Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Praca kierowcy po wszczepieniu rozrusznika serca

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam 55 lat i jestem zawodowym kierowcą. Za 2 tyg mam mieć zabieg wszczepienia rozrusznika. Czy ktoś wie, czy z wszczepionym rozrusznikiem można pracować jako zawodowy kierowca autobusów? i jak długo po zabiegu pozostaje się na zwolnieniu lekarskim?? czy po zrośnięciu się miejsca, gdzie było rościnane pozostaje duża blizna? i czy po zrośnięciu rozrusznik jest jakos zauważalny na ciele???
Witam mój teśc niedawno mial wszczepiony rozrusznik serca.Nie pracuje już zawodowo,ale myśle ze nie ma wielkich przeciwskazań co do pracy. Zabieg nie trwa długo,pacjent jest świadomy ( tak było u mojego teścia ) dostał znieczulenie miejscowe. Pozostaje mała ranka w okolicy obojczyka nad lewą piersią.Nie jest wielka,poza tym nie widać nic na zewnątrz. Po dwóch,trzech dniach wypisują do domu,jak wszystko jest dobrze.Potem kontrola u lekarza i badania co jakiś czas.Dostaje się również leki przeciwzakrzepowe. Pozdrawiam teść miał wielkiego stracha przed zabiegiem a okazało się nie potrzebne,szybko doszedł do siebie i jest zadowolony z zabiegu.Teraz normalnie funkcjonuje tyle że się nie przemęcza. Życzę zdrówka i powodzenia.