Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Acenocumarol a Warfin przy sztucznej zastawce

Gość kdz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jednak Sintrom
Warto porównać obie wersje: Dla lekarzy: *Działania niepożądane Powszechnie zgłaszane działania niepożądane (1-10%) podczas leczenia warfaryną polegają na powikłaniach związanych z krwawieniem. Ogólny odsetek krwawień wynosi około 8% na rok dla wszystkich krwawień, składających się z mniej poważnych krwawień (6% rocznie), poważnych krwawień (1% rocznie) oraz krwawień śmiertelnych (0,25% rocznie). Najczęstszym czynnikiem ryzyka krwawienia wewnątrzczaszkowego jest nieleczone lub niekontrolowane nadciśnienie tętnicze. Prawdopodobieństwo krwawienia rośnie wraz ze znaczącym wzrostem wskaźnika INR ponad docelowy zakres terapeutyczny. Jeśli dojdzie do krwawienia, podczas gdy INR znajduje się w zakresie docelowym, zwykle istnieje przyczyna współistniejąca, której należy poszukiwać. Martwica kumarynowa jest rzadkim powikłaniem (*0,1%) związanym z leczeniem warfaryną. Objawia się początkowo puchnącymi i ciemniejącymi zmianami skórnymi, pojawiającymi się zwykle na kończynach dolnych lub pośladkach, mogącymi jednak ujawnić się również gdzie indziej. Następnie zmiany przechodzą w zmiany martwicze. 90% pacjentów to kobiety. Zmiany pojawiają się pomiędzy 3 a 10 dniem leczenia warfaryną, a etiologia obejmuje względny niedobór przeciwzakrzepowych białek C i S. Wrodzony niedobór tych białek może predysponować do powstania tego powikłania. Z tego powodu leczenie warfaryną u takich pacjentów należy rozpoczynać równolegle z heparyną, z zastosowaniem niskich dawek początkowych warfaryny. Jeśli powikłanie się ujawni, leczenie warfaryną należy odstawić i kontynuować leczenie heparyną do czasu wygojenia lub zabliźnienia zmian skórnych. Zespół purpurowego palucha jest jeszcze rzadszym powikłaniem leczenia warfaryną. Dotyczy z reguły mężczyzn cierpiących na chorobę miażdżycową. Wydaje się, że warfaryna powoduje krwawienia do płytek miażdżycowych prowadząc do mikrozatorowości. Pojawiają się symetryczne purpurowe zmiany skóry paluchów oraz podeszew, a ich powstaniu towarzyszy piekący ból. Leczenie warfaryną należy odstawić, wówczas zmiany skórne z reguły powoli zanikają.* oraz dla pacjentów: *MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE Jak każdy lek, Warfin może powodować działania niepożądane, chociaż nie u każdego one wystąpią. U 1% do 10% pacjentów leczonych lekiem Warfin mogą wystąpić krwawienia. Najczęściej występuje umiarkowane krwawienie (z nosa, dziąseł lub powstawanie sińców przy stłuczeniu). Mniej często występuje krew w moczu, czarne lub krwawe stolce, obfitsze lub przedłużające się krwawienia menstruacyjne lub inne krwawienia. Należy poinformować lekarza, jeśli u pacjenta wystąpi nietypowe krwawienie. Bardzo rzadko obserwowano takie działania niepożądane, jak reakcje nadwrażliwości na lek zwykle objawiające się wysypką skórną, odwracalne podwyższenie enzymatycznych wskaźników wątrobowych, bóle związane z kamicą żółciową, rozwój zapalenia naczyń, przemijające łysienie, priapizm (zwykle w początkowym okresie leczenia), zespół purpurowego palucha (bolesne, purpurowe zmiany skóry palców lub spodu stóp). W przypadku zaobserwowania wymienionych powyżej lub innych objawów, należy poinformować o nich lekarza. Jeśli nasili się którykolwiek z objawów niepożądanych lub wystąpią jakiekolwiek objawy niepożądane nie wymienione w ulotce, należy powiadomić lekarza lub farmaceutę.*
Witam, jestem 4 miesiące po wszczepieniu protezy aorty wraz ze sztuczną zastawką. Od początku leczenia brałam warfin i wskaźnik faktycznie z małymi wyjątkami utrzymywał się na dobrym poziomie ok. 2,5 przy dawce 10 mg.dziś mam problem bo wskaźnik wynosi 1,8 i nie wiem czy dopuszcza się stosowanie wiekszej dawki na dobę niż 10 mg, no i co robić w takim przypadku. ale... przy okazji szukania informacji udało mi się znaleźć ciekawą stronkę nt. warfinu więc polecam wszystkim http://leki-informacje.pl/indeks,show,0,463,warfin,4.html#pg ..... i zdrówka życzę:)
