Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

WBC 6,24 NEUT 3,55 56,9 % LYMPH 1,99 31,9 % MONO 0,44 7,1% EO 0,22 3,5% BASO 0,04 0,6%RBC 4,35 HGB 13,1 HCT 39,7 % MCV 91,3% MCH 30,1 MCHC 33,0 RDW-SD 40,3 RDW-CV 13,2% PLT 267 PDW 12,2 MPV 10,9 P-LCR 31,4% ck-mb 33,4 nA 140 mmol/l K-3,94 mmol/l EKG - LICZNA EKSRASYSTOLIA KOMOROWA ROZPOZNANIE przedwczesna depolaryzacja(pobudzenie)komór i hipokalemia pozdrawiam
Wiesz w pracy mamy badania okresowe i przeswietlenia płuc !! Nigdy żadnych zmian nie miałam !! a wydolność płuc kiedys miałam badaną !! ale to bylo dawno !! wtedy było ok!! odczuwam jeszcze tak jakby mi stanęło cos w przełyku na wysokosci klatki piersiowej!! Chialabym dojść przyczyny tych moich dolegliwości ponieważ są coraz bardziej dokuczliwe!!
No to jesteśmy prawie w domku:). Idź do swojego lekarza rodzinnego i koniecznie zażądaj skierowania do pulmonologa i neurologa-powinnaś jak najszybciej powtórzyć spiromertię,rtg klatki piersiowej,moze jeszcze zrobić eeg albo tomografię(rezonans magnetyczny). Jestem prawie pewna,że po takich badaniach lekarze będa wiedziec o wiele wiecej i pomoże Ci to dojśc do pelni zdrowia. A wracając do Twojego EKG,to nie bierzesz zadnych lekow na ekstrasystolię? Albo chociaz na zwolnienie akcji serca?
A mnie sie wydaje,ze to nie zwiazku z układem oddechowym !! Duszności mam juz dlugo i podejmowałam proby leczenia ich,przeswietlenia płuc miałam robione co jakis czas,spirometrię raz też !!Ostatni bardzo sie nasiliły !!Dzisiaj od dwóch tygodni czuje sie lepiej !! Chyba cisnienie na zewnątrz ma na mnie wpływ albo leki ,ktore biorę od piatku dają pozytywny efekt!! pozdrawiam
Mam jeszcze pytanko ?? czy leki ,które biorę nie zmienią obrazu pracy serca przy uzycie holtera?? i czy moga one powodowac bole z tyłu w okolicach pasa!! od dwoch dni mam takie bole tzn nie sa silne ale przy skrecaniu sie ,ruchach odczuwam dyskomfort ,lekki bol!!
Jeśli Twoje leki będą jakoś wpływać na holtera,poinformuje Cię o tym lekarz. Podejrzewam jednak,że w to badanie ma na celu pokazanie wpływu tych leków na Twoje samopoczucie i na rytm serca,tak,że nie powinnaś ich odstawiać. Co do przyczyny wzrostu CK-MB,to moglas mieć tzw. krótkotrwały atak serca(a poziom tego enzymu wzrasta zawsze po takich epizodach). Mógł być to też stan przedzawałowy,ktory nie zawsze przeradza się w zawał. leki,które obecnie przyjmujesz moga dawać pewne objawy uboczne. Niestety nie znam ich wszystkich,dlatego polecam zajrzeć do ulotek,w ktorych na pewno będą wyszczególnione wszystkie objawy uboczne.Pozdrawiam!!!:).
Wzrost CK-MB jak jeszcze sprawdziłam opisuje się także w zapaleniu mięśnia sercowego, po defibrylacji,zabiegach kardiochirurgicznych,urazach serca, a także długotrwałym niedokrwieniu sierdzia bez zawału. Wysoki poziom CK-MB stwierdzamy takżew niewydolności nerke i nadczynności terczycy. Wiem,ze większość tych chorób albo urazów nie pasuje do Ciebie,ale chcę,żebyś miala całość wiedzy na temat podwyższonej wartości tego enzymu. Mam nadzieję,że udzielilam Ci wyczerpującej odpowiedzi na ten temat,mimo tego ocziwiście zadawaj tyle pytań,na ile masz ochotę,a postaram się na nie odpowiedzieć:). 3maj się!:).
Dzisiaj bylam u internisty !! To lekarka ,która jako pierwsza zajęła sie mną powaznie a nie mowiła ze mam nauczyc się oddychac !!Ona nadal twierdzi ,że moja obajwy są typowo sercowe ale zleciła mi szereg badań z krwi oraz Usg !! Raczej wyklucza pulmonologa!! A ma dobrą opinię a nawet bardzo dobrą!! Zobaczymy co wykazą badania!! dziekuje za informacje Asiu !! pozdrawiam
Prosze bardzo:). Cieszę się,że masz chociaż jednego dobrego lekarza. Mam nadzieję,że te badania potwierdzą co się dzieje. Kiedy je wykonasz,podziel się informacjami 9oczywiście jak bedziesz chciala albo nie bedziesz czegoś wiedziała). Pozdrawiam serdecznie i życzę jak najszybszej poprawnej diagnozy!!!:).
Witaj ponownie!:). Podwyższone OB wskazuje na stan zapalny. Jak najbardziej może wynikać z chorób krążenia. Teraz zrób jeszcze kolejne badania,żeby już wszystko było jasne. Na razie poza OB wszystko jest dobrze,więc nie jest najgorzej. I żeby nadal tak było,czego Ci życzę. Pozdrawiam i czekam na dalsze raporty:).
Nie zapominajcie, ze CK - Mb podnosi sie również w innych sytuacjach takich jak: wysiłek fizyczny, choroby mięśni, iniekcje domięśniowe, porażenie prądem elektrycznym. Tak wiec podwyzdzone Ck - MB nie swiadczy dobitnie o zawale mięśnia sercowego. Pamietajmy, że badanie kliniczne jest o wiele ważniejsze niż badania dodatkowe!