Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie przy pomiarze przez obcą osobę

Gość Falcon17

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Falcon17
Witam. Mój problem zaczął się tak. Profilaktycznie mierze ciśnienie i np. teraz mam 130/85 puls 100 (puls zawsze mam wysoki) mam nadwagę ale nigdy moje ciśnienie nie przekroczyło 140/90 tam czasami ale to jak się zmęczę lub coś. Mam 17 lat. Dwa dni temu poszedłem do apteki kupić leki i była kartka mierzenie ciśnienia gratis, mówie czemu nie ciśnieniomierz automatyczny zonk 156/90 puls 111, oczywiście przed pomiarem 5 minut poczekałem, po 5 minutach znowu pomiar 162/86 puls 121. Tak jak bym się ostro stresował. To było koło 14. Następnego dnia poszedłem jeszcze raz do tej apteki mierze 10:30 - 163/97 puls 105 , 10 minut później 132/91 puls 87. Dostałem od Pań z apteki dzienniczek ciśnienia tętniczego w celu zapisywania wyników. I zapisuje i np. gdy mierze w domu mam 129/82 puls 96 tudzież 122/72 puls 92 a w aptece 162/86 puls 107. Zawsze przed pomiarem czekam z 5-10 minut, po pierwszym pomiarze prosiłem żeby za 5 minut przyszli i zmierzyli jeszcze raz ale niestety raz spadło a potem nie. Dzisiaj byłem w tej aptece i zmierzyłem jeszcze raz 172/101 puls 110, poprosili abym wszedł na zaplecze, panie z apteki zmierzyły mi ciśnieniomierzem rtęciowym i nie mogły uwierzyć że mam takie wysokie z 172/101 zrobiło się nagle 180/110 a ja się czułem normalnie. Zawsze przed wejściem do apteki dostaje dziwnego szoku, zimny pot i czuje jak moje serce przyspiesza oraz mocno bije. Kwestia taka, zmierzy mi kolerzanka, mama, lekarz, kolega, obojętnie ktoś to mam wysokie, a jak samemu sobie zmierzę (zegarowym ponieważ umiem) to mam normalne 130/80, 120/80 itp. lub automatycznym to mam normalne. Np. Byłem na kursie pierwszej pomocy, i się uczyliśmy mierzyć ciśnienie moja koleżanka nie mogła uwierzyć jakie mam aż instruktor przyszedł i też nie mógł uwierzyć ale ja się normalnie czułem, jedynie co czułem to mocne oraz szybkie bicie serca. Takie same jak opisywałem w moim poprzednim poście. Inna sytuacja, przyszła koleżanka i mówię czy by mi nie mogła zmierzyć ciśnienia (to było niedawno) mam 3 ciśnieniomierze w domu, 2 - zegarowe, 1 automatyczny. Zmierzyła wszystkimi, wyniki 170/100, 160/110, 172/107 puls 110 wyszła, uspokoiłem się zmierzyłem sobie sam automatycznym 127/79 puls 89 Robiłem badania, EKG w normie, badania krwi także normalne, holtera ciśnieniowego nie miałem zakładanego. Co to może być. Nie chce Mamy denerwować, czy mogę sam do lekarza iść z moim problemem, jeśli tak to do jakiego ? Jeśli ktoś ma takie same objawy prosił bym co robicie w takich sytuacjach jak ktoś wam mierzy ciśnienie? PS. Ponieważ mam nowy cisnieniomierz odniedawna Microlife A100 Plus i on ma możliwość wykrywania nieregularnego pulsu (arytmii) czy takie wykrywanie arytmii jest wiarygodne przez takie ciśnieniomierze. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Falcon17
Gość abisynka
zrób całodobowy pomiar ciśnienia idź do lekarza po skierowanie - tam się wyjaśni jakie masz naprawdę ciśnienie może ty się stresujesz przed tym pomiarem a może i nie dlatego wiele wyjani całodobowy holter ciśnieniowy - polecam pozdrawiam
Dokładnie jak przedmówczyni, całodobowy holter powinien rozwiać twoje wątpliwości, ale raczej bym sie za bardzo nie przejmował, ponieważ w moim przypadku jest podobnie ale w drugą stronę, jak sobie mierze ciśnienie to mam bardzo wysokie, ale jak ktoś mi mierzy to podręcznikowe. Ale rzeczywiście w tym wieku te wartości ciśnienia są troszku niepokojące, dlatego musisz sie udać do specjalisty. Co do odpowiedzi na pytanie, idź do lekarza pierwszego kontaktu on w razie potrzeby skieruje cię na dalsze badania, ale jeśli cię to tak bardzo niepokoi, możesz prywatnie odwiedzić jakiegoś kardiologa. Pozdrawiam.