Witam, według najnowszych wskazań kardiochirurgów prawidłowe INR przy sztucznej zastawce to 1,8 do 2,5. Ja także zażywam warfin i dgy spadnie do np. 1,4 zwiększam dawkę warfinu do 15 i biorę zastrzk z heparyny przez 2,3 dni i robię badanie. Generalnie reguluję dawkę sama w zaleznosci id INR. Przykładowo 10-10-7,5 i INR w granicach 2,2. Powodzenia i pozdrawiam
Witaj, ja juz 2 lata po operacji, ale początki były straszne. Brałam acenokumarol i INR szalał. Dopiero po paru miesiącach przeszłam na warfin i mozna powiedziec mam spokój. Pewnie, ze duzo zalezy od tego co jesz. czy jestes zestresowana. Ja generalnie staram sie nie jesc zielonych warzyw i u mnie to sie sprawdza. Dawka warfinu jest i dywidualnie dobierana i po jakimś czasie sama dojdziesz do tego, ze poznasz reakcje swojego organizmu. Ja dla wlasnego spokoju zdecydowalam sie na kupno aparatu=droda impreza, ale naprawde warto. Nie rozumiem Twojej dawki? to nie codziennie bierzesz lek. Pozdrawiam
Witam, ciekawe do kogo *pije* gucio?????????? Co do wartości terapeutycznej INR to zalecenie kardiochirurga, taka wartość jest teraz zalecana przez wszystkich kardiochirurgów. Ja się dostosowałam i utrzymuje ten zakres. Skończyły się krwotoki z nosa. Dla mnie to optymalne wartości . Sp[rawa indywidualna. Niebezpieczne jest, gdy spada poniżej 1,5 i jest większy niż 2,8. Tak mam ustawione w aparacie do pomiaru INR. Niem jest to żadna sciema, sprawa zbyt powazć sobie :jaja:. Pozdrawiam
Cały listopad mój INR był powyżej 4 nawet 4.6.Nie miałam żadnych krwotoków chociaż dzwonili z labolatorium,że mam za duży.Gdy byłam u kardiologa i powiedziałam,że mnie upominali to powiedzial niech nie przesadzaja.Zmniejszyłam dawkę i jest OK.Pozdrawiam!
Janeik, ja też (zastawka aortalna)przez jakiś czas zażywałam acenokumarol i były wahania. Po przejściu na warfin zdecydowanie lepiej reaguje. Może żona spróbuje porozmawiać z lekarzem i poprosi o zmianę leku. Jest bardziej przwidywalny i dlamnie osobiście optymalny. Przez 1,5 roku doszłam już do poznania swojego, organizmu i dawkę reguluję sama,a badanie robie teraz raz w miesiącu, a wczesniej bywało co 2,3 dni. Powodzenia

Witam...czytuje jua jakis cza te fora zwiazane z migotaniem przedsionko,sercem i ewarfaryna bo wlasnie od jkiegos czsu i mnie ten problem dotyczy.. od grudnia 2011 biore warfaryne stwierdzono migotanie przedsionkow ktorego efektem byl udar niedokrwienny mozgu a wczesniej TIa i nietety niedawno napad epileptyczny... o warfarinie moge mowic bardzo zle jesli chodzi i moje odczucia...bo jets to moim zdaniem hardkor i zarazem pochwalic za efekty...sa spektakularne i szybkie..a teraz do rzeczy... po 3 miesiacach brania moje INR jest na stalym poziomie 2.20 przy dawkach 5 jednostek dzinnie. W zwiazxku z tym juz kontroluje krew raz w miesiacu i tylko raz koryguja mi dawke,-teraz juz 2 miesiac ta sama... jednak nie przywyklam do paskudnych objawow ktore pozostawia ato swinstwo..tj.piekielne uczucie zimna i bardzo niska temperature ciala-mierze w ustach bo pod pachja nie bylo miarodajnego wyniku...wiec moj tm w ustach dzisiaj szokujaca 32.1 - tak dobrze widzicie..ostatnio mam tak niska ze napisalam do przedstawicielstwa firmy czy to normalne jak dostane odpowiedz podzile sie wiescismi...ale interesuje mnie czy stosujacy maja te same odczucia..i jaka jet wasa temp. ciznienie bo to tez mam niskie ale moge je wyronac kawa czy c-cola a temperatutry ni huhu ni potrafie..nie pomagaja gorace napoje..co do wypadjacych wlosow to tez tam mialam ale ja jako radykal zxalatwilam to szybko-fryzjer maszynka i 05 mm wlsia dalo efekt pewnie wypadaja ale nie widzxe wiec mnie nie wkurza to...dodatkowo odczuwam bardzo silne bole miesni i by bylo ciekawi to ni po stronie udaru a przeiwnej..na pocztki bardzo bolaly mni stawy-potworny bol...gzies wyczytalam z to rczej efekt poudarowy ale tez wspominam moze ktos tez cos wie....cxrkam na wase relacje elka-babet36