Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

CK-MB to kinaza kreatynowa. Nalezy ona do enzymow sercowych. Oznaczamy je chcąc wykluczyć lub potwierdzic zawał serca. Wcale się nie dziwie,że chcieli Cię zatrzymać w szpitalu-w końcu to naprawdę powazna sprawa. Nie wiem,jakie mialaś zaburzenia rytmu,więc niestety więcej na razie nie mogę nic powiedziec. Życze szybkiego powrotu do zdrowia i pozdrawiam!:).
Wiesz Asiu byłam u dwóch kardiologowów ale jakos żaden z nich nie zwrócił uwagi na ten wynik CK-MB co mnie bardzo zdziwiło !A scislej: nic mi na ten temat żaden z nich nie powiedział!! Drugi kardiolog zrobił mi echo serca !! Wyszło zagięcie płata mitralnego ok 4 mm !! Odczuwam niesamowite dusznosci i osłabienie ale podobno to zagięcie nie moze dawac takich objawów !! Mam mieć robione badanie metodą holtera a potem EKG wysiłkowe!! ale czuje sie fatalnie !! Myślałam juz ze to nerwica ale ten wynik CK-MB chyba przy nerwicy wychodzi poprawny!! Dostaje leki ,na razie nie widze poprawy!!
To jakiś dziwnych musisz miec tych lekarzy! Przecież taki wynik CK-MB mowi sam za siebie! Dobrze chociaz,że masz zleconego holtera i ekg wysilkowe. Nerwica serca w Twoim przypadku nie jest raczej uzasadnoina. Co prawda przy tym wypadaniu czy zagięciu platka mitralnego nie dają takich objawów (przynajmniej nie aż tak nasilonych).Jak nie odczuwasz poprawy przy braniu leków,to jak najszybciej poinformuj o tym lekarza! Powinien zmienić albo lek,albo jego dawkowanie. Przy okazji: czy masz nieprawidłowy tylko wynik CK-MB,czy innych enzymów też? Bo jeśli na tym się nie kończy,to przede wszystkim poszukaj porzadnego kardiologa...Trzymaj się! :).
Asiu robiono mi tez badanie troponiny ale wyszło OK tzn 0,00 To mnie trochę pocieszyło ale lekarz i tak chcial mnie zostawic w szpitalu!! Wiesz teraz duzo czytam o sercu i jego chorobach !! Moja dolegliwość pasowałaby do przewlekłe niewydolności serca!! Dusznosci probowalam leczyc juz dobre parę lat temu ale lekarze zbywali mnie !! Ostatnio nasiły się ,nawet odczuwam je w nocy!! I to że jestem bardzo słaba zmusiło mnie do pojścia do lekarza !! Zauwazylam tez chyba zmiany w krążeniu !! Ja zawsze miałam ciepłe ręce i nogi a teraz coraz czesciej oczuwam chłód kończyn!! Bede sie badac i zoabczymy jaki bedzie efekt!! Wiesz mam przykre doswiadczenie z moim tatą dlatego chce sie leczyc i jeszcze troche pożyć !! Dzieki za zainteresowanie z twojej strony moją doleglowością!!
Ależ prosze,to dla mnie przyjemność:). Wcale Ci się nie dziwię,że boisz się o swoje zdrowie- to normane,zwlaszcza po takich wynikach. CK-MB to najważniejszy enzym sercowy,wiec dlatego lekarze chcieli Cię zatrzymać.A do niewydolności serca objawy pasują-choć może nie ma wtedy ryzyka podwyzszonego enzymu. Możliwe,że to jakieś powiklanie albo połączenie choroby. Nie moge się tu wypowiadać jak lekarz,ale mnie się właśnie tak wydaje. Zrób badania sprawdzajace krązenie konczynowe,bo naprawde powinnaś. Jesli masz jakiekolwiek pytania,zadaj,a spróbuje na nie odpowiedzieć. Zdrowia zyczę!:)
Co do CK-MB wazny jest nie tylko sam wynik ,ale także jego procentowy stosunek do tzw. CPK (patologiczny powyżej 8-10%). Troponina jest zedydowanie czulszym markerem niedokrwienia mięśnia serca, au Ciebie byla ujemna. Jak duża byla i czy w ogole byla niedomykalnośc zastawki mitralnej w echo i jaka byla tzw. frakcja wyrzutowa (EF)? Czy Twoje objawy wystepuja w spoczynku czy po wysilku lub w czasie stressu. ? czy masz obrzeki? I czy echo wykazywalo jakies inne patologie?
Niestety nie wiem jaki był stosunek CK-MB do CPK !! wydaje mi sie ze to nie bylo badane!! Co do płatka mitralnego to tak jak napisałam ,echo wykazało jego zagięcie ok 4mm !!Moje objawy występują w spoczynku, takze w nocy i po jedzeniu !! Obrzękow nie zauważyłam do tej pory!! Dusznosci czasami sa tak silne ,że powodują zawroty głowy i osłabienie !!No i kołatanie serca !! przewraca sie tak jakby mu bylo ciasno :-)
Na wyniku na pewno było tylko CK-MB oraz potas i chyba sód !! potas był za niski !! raczej do tej pory byłam niskociśnieniowcem!! Duszność nasila sie w pozycji stojącej,nie potrafie dlugo stać ale tak jak mówiłam odczuwam ja takze w nocy!! i w innych pozycjach tez!!często układam poduszke wyżej!! Te dusznosci dają mi tak w kość ,że po raz ktorys postanowiłam pójśc do lekarza!! Kiedys badano mi hormony tarczycy tzn T3 T4!! ale to bylo dawno !! byly wtedy w normie!! ale czytalam ,że to badanie nie zawsze wykazuje choroby tarczycy!! Robilam tez testy alergiczne !! były ok!! Od 27 grudnia uzupelniam potas !! ale na razie dolegliwosci nie ustepują!!
