Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyczywalne tętno na ciele

Gość romper

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie dziwne uczucie, cały czas jestem w stanie wypukać np. w stół rytm bicia mojego serca - czuje to albo w klatce piersiowej albo na skroniach, różnie. Czy to jakaś poważna dolegliwość. Nadmienię, że badam często ciśnienie, rano i wieczorem zawsze (prawie zawsze - 97 na 100 badań) mam książkowe 135/85. Czasami skoczy np 150/90 w ciągu dnia ale to może być związane z większą czasową wydajnością organizmy. Bo przecież nadciśnienie to choroba która polega na zatraceniu przez organizm właściwości do samoczynnego zbijania ciśnienia czyż nie? Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady.
Ciśnienie spoczynkowe 135/85 nie jest *książkowe* - od kilku lat za górną granicę pożądanego ciśnienia spoczynkowego uznaje się 120/80. Wartości do 139/89 to tzw. przednadciśnienie - jeszcze nie nadciśnienie, ale już podwyższone w stosunku do pożądanego. Przy systematycznych wynikach w okolicach 135/85 zdecydowanie zaleca się modyfikację stylu życia (stosowna dieta, regularna aktywność fizyczna, rezygnacja z używek, redukcja wagi), aby zapobiec rozwojowi nadciśnienia. 84 kg przy 180 cm wzrostu to nadwaga (wskaźnik BMI = 25.9, norma: 18.5 - 24.9) - chyba że jesteś kulturystą lub strongmanem :-)