Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia zatokowa, a leki przeciwbólowe

Gość Klara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 20 lat i jestem kobietą. Mam cały czas podwyższony puls w granicach 95-115 w spoczynku, skaczący nawet do 170 w pozycji stojącej. Serce mam zdrowe, nie przyjmuje żadnych leków. Ten mój wysoki puls jest według lekarzy wynikiem fizjologii i nie ma się czym martwić, należy tylko wprowadzić więcej ruchu i jeść zdrowo (lekarz wie najlepiej, tak?) 

Mam jednak pytanie dotyczące leków przeciwbólowych. W wiekszosci leków typu ibuprom, Apap itp. w ulotce podane jest że częstym objawem ubocznym przyjmowania tych leków jest tachykardia. A co wtedy gdy mam tą tachykardie bez przyjęcia żadnych leków? Czy powinnam zrezygnować z ich brania? Boli mnie bardzo ząb i nie wiem za bardzo jak się ratować, a gdzieś z tylu głowy mam to ze jeśli ten puls skoczy mi bardziej to będę mieć problem (przy 130 i więcej czuje się bardzo źle, mdleje, nie mogę usiedzieć w pozycji pionowej). 

Co o tym myslicie? Czy powinnam zaryzykować i wziąć ten ibuprom? A może macie do polecenia leki które tej tachykardii nie powodują, które będę mogła spokojnie zażyć. 

z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam 

Klaro, czy diagnozę ,,taka fizjologia" postawił Ci kardiolog, czy rodzinny? Tak czy inaczej to chyba nie można tego tak zostawić. Jeśli nie byłaś u kardiologa, to warto. Ja zadzwoniłbym teraz na teleporadę i lekarz szybciej wskaże ci lek przeciwbólowy. Ja stosuję Apap bo jest łagodny ale mi pomaga. Możesz też porzuć, jak gumę, goździka. 

Masz 115 na siedząco i 170 na stojąco i lekarz uważa że to ok??? Chyba żart ! Zmień lekarza wymagać poszerzonej diagnostyki kardiologicznej. Leki które nie podwyższają pulsu to skudexa czyli tramal z dexaketoprofenem oraz bunondol ewentualnie plastry transtec melodyn. Jak Ty masz 170 puls na stojąco to jak chodzisz to masz chyba z 210 220 natychmiast do kardiologa!

W dniu 9.08.2021 o 11:52, Gość Noni napisał:

Klaro, czy diagnozę ,,taka fizjologia" postawił Ci kardiolog, czy rodzinny? Tak czy inaczej to chyba nie można tego tak zostawić. Jeśli nie byłaś u kardiologa, to warto. Ja zadzwoniłbym teraz na teleporadę i lekarz szybciej wskaże ci lek przeciwbólowy. Ja stosuję Apap bo jest łagodny ale mi pomaga. Możesz też porzuć, jak gumę, goździka. 

Taką diagnozę postawił mi kardiolog. A nawet kilku kardiologów. Echo, ekg, holter, wszystko w normie, no oprócz tego pulsu, ale tłumaczą to tym ze mam kilka kilogramów za dużo, ze magnez trzeba brać, ze to ze stresu.. ja tez uważam ze coś jest nie tak ale co więcej mogę z tym zrobić? 

W dniu 15.08.2021 o 12:08, krokodyl45 napisał:

Masz 115 na siedząco i 170 na stojąco i lekarz uważa że to ok??? Chyba żart ! Zmień lekarza wymagać poszerzonej diagnostyki kardiologicznej. Leki które nie podwyższają pulsu to skudexa czyli tramal z dexaketoprofenem oraz bunondol ewentualnie plastry transtec melodyn. Jak Ty masz 170 puls na stojąco to jak chodzisz to masz chyba z 210 220 natychmiast do kardiologa!

Byłam u kardiologa! Kilka razy. Echo wychodzi dobrze. Ekg wskazuje tylko ten podwyższony puls. Każą brać magnez i się nie martwić. Co z tym więcej można zrobic? 

Moja mama ma podobny puls do ciebie i juz pierwszy kardiolog po holterze stwierdził jej arytmie i teraz na stałe przyjmuje lek, który zbija jej puls do prawidłowego, czyli takiego w okolicach 70-80. Niestety nie pamiętam jak lek się nazywa, ale jeśli będziesz chciała to dopisze w następnym poście. Moja mama ma sporą nadwagę, mimo tego żaden lekarz nie sugerował, że taki puls jest normalny. Przy takim pulsie ty również musisz je brać, po prostu będziesz czuła się dużo lepiej i serce też będzie zdrowsze. Nawet jeśli kardiolog znowu zasugeruje, ze puls jest normalny, to po prostu poproś go na próbę by dał ci lek zbijający puls, na pewno nie odmówi, a wyjdzie ci to na zdrowie i psychicznie i fizyczne, tak jak mojej mamie. Druga sprawa, że problemy z zębami lub dziąsłami same w sobie potrafią niekorzystnie wpływać na prace serca, więc lepiej je wyleczyć albo usunąć niż brać leki przeciwbólowe.  

Pozdrawiam

W dniu 28.08.2021 o 23:01, Gość Bartek napisał:

Moja mama ma podobny puls do ciebie i juz pierwszy kardiolog po holterze stwierdził jej arytmie i teraz na stałe przyjmuje lek, który zbija jej puls do prawidłowego, czyli takiego w okolicach 70-80. Niestety nie pamiętam jak lek się nazywa, ale jeśli będziesz chciała to dopisze w następnym poście. Moja mama ma sporą nadwagę, mimo tego żaden lekarz nie sugerował, że taki puls jest normalny. Przy takim pulsie ty również musisz je brać, po prostu będziesz czuła się dużo lepiej i serce też będzie zdrowsze. Nawet jeśli kardiolog znowu zasugeruje, ze puls jest normalny, to po prostu poproś go na próbę by dał ci lek zbijający puls, na pewno nie odmówi, a wyjdzie ci to na zdrowie i psychicznie i fizyczne, tak jak mojej mamie. Druga sprawa, że problemy z zębami lub dziąsłami same w sobie potrafią niekorzystnie wpływać na prace serca, więc lepiej je wyleczyć albo usunąć niż brać leki przeciwbólowe.  

Pozdrawiam

twojej mamie zapewne wyszła arytmia w badaniu holterem, ja zaś też miałam holter, ale arytmia na nim nie wyszła, a jedynie właśnie szybszy puls.