Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Blok prawej odnogi pęczka Hisa

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie martwcie się na zapas u mnie to wykryto 2 lata temu mam nieraz kłucia i większość objawów które opisujecie a mimo to nie dbam o siebie niestety.. Chodzę na kontrole do kardiologa średnio co 3/5 miesięcy wszystko niby jest dobrze. Źle jest tylko wtedy kiedy jestem zestresowany, kiedy jestem zły czuje bezdech natomiast da się z tym żyć;) i to w miarę bez ograniczeń. Pozdrawiam, życzę zdrowia;)

Gość kamillllllllllllllll

Blok Odnogi Pęczka Hisa póki co jest nie do *naprawienia* gdyż nie zna się przyczyn jego powstania. Czasami taki blok jest krótkotrwały czasami trwa latami bądź całe życie...często nie wpływa on na komfort życia negatywnie- nie przyczynia się do chorób układu krwionośnego jednak rocar częściej określa się go winowajcą za nierówne bicie serca ->> arytmie, w wyniku jej przerost sera. Do niedawna był uznawany za cos z czym można żyć jednak coraz częściej douczeni lekarze wiedzą iż jest to dość poważna sytuacja która może spowodować wiele problemów z sercem. Blok taki towarzyszy kołataniu serca, lekkim zawałom itp. Zatem nie słuchajcie polskich głupot, że to nic takiego. Poczytajcie na zachodnich forach o tym to zmienicie zdanie.....

Do kamil. Nie muszę czytać żadnych zachodnich informacji, ponieważ mam tu je na miejscu... Wystarczą mi opinie polaków na temat tej choroby. A zresztą wszystkiego się dowiem u kardiologa, bo niedługo mam wizytę. Nie wiem dlaczego tak stresujesz ludzi...

Witam Również proszę o interpretację moich wyników EKG : 116 nieregularny rytm nadkomorowy rytm RR jest nieregularny rytm PP jest nieregularny 253 niecałkowity blok prawej odnogi pęczka Hisa 420 normogram Szybko się męczę, czasami mam bardzo przyśpieszone bicie serca i kłucie, szczególnie czuć to po kawie. Nerwicy nie mam, jestem optymistką. Mój dziadek św. pamięci miał rozrusznik. Od kilku lat jestem biernym palaczem. Proszę o pomoc,od lekarki niewiele się dowiedziałam:( i dodam,ze wszystkie wyniki krwi mam w normie

Ja mam 71 lat całe życie ciężko pracowałem,na roli i w przemyśle i nigdy nie miałem kłopotów z sercem.Nigdy w życiu nie zemdlałem,choć od 20 lat leczę się na nadciśnienie,a od 4-ch wykryto u mnie ten właśnie blok prawej odnogi.Niby nic nie odczuwam,nie męczę się,żadnych objawów bólu w okolicy serca,raz moje tętno wynosiło 41 uderzeń n/m i czułem się normalnie,ale człowiek o tym myśli,bo słyszałem,że blok to jest to jak impuls z dołu serca biegnie raz lewą komorę raz na prawą,jak jest blok,to leci na jedną komorę,z niej dopiero przeskakuje na drugą i to normalne nie jest.Rzeczywiście można z tym żyć,ale współczuję młodym,że muszą się z tym borykać,bo ja już swoje przeżyłem,a przy obecnej opiece zdrowotnej można się wszystkiego spodziewać,bo u mnie zapisów do kardiologa na razie w ogóle nie ma.Pozdrawiam

