Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bolesne pulsowanie żył w szyi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość abisynka
nie wiem czy to samo ale ja mam pulsujący ból po obu stronach szyi. od środka czuję jakby miało mi rozsadzić tętnice a z zewnątrz czuję jakby mi ktoś zaciskał szyję. nie wiem czy to tętnice czy węzły chłonne ból straszny nie dowytrzymania. tętni w rytm serca. występuje w czasie większego wysiłku i jak jest wysoka temperatura powietrza usg tt szyjnych - ok nic nie wykazało mam nadciśnienie, tachykardię i zespól wazowagalny - zastanawiam się co to może być ale nie wiem. najgorzej jest w lato. ból taki nie można go wytrzymać a leki przeciwbólowe nie działają na ten ból nie mogę nosić szalików golfów łąńcuszków bo się duszę i robi mi się słabo. mam nadzieję że to nic poważnego. muszę zapytać kardiologa czy to nie zespół nadwrażliwości tt szyjnych - bo w nocy gwałtownie spada mi ciś. nie mogę leżeć na boku na poduszce bo nie dość że boli to jeszcze robi mi się słabo karolina czy ty czujesz podobnie ? nie wiem czy to nerwica czy nie ale ból straszny. w zeszłe lato po prostu aż płakałam z bólu i bezsilności a wtedy ból się jeszcze barzdiej nasilał i miałam uczucie obrzęku węzłów chłonnych nie mam pojęcia co to jest pozdrawiam abisynka
hej karolina :) ja nadal nie wiem co mi jest. nadal mam te same objawy, też mam szumy i piski w uszach - obu na raz. nasiliły siępo zmniejszeniu leków na nadciśnienie, ale teraz trochę mniej dokuczają. gorzej z tą szyją. całą zimę chodziłam z wielkim dekoltem i rozpiętą kurtką pod szyją. przeraża mnie lato - upały - znowu ten pulsujący bół tętnic. laryngolog też nic nie widzi, usg tt szyjnych nic niewykazało. nie pytałam neurologa - bo zapomniałam. w maju będe u lekarza od nadciśnienia - to taki mądry prof i jego zapytam bo często ma ciekawe pomysły, co do pisków to trzeba iśc do audiologa czy jakoś tak. moze to być coś z tt szyjnymi - zwężenia zwapnienia, ucisk na nie? nie wiem nie jestem specem od tego a sama nie wiem co z tym zrobić. jak się tylko czegoś dowiem to dma znać pozdrawiam i uważaj na siebie i dzidziusia abisynka
Mam takie same objawy co Karolina. Mam pulsowanie po prawej stronie szyi wraz z pulsowaniem w uchu prawym jakbym słyszał tętno i do tego szumy czy piski w uszach lub w głowie sam już nie wiem, ale dosyć słabe. Dzisiaj jadę do lekarza aby się przebadać odnośnie psychiki więc zobaczę co będzie dalej. Jeżeli ma ktoś do kogo się udać i jakie badania wykonać to czekam na jakąkolwiek podpowiedź!!!!!
dzieki Abisynka i Przemek za informacje! Soso - tez tak myslalam, ale lekarze nie widza problemu - mam dobre, czasami niskie cisnienie. ide niedlugo na usg dopplera, za duzo teraz badan nie zrobie, bo jestem w ciazy. co ciekawe, mam problem z uchem, czasem mnie boli, kiedys je bardzo przewialam. lekarz mowil, ze to moglo byc od przerostu malzowin nosowych, wiec je wycielam, ale szczerze - piszczy jeszcze bardziej. Jak bedziecie po badaniach, do dajcie znaka. moze to bedzie jakis trop?... na razie klade sobie termofor na szyje na noc i pomaga. jakos przetrzymam, choc czasem chce mi sie plakac.

