Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Blok prawej odnogi pęczka Hisa

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stracatella
... jeśli jest to wada ze wskazaniem do zamknięcia to nie ma mowy o wysiłkach izometrycznych, ale faktycznie nie ze wzgledu na samo serce - jest to wada powodująca bezpośrednie skutki głównie neurologiczne. Dla serca też nie jest bez znaczenia - moze doprowadzić do nadciśnienia płucnego i niedomykalności zastawki trójdzielnej i niewydolności prawokomorowej. Nie bój się - badanie nie powoduje żadnych istotnych skutków ubocznych - to jak gastroskopia - do przeżycia :) Może się zdarzyc oczywiscie jakaś drobna perforacja przełyku, albo inne drobiazgi ale to bez znaczenia w porównaniu z udarem i zdarza się naprawde sporadycznie. Sam zabieg niesie ze sobą ryzyko mniejsze niz 1% - dokładnie takie samo ryzyko niesie ze sobą zawał u trzydziestolatka. Czy myślisz o tym na codzień? Śmiertelność jest raczej zerowa, rekonwalescencja krótka. Profilaktyka IZW przez max rok. Ja jestem 6mc po i jeszcze nie musiałam stosowac profilaktyki IZW. Leki bierzesz 6mc. - nie są kłopotliwe. Nie zwlekaj - zabieg trwa krótko - w szpitalu jesteś trzy dni, a potem lepsza wydolność i nie ma strachu o udar na codzień. A parasolka się po roku zarasta i nie jest rozpoznawana jako ciało obce. pozdrawiam
ściska mnie co jakis czas w klatce piersiowej i przy tym sie dusze. zabralo mnie pogotowie zrobiono badania i mam nastepujace wyniki EKG-normogram, rytm zatokowy miarowy o czest. ok. 100/min, niepelny blok prawej odnogi peczka Hisa cisnienie rr150/80, akcja serca miarowa o czest. ok.ok. 100/min. morfologia- niewielka leukocytoza, markert miesnia sercowego w normie. niewielka hipotermia
Witam wszystkich!!!! ja również mam niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa!!! nie mam zielonego pojęcia co to jest???????????? czy ktoś może mi wyjaśnić tą dolegliwość??? w internecie na ten temat nic konkretnego nie znalazłam!!! a kardiolog teżmi nic nie wyjaśnił a do tego mam niedomykalność mitralną(1), lewo prawy przeciek i pogrubiały przedni płatek zastawki mitralnej
Słuchajcie , mam to samo czyli blok prawej odnogi peczki Hisa i wrocilam przed chwilą z prywatnej wizyty u kardiologa, ktory po zrobieniu , badan , dokładnym osłuchaniu , powiedział ze to zupełnie nic groznego i jest to bardzo lekka wada wrodzona . Mowił mi ze tego sie nie leczy , mozna uprawiac wszelkie spory i normalny wysilek fizyczny jesli chodzui tylko o ten blok , no chyba ze lekarz cos jeszcze innego stwierdzi jakąs inną dodatkową wade. tak wiec jesli ktos mowi ze ma przy tym jakies omdlenia , czy inne dolegliwosci to byc moze ze ma cos jeszcze innego w sercu nie tak, bo samego bloku odnogi wogole sie nie odczuwa. Te wiadomosci ma prosto od kardiologa dr nauk medycznych. Mowil mi ze zeby niczego innego nie doszukiwac sie bo blogach i stronach internetowych na ten tematbo moga byz naprawde zawodne a przez to sami sie nakręcamy i cos doszukujemy. A ja poszlam do niego z tego powodu ze mam nerwice lękową a od tego rozne sensacje sercowe. Pozdrawiam
Mam powyżej 40 lat. Stwierdzono u mnie niezupełny blok prawej odnogo pęczka Hisa. Żadnych przeciwskazań. Zdolny do służby wojskowej bez ograniczeń. Niekiedy mam przyśpieszony puls ale ciśnienie w normie. Wysiłek fizyczny nawet intensywny wpływa na polepszenie mojego samopoczucia niż jego brak. Dlatego myślę, że ta dysfunkcja nie jest elementem stresogennym.
Witam Wsztstkich. Ja również mam niepełny blok prawej odnogi pęczka HIsa. Kardiolog powiedział, że ma to bardzo dużo osób ( rzeczywiście jest nas tu dużo) i nie powoduje zagrożenia życia. Oczywiście są różne stopnie bloku. Jeśli lekarz nic wam nie przepisuje, to się nie martwcie. Mnie też zdażają sie chwile słabości i bólów serca. Wystarczy odpocząć. Jeśli zaczynamy to roztrząsać i zastanawiać się co się dzieje- stres i lęk robią nam jeszcze gorzej. Uszy do góry, głowa na dół jeśli czujecie, że jest żle- pomaga. No i kontrole w miare potrzeby. Zyczę zdrowia i dobrega samopoczucia.
