Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czas leczenia tachykardii

Gość Kaśka

Rekomendowane odpowiedzi

Mój puls to 83-93, a chciałabym zejść tak do 60-65... Wizytę u kardiologa mam w sierpniu, a chciałabym się do maja następnego roku wyleczyć... Czy dam radę? Jeśli nie dam rady, to tak mniej więcej ile czasu zajmie mi leczenie, aby moje tętno wynosiło 60-65 już BEZ zażywania leków? Pozdrawiam, proszę o pomoc!
Gość abisynka
Kaśka :) przecież ten puls który tu podjesz - to jest normalny puls ! jeżeli masz taki po jakiś lekach to inna sprawa ale samymi lekami nie zmienisz tętna na stałe - leki zwalniają ale jak je odstawisz to znowu ci przyspieszy tętno
Wydaje mi się, że ten 93 to jednak jest zbyt wysoki :( dobrze, załóżmy, że zaczynam zażywać leki regularnie od sierpnia i odstawiam w maju (na jakiś czas). Tak więc moje tętno chyba nie wróci do tego wysokiego tak zaraz po 1 dniu nie zażycia leków?
Gość abisynka
no może po dniu to może nie ale po dwóch-trezch tygodniach moze wrócić. a czemu się przejmujesz takim tętnem ? masz jakąś chorobę serca czy co? to ważne pocieszę cię - ja mam tętno 120-200 w spoczynku i prawie przez całą dobę lekarze od razu nie dają leków na obniżenie tętna - chyba że jest to konieczne ale rzadko dają leki na obniżenie tętna jak ono jest poniżej 100 uderzeń na minutę pozdr
Nie, jestem całkowicie zdrowa. W miarę niskie tętno jest mi potrzebne do zawodu. Aby móc go wykonywać trzeba przejść badania, w tym EKG. Stres zrobi swoje, a w chwilach stresowych dla mnie puls potrafi mi skoczyć do nawet ok. 180. Więc z takim na starcie jestem zdyskwalifikowana :( Pozdrawiam!
Gość abisynka
dziweczyno to wtedy trzeba leczyć nerwy skoro ogólnie jesteś zdrowa. nikt nie da ci leków na obniżenie tętna jak ogólnie masz normalne. to spróbuj się nie stresować lub kup sobie coś na uspokojenie np magnez czu neospasmine lub ziołowe tabletki. każdy w stresie ma podobne tętno do twojego a nawet znacznie wyższe. no to przed ekg weź coś na uspokojenie i nie panikuj! pozdr
Zastanawiałam się właśnie nad czymś uspokajającym przed EKG ;-) ale szybko rezygnowałam z tego pomysłu, bo usłyszałam już od jednej osoby, że lekarz potrafi to jednak wykryć i teraz już sama nie wiem czy można czy nie... :-| Pozdrawiam
Gość abisynka
kaśka nie histeryzuj tylko zrób ekg normalnie i idź do lek rodzinnego i zobaczysz czy jest ok. jak nie to zrobisz kolejne itp. dziewczyno nie ma czym się pzrejmować! jak masz to od stresu -zawsze mozesz to powiedzić. kurcze naprawdę nie ma się czym pzrejmować. ludzie mają szalejące serca i jakoś też sobie radzą trzymaj się i rusz tyłek na ekg
hej ja tez mam problem od jakiegos czasu mam sporadyczne skurcze dodatkowe,byłam w szpitalu na badaniach i holterze mam pytania cisnienie mam idealne 120/80 puls zawsze!65-80nigdy wiecej nie miałam nawet podczas stresu, w szpitalu po holterze stwierdzono u mnie tachykardie zatokową i puls 135 bardzo mnie to zastanawia czy to rzezcywiscie tachykardia? musze dodac ze bardzo boje sie lekarzy i nienawidze szpitala wiec mysle ze to tylko dlatego miałam tetno 135 i tylko dlatego stwierdzono tachykardie? czy to mozliwe? mysle ze gdybym nosiła holtera w domu nic takiego by nie wyszło
ania12 czy to tętno na holterze miałaś cały czas czy tylko chwilami? serce przyspiesza podcza chodzenia, wstawania, emocji, wyższej temperatury. opcji jest wiele. nosząc holtera powinno się prowadzic tzw dzienniczek i tam się wpisuje czynności i dokłądną godz, jest to dość kłopotliwe itp ale wtedy jest łatwiej ocenić co było przyczyną przyspieszenia w tym tachykardii. całkiem możliwe że u ciebie ona wystąpiła pod wpływem emocji. ale tego nigdy nie wiadomo. może warto powtórzyć holtera w domu podczas zwykłych czynności? szpitale zazwyczaj na każdego wpływają stresująco, nawet jak sie nie boimi lekarzy. sam szpital i to co się tam toczy często bywa stresujące, w końcu to coś innego niż w domu ;). ja proponuję powtórzyć holterka w domu :) serdecznie pozdrawiam