Ja mialam cos podobnego, raz w nocy dostalam jakiegos ataku tzn serce zaczelo mi bardzo szybko bic, zrobilo mi sie zimno i dostalam drgawek. Poszlam do kardiologa, a on powiedzial, ze faktycznie bije mi serce szybciej nawet teraz, ale wszystko jest ok. Przepisał mi jakies antybiotyki i magnez. Bralam codziennie, ale serce czasem bilo szybciej niz powinno, i od kilku dni bola mnie zyly po lewej stronie szyi. Ogolnie myslalam ze serce bije mi za szybko bo zbytnio przejmuje sie szkola, ale teraz wg o tym nie mysle i nie przejmuje sie ocenami a objawy nie zniknely. ;(( Wie ktos co mi jest?

Witam , mam 15 lat . Zaczne od tego , iż moja babcia (najbardziej) i moja mama(mniej ale musi też uważać) mają problemy z sercem . W czwartki chodze na basen regularnie , a w piątki i soboty mam jazdy konne . Od czasu do czasu gdy mam trening jazdy konnej (natomiast nigdy przy pływaniu) i gdy się mocno zmęcze zaczyna mnie takjakby rwać i pulsować tętnica (chyba) po lewej stronie na barku blisko szyi . Ostatnio miałam taki ból w zeszłe lato i nagle mi sie to pojawiło . Zaraz gdy zaczynam odpoczywać natychmiastowo mija. Podkreślam , że taki ból nasila sie gdy np:. skaczę czy jeżdząc na koniu wstaje z siodła . Nie wiem o co z tym chodzi. Ten rwący ból jest z lekka denerwujący. Może to poprostu przemęczenie ale nie mam pojęcia . Bardzo proszę o pomoc.

Gość junior

Witam Was. Mam podobny problem. Kiedyś bolaly mnie tętnice szyjne zewnętrzne. Po jakimś czasie przeszło to pulsowanie. Teraz pulsuje coś w środku szyi. Niekoniecznie przy wysiłku ale przy specyficznych ruchach szyja lub podczas kucania. Wydaje mi się, że te tetnienia to normalna fizjologiczna sprawa. Są natomiast spowodowane mimowolnym spinaniem mięśni, ktore uciskaja tetnice.

Moje dolegliwości zaczęły się od ropiejacej lewej dolnej ósemki.Szczekoscisk.Przez 3 tyg.kazano brać mi leki przeciw zapalne,przeciw bólowe.Osemka została wyrwana.Po pewnym czasie po tej samej się.zaczela boleć mnie 5tka,leczenie kanałowe nie pomogło,a stomatolog nic nie widział.Bol przeszedł na 6,7.6 leczona kanałowe,stan zapalny w trakcie,dezynfekujac kanał bol jakbym została poparzona obejmujący lewa str twarzy i szyji.Leczenie zakończone,bol pozostał.Stomatolodzy mówili że to od kamienia,krzywego zgryzu,nic poza tym nie widzą.Wyrwalam ta 6tke i chirurg stwierdził lekkie zapalenie korzenia.Po 3 latach znowu lewa str.tylko dretwienie lewej ręki,bol w lopatce,barku,miałam jednej nocy drgawki,bol nie do zniesienia,przeszło po mięs.bralam leki rozluzniajace,przeciwzapalne.Minelo 4 lata a bol zębów pozostał.W tym roku doszło do zapalenia parę razy zatok,szum,przytkane,bol pod lewym uchem,bol skroni.Lewa str. szyji boli około 2 lat.Bylam u laryngologow to przegroda nosa skrzywiona i mały stan zapalny nosogardla,odsylają do stomatologa też,a Ci nie widzą nic i tak w kolko.Chirurg twarzowoszczekowy że mogę mieć coś że stawem skroniowo-zuchwowym i wysłał do protetyka a ten że to od kregoslupa szyjnego może być.  Gdzie iść po pomoc,do kogo?Tylu lekarzy a nikt nic nie wie????Nie da się tak żyć,non stop w bólu.Moze mam coś z tętnica szyjna?Może do chirurga naczyniowego.Mam ponad 30 lat i nie chce umierać.