Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Płatek mitralny w sercu

Gość Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos potrafi mi dokladnie wyjasnic co znaczy wypadanie płatka mitralnego?? Jaka jest jego rola w sercu?? Interesuje mnie to poniewaz te dolegliwosc u mnie stwierdzono!! Zaczeło sie od duzego oslabienia!! a wczesniej mialam straszne dusznosci,ktore niesamowicie dawaly mi w kość!! udalam sie do lekarza i ekg wykazalo zaburzenia rytmu serca !! Wynik CKMB i OB byl podwyzszony!! Nie zostalam w szpitalu na swoją odpowiedzialnosc !!Zaczelam robic badania !! Holter potwierdził zaburzenia rytmu serca ale ekg wysilkowe wypadlo dobrze!! Echo serca wykazalo wypadanie platka!! lekarz stwierdzil że nie powinno to dawac takich silnych objawow !!przepisal mi leki na zaburzenia rytmu !! A ja czuje sie zle !! serce szaleje czasami cały dzien !! zauwazylam ,ze szkodzi mi duzy wysilek i stres!! Czy ta dolegliwosc jest calkowicie niegrozna?? co zrobic zeby nie miec tych mocnych dusznosci,ktore czesto budza mnie nad ranem?? Czasami jestem tak słaba,że wydaje mi sie ze zejde z tego swiata!! Czy tak juz bedzie do konca moich dni??
Co ma wypadanie platka wspólnego z dietą ubogą w cukier? Najważniejszy jest spokój. Nie od dziś wiadomo że wypadanie płatka może doprowadzać do ataków paniki a wiadomo co się wtedy dzieje z sercem gdy się nakręcamy. Swoją droga spożywanie obfitów posiłków powoduje często nieprzyjemne uczucia pochodzące od serca. Zauważyliście taką prawidłowość?
To fakt z tym jedzeniem!! Po obfitym posiłku ja mam niesamowite duszności !! Dlatego unikam objadania się!!! A jakie mam zaburzenia ? nie wiem czy komorowe czy tez inne !! w kazdym razie lekarka rodzinna juz dwa razy mnie wysylala do szpitala po zrobionym EKG !! Podobno te zaburzenia nie sa zagrozeniem dla życia ale lekarz rodzinny twierdzi,że kazde zaburzenia rytmu są grozne!! Moze kardiolog mnie w ten sposob uspokaja !!
Ja jestem już 7 lat po wymianie zastawki mitralnej. Żyję i mam się dobrze. Wypadanie płatka zastawki to objaw który może ale nie musi skończyć się zabiegiem. U mnie okres wypadania bez większych zmian na gorsze trwał może z 7 lat a potem wada zaczęła się powiększać. Nadszedł dzień kiedy trzeba było podjąć decyzję. Na pewno trzeba zrobić diagnostykę aby stwierdzić stopień wypadania płatka. Jednak jak czytam porady w stylu, pij wodę i ogranicz słodycze to śmiać mi się chce i zastanawiam się skąd tacy ludzie biorą takie informacje ??? Pozdrawiam Jacek
mi też to stwierdzono tydziń temu, ale chyba w moim przypadku nie jest to bardzo groźne gdyż nie mogę tylko nadmiernie sie przemęczać ale tak ogólnie to nie jest źle. u mnie objawem był ucisk na sercu ale nie zawsze podczas wysiłku czasem mogłem długo ćwiczyć i nic a czasem nawet przed tv mnie łapie