Owszem - jest wiarygodne (A100 Plus jest dobrej klasy aparatem, testowanym klinicznie). Rzecz w tym, że nie każde wskazanie *arytmii* jest godne uwagi - jeżeli jesteś mocno nerwowy, to serce może ci z emocji wyraźnie przyspieszyć podczas pomiaru na sam dźwięk *pikania* aparatu, co może zostać odnotowane jako *arytmia*. Jeżeli podejrzewasz u siebie zaburzenia rytmu serca - zrób sobie standardowe badanie EKG lub ewentualnie holter 24-godzinny EKG.
Gość abisynka
falcon 17 :) możesz iść najpierw do lekarza rodzinnego i jeżeli on może ci dać na takie badanie skierowanie to super, a jeże li nie może to wtedy jeżeli uzna to za konieczne to cię skieruje do specjalisty. np kardiologa lub hipertensjologa - to spec od nadciśnienia. jak lekarz uzna że nie ma potrzeby to może nie jest konieczne ale jak dalej cię to niepokoi a nikt ci nie da skierowania - to musisz zainwestować kasę na prywatnego lekarza i to badanie - można ich poszukać przy prywatnych przychodniach itp. na razie nie panikuj tylko rusz się do lekarza. możesz to mieć z powodu stresu. a spróbuj zmierzyć w innym miejscu np w innej aptece lub przychodni? albo poproś niech w domu zmierzy ci ktoś inny np kolega, koleżanka, dziewczyna - no ktoś inny lub zmierz u kogoś innego w domu - będziesz miał porównanie :) główka do góry i do dzieła :) pozdr abisynka
Gość Falcon17
info - zaburzenia rytmu serca (arytmię) wskazuje mi czasami ciśnieniomierz tylko, jakimi znakami można to jeszcze rozpoznać bynajmniej jak mogę się sam przetestować EKG miałem robione 2 miesiące temu było w normie wszystko abisynka - do lekarza napewno się wybiorę bo się poprostu boje o moje zdrowie a z nadciśnieniem to nie przelewki *poproś niech w domu zmierzy ci ktoś inny np kolega, koleżanka, dziewczyna - no ktoś inny lub zmierz u kogoś innego w domu - będziesz miał porównanie :) główka do góry i do dzieła :)* Prosiłem i to wiele razy każdy kto mi zmierzy to wyjdzie wysokie nawet jeśli nie patrze w ekran ciśnieniomierza zawsze wyjdzie wysokie, jak sam sobie zmierzę to będzie normalne. Jeszcze takie pytanko inne czy wysokie ciśnienie oraz tętno może być spowodowane że jest po prostu gorąco ? W pokoju jest gorąco a moje ciśnienie sprzed paru minut wyszło 153/80 tętno 98 ?
Gość abisynka
Może być też to powodem. ale widzisz sam - jak ktoś ci mierzy to masz wysokie wiesz nie wim ake wydaje mi się że masz to trochę na tle emocjonalnym. no nie wiem czy aby na pewno ale to dziwne mówię ci musisz zrobić całodobowy pomiar i tu coś się wyjaśni no i inne badania też zrób wiem że z nadciśnieniem to nie ma żartów bo sama mam nadciśnienie i wiem co to znaczy więc idź do lekarza pozdrawiam abisynka
Gość Falcon17
Dzisiaj była rzecz bynajmniej dla mnie dziwna, polazłem do całkiem innej apteki zapytałem się czy można zmierzyć ciśnienie, można było i wynik mi wyszedł 132/82 puls 102, 5 minut oczywiście przed pomiarem aż się zdziwiłem.
witam takie podwyzszone cisnienie swiadczy o tym ze sie streujesz poprostu wsrod ludzi moze chorujesz na nerwice lękowa albo fobie spoleczna poniewaz jak jestes sam to cisnienie masz w normie.Dlatego skonsultuj sie z psychologiem lub psychiatra to nic wstydliwego bo jak choroba sie rozwinie po kilku latach to wtedy bedziesz mial juz powazny problem.pozdrawiam

