Skocz do zawartości
kardiolo.pl

ekg, brakujące "P"

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek zaznaczę, że byłem u 3ch kardiologów i zasadniczo nadal nie wiem do końca co się dzieje...

Mam okresy, że dostaję arytmii. Wygląda to tak, ze puls przyspiesza do 150-160 a w EKG brakuje, to się chyba nazywa załamek, P. Wygląda to nie tyle, że P znika, co że zespół QRS zaczyna się wcześniej. Amplituda T jest powiększona. Rytm jest bardzo regularny.

Na początek myślałem, że to migotanie przedsionków (AF), ale wszystkie EKG, które pokazują takie migotanie wyglądają zupełnie inaczej. U mnie jest QRS, duże T i znowu QRS. T jest z grubsza pomiędzy. Nie udało mi się nigdzie wygóglać takiego EKG.

Problem jest taki, że taka arytmia nigdy nie zdarzyła mi się to jak byłem u kardiologa, w zwiazku z czym mam to wyłącznie udokumentowane małym, ręcznym urządzonkiem EKG. Wszystkie dotychczasowe badania u kardiologów w co wchodziło standardowe EKG, wysiłkowe, echo serca, Holter, nie pokazują niczego niepokojącego.

Problem pojawił się 3 lata temu i niestety powoli postępuje. Kiedyś były to epizody 2-3 godzinne raz na pół roku, teraz ostatnio trzęsło mnie 2 dni a w tym roku już miałem takich epizodów kilkanaście. Jestem w połowie 50tki. Wszystkie wyniki (morfologia itp.) mam wręcz modelowe. Zacząłem się zastanawiac, czy nie jest to jakaś nerwica, ale internety twierdzą, że nerwice raczej nie objawiają się migotaniem przedsionków.

Jak to w ogóle możliwe, że mam takie cyrki a wszystkie badania pokazuję, że nic mi nie jest?

Cześć Tina,

Te co miałem normalnym EKG, u lekarza, nie wykazały, ale wtedy czułem się ok i wszystko było w porządku.

To nie jest przypadłość tego urządzonka, bo ono pokazuje tez jak najbardziej poprawny rytm gdy nic się złego nie dzieje. Poza tym ciśnieniomierz też pokazywał taki rytm, no i mierząc np. puls na tętnicy szyjnej też mogę stwierdzić, że jest mocno przyspieszony.

Witaj Michał.

Piszesz, że masz wysokie tętno udokumentowane tylko "małym urządzonkiem ekg"

Czy  miałeś robione zwykłe normalne  ekg i co ono wykazuje?

Czy też  jest  takie wysokie tętno?

Myślę,  że to jednak nerwica, a może nawet i depresja o podłożu lękowym!

Sugeruję dobrego  psychologa, bo sam sobie  nie poradzisz.

Warto spróbować,  bo sam sobie nie poradzisz w tym temacie.Wiem to z wlasnego  doświadczenia.

Powodzenia i dużo  zdrowia. 

Ludzi co wy gadacie o tej nerwicy haha, co post to widzę nerwica? Nie ma czegoś takiego. Są zaburzenia nerwicowe i tam jest ileś rodzajów tych zaburzeń, faktyczne są zaburzenia somatyzujące. Ale takie zaburzenia muszą być udowodnione w taki sposób, że WYKLUCZONA jest choroba organiczna serca.

To o czym piszesz przypomina CZĘSTOSKURCZ WĘZŁOWY NAWROTOWY (AVNRT). Statystycznie jest on najczęstszy. Wymagasz badania holterem EKG 24h lub dłużej.

Pozdrawiam 🙂