Od internisty wszystko sie zaczęło !! on mnie skierowal do szpitala!!Tam przejął mnie kardiolog !! Niski poziom potasu nie byl az na tyle niski zeby powodowal takie zaburzenia !! Teraz prowdzi mnie podobno dobry kardiolog i wykluczył az taki wpływ potasu na te zaburzenia!! Nie brałam do tej pory zadnych lekow ,nie chorowalam na zadne poważne choroby!! Nigdy nie paliłam !!
A jeszcze opowiem ci przypadek mojego taty!! Mial bole w klatce piersiowej i odczuwał straszne osłabienie !! Zadzwonil po mnie zeby go zawieżć na pogotowie !! tak tez zrobilam ,na pogotowiu lekarz po badaniu stwierdził ,że jest wszystko ok!! Ja jednak upieralam sie na zrobieniu EKG ,wiec lekarz z łaską skierwoal ojca na izbe przyjec do szpitala!! EKG nic nie wykazało ale CK-MB bylo podwyzszone !! Lekarka zostawila ojca w szpitalu !! Na trzeci dzień pezyszedł zawał !!Pomoc przyszla za pozno!! Reanimacja ok 1 godz!! Uszkodzenie mózgu!! I jak wierzyc badaniom??
Może niewydolnośc rozkurczowa ( co powinno byc widoczne w echo -przynajmniej w części parametrów). A moze trzeba poszukac innej przyczyny duszności -pulmonologicznej , laryngologicznej itd. Dusznośc w niewydolności serca najczesciej ( choc oczywiście nie zawsze sa przypadki ksiązkowe!) jest dusznościa nasilająca się przy wysilku i w pozycji leżącej 9dlatego chorzy np. spia na siedzaco)
Droga Doroto, kardio0logia to zdecydowanie dziedzina,w ktorej czuję sie dosyć dobrze. Zajmuję się nią już od dłuzszego czasu(a ściślej od 15r.ż.:)).więc trochę czssu już upłynęło. W najbliższej przyszłości mam nadzieje,że uda mi się zostać lekarzem. Staram się więc udzielać ostrożnych odpowiedzi,niemniej jednak mających swoje uzasadnienie w poradach książkowych i lekarskich. Nie bierzesz teraz np.jakiegoś leku z magnezem (np.Filomag B6,Aspargin)? Bo moiże faktycznie by Ci się przydał?
Łącząc ze sobą większość Twoich dolegliwości (i opierajac sie zwłaszcza na duszności spoczynkowej) dochodzę do wniosku (jest to tylko hipoteza!!!),że mozesz mieć tzw.duszność wtórną. Występuje ona u pacjentów po stanie przedzawalowym lub zawale. Cechą charakterystyczna jest zwłaszcza podwyzszony wynik enzymów sercowych i kołatanie serca. Posprawdzam jeszcze mozliwe powody Twojego niedomagania i jak najszybciej dam znać. Trzymaj się!!!:).
Dzieki za zainteresowanie !! Dusznosc moja faktycznie występuje takze w pozycji leżacej tak jak mówiłam w nocy dlatego wtedy układam poduszke wyżej !! Wystepuje tez po kąpieli i po basenie!! Jak troche poleżę w wannie to potem mam duszności !! Odczuwam tez często slabosc w ramionach !! tak jakbym cos cięzkiego nosila na ramionach i prawie cały czas uczucie cięzaru na klatce piersiowej !!Czasami moja lewa ręka jast tak slaba że nie potrafie stukac po klawiaturze !! Postaram się przebadać nie tylko pod kątem serca !! Brałam aspargin a teraz biorę Kaldium !! ten lek uzupelnia mi potas !! Biore to juz od 27 grudnia !!pozdrawiam
Tak bedzie najlepiej- jak najszybciej zrob potrzebne badania pulmonologiczne i może neurologiczne. Te objawy nie mogą być nastepstwem jednej tylko choroby- może nastapiło nawarstwienie się kilku chorob,lub też Twoje objawy nie pochodzą tylko z układu krążenia(czego jestem pewna). Postaraj się jak najszybciej zaresjestrować do jakiegoś dobrego specjalisty-no i bądź pod stałą opieką lekarza rodzinnego(o ile masz dobrego). Mam nadzieję,że Twoje dolegliwości szybko ustapią i bedziesz cieszyć sie zdrowiem przez całą resztę zycia,czego Ci naprawdę życzę:). Mam nadzieję,że pomogłam Ci trochę w domysłach i rozwiałam kilka zawiłości. Jeśli nie,zadawaj pytania,a postaram się na nie odpowiedzieć. Pozdrawiam Cię serdecznie!!!:).
Jeszcze mam pytanie?? Jak oznacza sie stosunek CK-MB do PCK bo moze ja cos przeoczyłam !!tzn jakimi skrótami jest to oznaczone na wyniku?? Mam prze sobą bardziej szczególowe badanie krwi ,ale mnie ono nic nie mówi !! Oznaczenia w nim to dla mnie czarna magia!!