Gość nerwusek
Ale panikujecie! Wyobraźcie sobie jak się żyje, kiedy przed snem, podczas lekkiego filmu, w dobrym nastroju serce mi bije 119 na min.? Kiedy budzę się rano 110, kiedy się wyciszę i spada mi do 90 (co dla mnie jest błogostanem) to wytrącić mnie z tego stanu może nawet spadająca na ziemię łyżeczka... i znów puls skacze. Oczywiście jestem zdrowa. Wykluczyli wszystko, co tylko się da. To problem mojej stresującej się byle gównem głowy, a w takim przypadku możesz pomóc sobie tylko i wyłącznie sam. A koleżance Kaśce polecam wziąć 5mg PROPANOLOLU przed EKG - stary, sprawdzony sposób na obniżenie ciśnienia, a tym samym pulsu, przed testami zawodowymi :)
Witam wszystkich .. Mam 3 niedomykalnosci zastawek, wada nabyta Al+/++ , MI++/+++ TI + .. Od dwoch lat jeżdze do karfdiologa ,obecnie mam 17 lat .. Puls mam rozny .. Niedawno ok ponad miesiaca temu zabralo mnie pogotowie ze szkoly .. W szpitalu mialam zaledwie jedna tachykardie .. ehh ale za to jaka .. puls 297 ale to bylo chwilowe i powiem szczerze wcale tego nie odczulam .. xD .. A tak zazwyczaj mam puls od 40 (ale to zazwyczaj w nocy taki niski) do ok 150 .(w trakcie aktywnosci dziennej) .. czuje sie dosc dobrze ale ostatnio miewam zawroty glowy czasem oraz jak to napisac trace czucie w prawej rece .. Czy te dolegliwosci moga byc spowodowane moja wada ?
Gość Kiepska sprawa
Podobno związki potasu obniżają ciśninie.Proponuję zastosować askorbinian potasu i sprawdzać czy się poprawi.Jak ktoś chce może to nazywać lekarstwem ale to naturalny składnik żywności a co najważniejsze trudno go przedawkować o ile ktoś się zbytnio nie opycha tym.Podobno też ma dizałanie antynowotworowe i ja to też biorę.
Gość karlaa1123
Witam.. Mam pytanie.. Ostatnio wykryto u nie TACHYKARDIĘ ZATOKOWĄ(120 min) Bardzo chciałabym się dowiedzieć czym jest ta tachykardia zatokowa i o co chodzi z tym 120 min.. Sama w domu jak puls sobie mierze wynsi zwykle 80... Proszę o odpowiedź:) Życzę zdrówka wszystkim sercowcom:D i wolniejszego bicia serduch:**
Gość karlaa1123
wszystkie te badania miałam robione.. głównie to wyszło mi podczas echo.. Stres raczej wykluczam gdyz takie badania mnie nie denerwują.. Dodam może że mam wypadanie płatka zastawki dwudzielnej.. Gdzies czytałam ze tachykardia zatokowa schodzi do ok 70 na minute ale tak naprawdę więcej gdzieś tam jest a my odczuwamy mniej.. proszę o pomoc i więcej informacji:):*
Moim zdaniem, jeśli już raz stwierdzi się tachykardię u pacjenta - należy ją monitorować. Częstość wizyt jest do uzgodnienia z kardiologiem oraz zależne od stopnia schorzenia. Początkowo (ja również) nie przejmowalam się tachykardią. Lekceważyłam ją. Abisynka ma tu rację - możemy funkcjonować bez leków - ale na jakiś czas. Potem się nie daje. Jest wiele przypadków, kiedy lekarz stwierdza wysoki puls z powodu nerwicy. Jednak takie badania jak holter mogą tylko nam pomóc - czy jest to coś gorszego. Dziś wiem, jak uciążliwa jest ta dolegliwość. W moim szpitalu, lekarz powiedział wprost - tętno do 90 jest naturalne ale jeśli w spoczynku zaczynamy miec powyżej 110 - to należy to leczyć.
Gość karlaa1123
holter podobno wyszegł mi dość dobrze co... zdziwiło lekarza kardiologa.. największa moja tachykardia wynosiła 147 najmniejsza 68.. w drugim holterze podobnie..lekarz dał mi metoprolol na właśnie tachykardie i na to moję wypadanie płatka.. P.S. Dziękuję za pomoc:)