykonywali takie badania z własnej kieszeni (ze skierowaniem od lekarza) i mimo tego, że kardiolog twierdził, że są one niepotrzebne ponieważ ECHO, Holter czy próba wysiłkowa wykluczały możliwość poważnych chorób serca, to wyniki ukazywały wady czy zwapnienia, więc nie jest to bezcelowe.

Celowo w tym poście nie napisałem jakie to mogą być choroby serca, bo nikt na podstawie samych objawów Pana nie zdiagnozuje i nawet byłoby to podejście nieodpowiedzialne. Nawet jeśli istnieje ktoś kto ma identyczne objawy jak Pan, to wciąż nie znaczy, że cierpicie na to samo schorzenie, bowiem budowa i struktury serca są bardzo złożone i ich zbadanie wymaga wnikliwej diagnostyki, ponieważ tylko to zapewni skuteczne leczenie. Oczywiście niektóre podobne przypadki mogą nakierowywać  na konkretne schorzenie, ale Pana objawy są na tyle ogólne i niejednoznaczne, że osobiście zacząłbym po prostu od wnikliwej diagnostyki. 

Pozdrawiam