Gość Kaśka Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Mój puls to 83-93, a chciałabym zejść tak do 60-65... Wizytę u kardiologa mam w sierpniu, a chciałabym się do maja następnego roku wyleczyć... Czy dam radę? Jeśli nie dam rady, to tak mniej więcej ile czasu zajmie mi leczenie, aby moje tętno wynosiło 60-65 już BEZ zażywania leków? Pozdrawiam, proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość abisynka Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Kaśka :) przecież ten puls który tu podjesz - to jest normalny puls ! jeżeli masz taki po jakiś lekach to inna sprawa ale samymi lekami nie zmienisz tętna na stałe - leki zwalniają ale jak je odstawisz to znowu ci przyspieszy tętno Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kaśka Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 Wydaje mi się, że ten 93 to jednak jest zbyt wysoki :( dobrze, załóżmy, że zaczynam zażywać leki regularnie od sierpnia i odstawiam w maju (na jakiś czas). Tak więc moje tętno chyba nie wróci do tego wysokiego tak zaraz po 1 dniu nie zażycia leków? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość abisynka Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 no może po dniu to może nie ale po dwóch-trezch tygodniach moze wrócić. a czemu się przejmujesz takim tętnem ? masz jakąś chorobę serca czy co? to ważne pocieszę cię - ja mam tętno 120-200 w spoczynku i prawie przez całą dobę lekarze od razu nie dają leków na obniżenie tętna - chyba że jest to konieczne ale rzadko dają leki na obniżenie tętna jak ono jest poniżej 100 uderzeń na minutę pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kaśka Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 Nie, jestem całkowicie zdrowa. W miarę niskie tętno jest mi potrzebne do zawodu. Aby móc go wykonywać trzeba przejść badania, w tym EKG. Stres zrobi swoje, a w chwilach stresowych dla mnie puls potrafi mi skoczyć do nawet ok. 180. Więc z takim na starcie jestem zdyskwalifikowana :( Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość abisynka Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 dziweczyno to wtedy trzeba leczyć nerwy skoro ogólnie jesteś zdrowa. nikt nie da ci leków na obniżenie tętna jak ogólnie masz normalne. to spróbuj się nie stresować lub kup sobie coś na uspokojenie np magnez czu neospasmine lub ziołowe tabletki. każdy w stresie ma podobne tętno do twojego a nawet znacznie wyższe. no to przed ekg weź coś na uspokojenie i nie panikuj! pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kaśka Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 da się w ogóle wykryć na EKG że się brało środki uspokajające albo coś w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość abisynka Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 coś ty nic nie wykaże. no nie panikuj i tyle nie ma się czym stresować Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kaśka Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Zastanawiałam się właśnie nad czymś uspokajającym przed EKG ;-) ale szybko rezygnowałam z tego pomysłu, bo usłyszałam już od jednej osoby, że lekarz potrafi to jednak wykryć i teraz już sama nie wiem czy można czy nie... :-| Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość abisynka Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 kaśka nie histeryzuj tylko zrób ekg normalnie i idź do lek rodzinnego i zobaczysz czy jest ok. jak nie to zrobisz kolejne itp. dziewczyno nie ma czym się pzrejmować! jak masz to od stresu -zawsze mozesz to powiedzić. kurcze naprawdę nie ma się czym pzrejmować. ludzie mają szalejące serca i jakoś też sobie radzą trzymaj się i rusz tyłek na ekg Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania12 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 hej ja tez mam problem od jakiegos czasu mam sporadyczne skurcze dodatkowe,byłam w szpitalu na badaniach i holterze mam pytania cisnienie mam idealne 120/80 puls zawsze!65-80nigdy wiecej nie miałam nawet podczas stresu, w szpitalu po holterze stwierdzono u mnie tachykardie zatokową i puls 135 bardzo mnie to zastanawia czy to rzezcywiscie tachykardia? musze dodac ze bardzo boje sie lekarzy i nienawidze szpitala wiec mysle ze to tylko dlatego miałam tetno 135 i tylko dlatego stwierdzono tachykardie? czy to mozliwe? mysle ze gdybym nosiła holtera w domu nic takiego by nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość abisynka Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 ania12 czy to tętno na holterze miałaś cały czas czy tylko chwilami? serce przyspiesza podcza chodzenia, wstawania, emocji, wyższej temperatury. opcji jest wiele. nosząc holtera powinno się prowadzic tzw dzienniczek i tam się wpisuje czynności i dokłądną godz, jest to dość kłopotliwe itp ale wtedy jest łatwiej ocenić co było przyczyną przyspieszenia w tym tachykardii. całkiem możliwe że u ciebie ona wystąpiła pod wpływem emocji. ale tego nigdy nie wiadomo. może warto powtórzyć holtera w domu podczas zwykłych czynności? szpitale zazwyczaj na każdego wpływają stresująco, nawet jak sie nie boimi lekarzy. sam szpital i to co się tam toczy często bywa stresujące, w końcu to coś innego niż w domu ;). ja proponuję powtórzyć holterka w domu :) serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania12 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 czesc abisynka normalnie w domu mam puls 65-75 a np przed egzaminem najwiecej 90 nigdy wiekszego nie mialam