Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie i przeskakiwanie serca a migotanie przedsionków

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wypadanie płatka zastawki mitralnej, niestety objawowe- częste szybkie bicie serca, czasem przeskakiwanie, kołatanie, wolniejsze bicie ale z dudnieniem itp. Trochę mi to wywróciło do góry nogami życie. No i spokoj ducha... Obawiam się, że te ataki dudnienia- walenia- bicia to migotanie przedsionków. Może przesadzam i panikuję, ale kurcze- skąd człek ma wiedzieć czy w momencie walenia migoczą przedsionki czy to zwykły częstoskurcz? Jak to odróżnić? Dodam , że miałam badanie EKG, UKG i inne, ale nie w momencie ataku walenia. A może czegoś nie wykryli? Po czym poznać atak migotania przedsionków???
Może to być migotanie przedsionków ponieważ jest to najczęstsze zaburzenie rytmu. Głównymi objawami są: kołatanie serca (również szybkie bicie i *przeskakiwanie*), ból, duszność, zawroty głowy, omdlenia, uczucie lęku. Ale mogą też nie występować żadne z nich. Jak widać ciężko rozróżnić zaburzenia rytmu na podstawie objawów. Najlepszym badaniem jest przy arytmi EKG Holtera, dzięki niemu można się dowiedzieć jaki jest to typ i jakie moga być ewentualne przyczyny. Migotanie przedsionków jest całkiem dobrze opracowane w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Migotanie_przedsionk%C3%B3w Duża częśc ludzi z zaburzeniami rytmu cierpi też na nerwicę, a to nie pomaga w diagnostyce i leczeniu. Dlatego nie powinno się oburzać jeśli dostanie się leki stosowane przy nerwicy, to nie oznacza, że lekarz bagatelizuje pacjenta i chorobę.
No niestety zaburzenia rytmu serca jeśli mają charakter napadowy dają się tylko w stu procentach zdiagnozować w momencie trwania dolegliwości, dlatego obowiązkowo holter, bym zalecił. Ale nie ma co popadać w paranoje, dlatego, że podobne objawy mogą występować nawet choć w to trudno uwierzyć, bez przyczyń kardiologicznych. A wypadanie zastawki mitralnej choć jest to wada kosmetyczna, może dawać podobne objawy. Proponuje holter. Takie jest moje zdania Pozdrawiam.
Miałam Holtera. Kardiolog(beznadziejny zresztą) powiedział że nic nie wykazał niepokojącego. Trochę cytuję *nierówny rytm nadkomorowy*. I tyle. Nie dostałam żadnego opisu, a facet, choć wziął stówę, był żenująco niemerytoryczny . Nic mi nie powiedział konkretnego. Mam nadzieję, że nie zbagatelizował, i rzeczywiście nie mam się czym martwić. Mam też blok prawej odnogi pęczka Hisa. Coraz częściej nachodzą mnie myśli że mam nerwicę serca... Poradźcie proszę, czy mam aspokoić się tą *diagnozą*?
Na razie spróbuj wyluzować, możesz brać jakieś lekkie leki uspokajające (pewnie ziołowe), unikaj kofeiny (kawa, herbata, itp.), łykaj magnez (z B6) i jeśli jest taka potrzeba potas (ale musiałabyś to kontrolować bo łatwo przesadzić). Jeśli będzie lepiej to dobrze, a jeśli gorzej to ... będziesz wiedziała co robić.
Witam. PROSZE O POMOC. Czy moze ktos mi powiedziec co oznacza -supraventricular ventricular ectopy- mam zaburzeninia pracy serca. Moje serce bije nierowno. Ostatnio wyladowalem w szpitalu poniewaz mialem cos w stylu palpitacji. to zanczy moje serce po prau uderzeniach stawalo na chwile. Zrobili mi ekg, echo serca i zalozyli holter okazalo sie ze mam supraventricular ventricular ectopy. MIeszkam w Irladnii wiec trudno mi sie dogadac z lekarzem. Lekarz powiedzial ze mam sie zglosci za 6 tygodni na konsultacje z kardiologiem ale dziisaj znowu serce zaczalo stawac mi na chwile. minal zaledwie tydzien od pobytu w szpitalu. Mozecie mi powieciec co to jest i czy jest to grozne? prosze bardzo sie martwie.
Witam! I ja mieszkam na zachodzie a mianowicie w Szkocji i tydzien temu przy meczu siatkowki dostalem podobnego ataku jak Ty panie Soprano, najpierw szybsze bicie serca, pozniej wolnijesze, ale nieregularne, jakby dwa normalne i przerwa i tak ciagle,tylko, ze to moj juz 4 raz, w Polsce powiedzieli, ze nic niepokojacego nie jest,(zalecali potas i magne B6) ale pojawialo sie 3 razy z powodu zmeczenia, tudziez alkoholu, Teraz ograniczam alkohol, a pojawialo sie na meczu, a musze zaznaczyc ze bylem po ferweksie i gripeksach branych dwa dni przed meczem, gdyz bylem przeziebiony. W szkockim szpitalu umiarowili mi i czekam na skierowanie do szpitala na szczegolowe badania, gdyz powiedzieli, ze to nie jest normalne w moim wieku, a mam 25 lat. (Bylem podlaczony do czegos co monitorowalo mi serce 24 godziny, byc moze, ze to holter, mala puszka z kabelkami bodajze 4, podlaczona na klatke piersiowa). Mozecie stwierdzic co to moze byc??
Gość jankee33

Z takich lepszych automatów to ja mam dobre doświadczenie z ciśnieniomierzem Desktop niemieckiego producenta Geratherm. Najpierw to sobie dziadkowie kupili, a niedawno ja z żoną. Atestowany, z czytelnym wyświetlaczem i bardzo wygodnym mankietem, który nie masakruje ręki.

Dobrze mierzy ciśnieniomierz od Geratherm - Active Control Plus. Kupowałam go niedawno w związku z tym, że mąż zaczął podupadać na zdrowiu ale sama też korzystam. Łatwy montaż mankietu do ręki, szybki wynik. Jest tutaj pamięć pomiarów w formacie 2x60 więc można swobodnie korzystać we dwie osoby. Ciekawą sprawą jest tutaj akumulator który można sobie ładować jak telefon przez usb.

Gość Halinka1957

Słuchajcie ludzie, mój kolega, który jest kardiologiem mówi, że zdecydowana większość pacjentów, którzy do niego przychodzą, to wszelkie objawy jakie mają typu: migotanie przedsionków, arytmia, nerwice, to efekt stresu. Nie wyleczymy swojego organizmu, jeśli będziemy leczyć objaw, a nie przyczynę. Obecnie piszę pracę licencjacką pt: *stres, przyczyn wiekszości chorób* Proponuję więcej ruchu, przestać jeść słodycze! i żywność typu fastood. Polecam także wejść na stronę http://synergypoland.pl i poczytać o tym, jak pomaga w chorobach układu krążenia - tlenek azotu i l-arginina. Warto wspomnieć, że za odkrycie tlenku azotu w układzie krwionośnym człowieka przyznano nagrodę Nobla w medycynie, pozdrawiam.