Witaj, mam 30 lat i dokładnie ten sam problem, co u Ciebie, u mnie też ciśnienie skacze tylko wówczas, gdy ktoś mi mierzy. Dziś rano na przykład (koło 8.30) byłam u koleżanki w aptece w sprawie zamówienia leku. Siedziałyśmy na zapleczu, żaliła się, że strasznie jej schodzą leki na nadciśnienie, tyle ludzi choruje i nagle zaproponowała mi pomiar ciśnienia, w dodatku aparatem z prawdziwego zdarzenia (nie elektronicznym, tylko tradycyjnym ze stetoskopem, zegarem, i gumową pompką, zresztą sama mam w domu 2 dokładnie takie same). Wiedziałam, że będzie podwyższone, ale starałam się to pokonać, więc mówię czemu nie. Mierzy, mierzy i stwierdziła 160/90. Powiedziała, żebym zaczekała chwilkę, to mi zmierzy jeszcze raz. Odczekałyśmy ok.10 minut, wynik był już troszkę lepszy, choć nadal trochę wysoki 150/90. Spytała mnie, czy się leczę na nadciśnienie, a ja na to odpowiadam, że nie, zawsze mam podwyższone, gdy ktoś dokonuje u mnie pomiaru, bo taka jest prawda. Kiedy mierzę sobie sama, mam ciśnienie w normie, w granicach 120-140/70-85. Jakąś godzinę później, po powrocie do domu, dla pewności sobie zmierzyłam i odsłuchałam 130/70, czyli prawidłowe. Jak widzisz, wbrew pozorom wielu ludzi w różnym wieku boryka się z identycznym kłopotem, co i Ty. Moje najlepsze ciśnienie w sytuacji kiedy ktoś mi mierzy to 140/85 przedwczoraj - kuzynka mi zmierzyła (też aparatem manualnym z zegarem, gumową gruszką i słuchawkami). Pozdrawiam

Gość Agunia B

Mnie rownież dotyczy ten problem. Wczoraj ciocia mi zmierzyła (jest pielęgniarką) takim manualnym, zegarowym ze stetoskopem i wyszło 160/95, natomiast wieczorem, po powrocie do domu sama sobie zmierzyłam, też tradycyjnym jw. (w domu mam 2 zegarowe z słuchawkami) i wynik był bez porównania lepszy 125/80. Kiedy ktoś mi mierzy, nieważne czy lekarz/pielęgniarka, mama, siostra, koleżanka, wówczas rzadko wychodzi poniżej 140/90.

Tez tak mam. jednak mam tez innym problem, chodzi o nerwice lekową. Kiedyś strasznie skakało mi cisnienie. Jakiś czas miałem z tym spokój i moje cisnienie nie przekraczało 110/65 z czgo byłem bardzo zadowolony, ale ostatnio coś znowu sie mnieniło 120/80 i takie wynki:/ktoś powie że idealne ale nie dla mnie, ja się najlepiej czuje jak mam tak 100-110 n 50-60. może to wynik zmiany pracy i dużo obowiązków a może to wina lęków, które powróciły:/ Ale ja jestem silniejszy i sie nie poddam:)

Witajcie! Mam 34 lata i niestety to samo, kiedy ktoś mi mierzy, zwykle mam wysokie (niekiedy nawet w okolicach 180/100). Przedwczoraj np. kuzynka mi zmierzyła (był to aparat zegarowy z pompką i słuchawkami, czyli bardzo dokładny) i wynik: 165/100, nawet powtórzyła pomiar po ok. 15 minutach, było niewiele lepiej 155/95. Kiedy natomiast sama sobie mierzę (używam tego samego rodzaju ciśnieniomierza, co moja kuzynka, na szczęście umiem zmierzyć, już mam 7 lat wprawy), wtedy zazwyczaj mam ciśnienie w normie ok. 125-130/80 lub niżej. Nawet chwilę po kawie nie wychodzi tak wysokie jak podczas pomiaru dokonywanego przez inną osobę. Ale już przestałam się tym przejmować; co innego, gdybym miała tak wysokie nawet przy samodzielnym pomiarze bez żadnego stresu.