Witam Mam pytanie odnosnie ostatniego holtera. Od 2011r przyjmuje beta bloker Bisopromerck 5 (pol tabletki rano). Stwierdzono u mnie tachykardie napadowa. Mialam wiele razy wykonywane ekg holter oraz echo serca. Ostatnio zdarzyly sie w nocy epizody tachykardii, co wybudzalo mnie ze snu. Lekarz zadecydowal o wykonaniu ponownie holtera. W opisie : Rytm zatokowy prowadzacy o czestosci sredniej dobowej 91/min i minimalnej 50/min, w nocy o godz, 01:41, maksymalnej161 o godz. 3:24 (tachykardia zatokowa). Srednia w dzien 79/106 i w nocy 71/89/min. Zarejestrowano jedno przedwczesne pobudzenie komorowe, zarejestrowano 3 przedwczesne pobudzenia przedsionkowe. Zapis bez zmian ST. QTc

Bez czestoskurczu. Kilkanascie epizodow tachykardi zatokowej max HR 161/min w nocy. W godzinach nocnych zarejestrowano jeden epizod bloku przedsionkowo-komorowego II st typu Mobitz II 2:1 z RR=2015msec. Nie zarejestrowano innych pauz powyzej 2sec. Zapis z szybka czynnoscia podstawowa. Zadarza sie sie czuje *przeskakiwanie* serca albo kolatania. Ostatnie echo mialam wykonywane w pazdzierniku, lekarz stwierdzil,ze jest bez zarzutu oprocz dodatkowej *nitki*(tak to ujal), ktora moze pobudzac czasem serce. Po odebraniu wyniku tego holtera udalam sie do kardiologa, ktory stwierdzil,ze mam arytmie i jeszcze ten blok kwalifikuje mnie do rozrusznika. Obecnie puls mam juz nizszy. Nadal przyjmuje beta bloker. Prosze mi powiedziec, jak grozy jest ten blok i arytmia i czy jest konieczny rozrusznik? Przyznam,ze jestem naprawde zestresowana ta opinia. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Gość Ania2013

Dzień dobry, u mojej 1.5 rocznej córeczki w badaniu EKG ujawnił się całkowity blok prawej odnogi pęczka Hisa oraz zaburzenia przewodzenia śródkomorowego w II. Czy ktoś mógłby mi tak po ludzku, nie terminologią medyczną wytłumaczyć o co chodzi i czy jest to dla niej groźne? Dodam, że córeczka ma 2 małe ubytki międzykomorowe, jest po operacji koarktacji aorty oraz VSD. Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam

Gość Drabeusz

Witam wszystkich. Mam 22 lata. Od poltora roku moje samopoczucie jest straszne. Podejrzewalem jakis czas temu u siebie nerwice bo wszystko na to wskazywalo. Dzisiaj poszedlem do lekarza. Zrobilem EKG no i .... jak u wszystkich w tym temacie: blok prawej odnogi pęczka Hisa, czestotliwość rytmu serca 85/min. Nerwice prawdopodobnie tez mam. Wszystko sie okaze jak pojde do szpitala... dostalem skierowanie na kardiologie odnosnie bolu w klatce piersiowej (bol zdarzyl mi sie ostatnio miesiac temu) i kolatania serca. Skierowanie tez dostalem na badanie tarczycy i polecil mi bym poszedl do psychologa (ale to odnosnie nerwicy). Pracuje na 3 zmiany w halasie i czesto w stresie juz od 2 lat. Pale papierosy(okolo 15 sztuk dziennie) i pije kawe dosc mocna raz dziennie. Czy moglby sie ktos wypowiedziec na ten temat znajacy sie na rzeczy?? czy papierosy i kawa takze zle wplywa na nerwice lub na ta odnoge peczka Hisa?? Pozdrawiam i zdrowia zycze.

Witam, Mam 24 lata i kilka dni temu lekarz kardiolog zdiagnozował u mnie po badaniu ekg, częściowy blok prawej odnogi p.Hisa. Od kilku dni mam ciągły ból, w klatce piersiowej. Kiedyś zdarzało się to raz na jakiś czas. Lekarz zlecił dodatkowego badania z krwi oraz usg serca, które mam dopiero w poniedziałek. Jednak nie wiem co robić bo dzisiaj serce kłuje mnie bardziej niż w inne dni. Co w takiej sytuacji robić? Proszę o radę.