W moim ostatnim wypisie ze szpitala też jest info o niepełnym bloku prawej odnogi pęczka Hisa. Miałem wykonaną kardiowersję z powodu migotania przedsionków. Wcześniejsza w kwietniu się nie udała. Czy jeśli mam poważne problemy z zawrotami głowy (robiłem też badanie tętnic szyjnych i wyszło mi, że mam jakieś blaszki miażdżycowe) to mogą one w jakimś stopniu być związane z sercem i tym co się z nim dzieje?
Może i nie jest to poważna wada i niue leczy sie jej, ale zawodowe wojsko już nie *wpuszcza* w swoje szeregi. Odrzucono mnie na komisji do szkoły podoficerskiej z takim własnie paragrafem: blok prawej odnogi pęczka hisa. Mam zamiar to wyjaśnić i spróbować za rok. Możecie życzyć powodzenia. PS. nie spodziewałem się ilu ludzi jest z tą samą wadą.
Czesc. Mi też wykryto blok prawej odnogi serca, żyje się w miarę normalnie, tylko czasem czuje się lepiej raz gorzej, może szybciej się męczę, i czasem są bóle, ale ogólnie to nie ma większych problemów. Pozdrawiam wszystkich, głowa do góry:)
Czesć. Jakie macie objawy? , ja też mam ten blok prawej odnogi serca, chciałabym wiedzieć też, czy macie jakies problemy czasem z oddychaniem, znaczy tak jakby Wam było duszno, albo coś i co wtedy robicie? dziękuję za odpowiedz, Można pisac na moje gg 7923034. Dziękuję i pozdrawiam:)Dużo zdrowia życzę
czuje sie roznie bo mam wiencowke na tle dusznicy bolesnej i napadowe migotanie przedsionkow, ale jak nic sie nie dzieje to moge gory przenosic, a blok odnogi peczka hisa mam bardzo dawno stwierdzony, przy kazdym ekg wychodzi, ale takich rzeczy to nie mam jak to opisujesz
Cześc wszystkim.. U mnie również wykryto blok prawej odnogi pęczka Hisa. Ogólnie czuję się dobrze no może lekkimi zasłabnięciami. Na początku trochę się przestraszyłem ale dowiedziałem się, że żyje się z tym w miarę normalnie więc niema powodu do obaw.. Trochę lipa jest z tym ponieważ nie mogę grac już w piłkę w moim klubie i chodzic na siłownię.. Ale bardziej mi tej piłki szkoda.. Możecie mi powiedziec ile już żyjecie z tym blokiem?? Dziękuję;D Dużo zdrowia wam życzę
Hej.Ja mam to od urodzenia, od malego byłam aktywnym dzieckiem trenowałam wiele sportów.I nic się mi nie działo.Żadnych omdleń. Czesto jakieś mroczki przed oczami zawroty i bóle głowy i lekkie bóle w klatce piersiowej.Mysle ze kazdy ma to w jakims stopniu.:)
dwa lata mam takie rozpoznanie o niepełnym bloku, mam jeszcze wiele innych zwiazanych z nadnerczami rozpoznań ale faktem jest, mój ojciec zmarł na serce! Tak mam zaburzenia snu, niemalże z dokładnościa budzę się co godzina i ta mysl o śmierci.
Witam.Dziś lekarz rodzinny zalecił mi badanie EKG i wyszło że podejrzewa blok prawej odnogi serca.Dał mi skierowanie do kardiologa na konsultacje. Dodatkowo jest obciążony wywiad rodzinny-mój ojciec miał rozrusznik serca i zmarł w wieku 32 lat na udar mózgu.Ja teraz też mam 32 lata!!!Jego mama,a moja babcia też ma rozrusznik i żyje -jest po 70 roku.Czasami mam jakieś lekkie kłucia w okolicy serca,zadyszki,jestem często bardzo zmęczony choć nie pracuje bardzo ciężko..Czasem budzę się z po południowej drzemki i czuję jak mi serce szybko bije.Taka sytuacja jest od około 2 lat. Boje się co powie mi kardiolog. Przeczytałem wszystkie wpisy tutaj i widzę że z tym można żyć...ale z moim obciążeniem rodzinnym boję się że też czeka mnie rozrusznik... Pozdrawiam wszystkich i zdrowia życzę.
a powiedzcie mi czy macie takie dziwne uczucie czasem przy zmianie pozycji czy to na siedzaca czy stojaca -zwalniania serca ,albo przy emocjach ,wali mocno ale nagle tak dziwnie zwalnia ale doslownie na chwile i wraca do swojego rytmu ...bardzo sie wtedy niepokoje.... najgorzej sie czuje z sercem po imprezce... ;| dodam ze mam tez wypadanie zastawki dwudzielnej ...