dlatego mysle ze dlatego taki był wynik holtera był tylko dlatego ze byłam w szpitalu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nerwusek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Ale panikujecie! WyobraĹşcie sobie jak siÄ Ĺźyje, kiedy przed snem, podczas lekkiego filmu, w dobrym nastroju serce mi bije 119 na min.? Kiedy budzÄ siÄ rano 110, kiedy siÄ wyciszÄ i spada mi do 90 (co dla mnie jest bĹogostanem) to wytrÄ ciÄ mnie z tego stanu moĹźe nawet spadajÄ ca na ziemiÄ ĹyĹźeczka... i znĂłw puls skacze. OczywiĹcie jestem zdrowa. Wykluczyli wszystko, co tylko siÄ da. To problem mojej stresujÄ cej siÄ byle gĂłwnem gĹowy, a w takim przypadku moĹźesz pomĂłc sobie tylko i wyĹÄ cznie sam. A koleĹźance KaĹce polecam wziÄ Ä 5mg PROPANOLOLU przed EKG - stary, sprawdzony sposĂłb na obniĹźenie ciĹnienia, a tym samym pulsu, przed testami zawodowymi :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pp Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Witam wszystkich .. Mam 3 niedomykalnosci zastawek, wada nabyta Al+/++ , MI++/+++ TI + .. Od dwoch lat jeżdze do karfdiologa ,obecnie mam 17 lat .. Puls mam rozny .. Niedawno ok ponad miesiaca temu zabralo mnie pogotowie ze szkoly .. W szpitalu mialam zaledwie jedna tachykardie .. ehh ale za to jaka .. puls 297 ale to bylo chwilowe i powiem szczerze wcale tego nie odczulam .. xD .. A tak zazwyczaj mam puls od 40 (ale to zazwyczaj w nocy taki niski) do ok 150 .(w trakcie aktywnosci dziennej) .. czuje sie dosc dobrze ale ostatnio miewam zawroty glowy czasem oraz jak to napisac trace czucie w prawej rece .. Czy te dolegliwosci moga byc spowodowane moja wada ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kiepska sprawa Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Podobno związki potasu obniżają ciśninie.Proponuję zastosować askorbinian potasu i sprawdzać czy się poprawi.Jak ktoś chce może to nazywać lekarstwem ale to naturalny składnik żywności a co najważniejsze trudno go przedawkować o ile ktoś się zbytnio nie opycha tym.Podobno też ma dizałanie antynowotworowe i ja to też biorę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Bolek Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 sluchajcie czy puls 80-130 non stop może uszkodzi c serce- jesli tak to po jakim czasie. ps. w nocy mam mniejszy od 50-130.... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kdp Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Ważne pytanie. NIECH KTOŚ POWIE PRAWDĘ. Czy podwyższony puls tak do 100/minutę może uszkodzić serce? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 norma jest pomiędzy 60 a 100, więc jak ma sie powyżej 100 to jest wtedy tachykardia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość karlaa1123 Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Witam.. Mam pytanie.. Ostatnio wykryto u nie TACHYKARDIĘ ZATOKOWĄ(120 min) Bardzo chciałabym się dowiedzieć czym jest ta tachykardia zatokowa i o co chodzi z tym 120 min.. Sama w domu jak puls sobie mierze wynsi zwykle 80... Proszę o odpowiedź:) Życzę zdrówka wszystkim sercowcom:D i wolniejszego bicia serduch:** Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Anula Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 ale gdzie wyryto podczas jakiego badania- holtera czy ekg czy echo- jesli ekg czy echo to pewnie się denerwowalaś badaniem i jesli na codzień masz 80 to ok, jesli w holterze i duzo takich epizodów to musiszsię zgłosić do lekrza jesli mało to normalne:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość karlaa1123 Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 wszystkie te badania miałam robione.. głównie to wyszło mi podczas echo.. Stres raczej wykluczam gdyz takie badania mnie nie denerwują.. Dodam może że mam wypadanie płatka zastawki dwudzielnej.. Gdzies czytałam ze tachykardia zatokowa schodzi do ok 70 na minute ale tak naprawdę więcej gdzieś tam jest a my odczuwamy mniej.. proszę o pomoc i więcej informacji:):* Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Anula Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 eeeeee...załóz sobie holtera- jednarazowa tachykardia nie świadczy o tym, ze masz ztym problem............dopiero holter to pokaże:) Cytuj Odnośnik do komentarza
monika147 Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Moim zdaniem, jeśli już raz stwierdzi się tachykardię u pacjenta - należy ją monitorować. Częstość wizyt jest do uzgodnienia z kardiologiem oraz zależne od stopnia schorzenia. Początkowo (ja również) nie przejmowalam się tachykardią. Lekceważyłam ją. Abisynka ma tu rację - możemy funkcjonować bez leków - ale na jakiś czas. Potem się nie daje. Jest wiele przypadków, kiedy lekarz stwierdza wysoki puls z powodu nerwicy. Jednak takie badania jak holter mogą tylko nam pomóc - czy jest to coś gorszego. Dziś wiem, jak uciążliwa jest ta dolegliwość. W moim szpitalu, lekarz powiedział wprost - tętno do 90 jest naturalne ale jeśli w spoczynku zaczynamy miec powyżej 110 - to należy to leczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość karlaa1123 Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 holter podobno wyszegł mi dość dobrze co... zdziwiło lekarza kardiologa.. największa moja tachykardia wynosiła 147 najmniejsza 68.. w drugim holterze podobnie..lekarz dał mi metoprolol na właśnie tachykardie i na to moję wypadanie płatka.. P.S. Dziękuję za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi