Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno, kłucie w klatce piersiowej, ból szyi i zmęczenie a nerwica

Gość Justyna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Justyna
Witam i proszę o pomoc. Od pół roku mam problemy ze zdrowiem. Wykryto u mnie wade zastawki mitralnej. Mimo, że mam 18 lat, czuję jakbym miała wiele więcej. Tętno mam zazwyczaj powyżej 90, odczuwam kłucie w klatce piersiowej, w sercu, w brzuchu, często boli mnie szyja i prawa łopatka, w dodatku pachwiny, mam częste skurcze mięśni, prawie cały czas jestem zmęczona, mam wrażenie jakbym miała zapchane gardło i ciężko mi sie oddycha. Ile razy chodzę do lekarzy oni mówią, że wszystko w porządku. Dostałam jedynie skierowanie do ortopedy na sprawdzenie kręgosłupa. (od dziecka mam z nim problemy). Wykryto u mnie chorobę Scheuermanna. Czy te wszystkie dolegliwości to nerwica czy może to od tego krzywego kręgosłupa. Proszę o radę, bo już nie wiem co myślec. Czuję się jak emerytka. :(
Gość Wojtek83
Czyli masz to samo co ja. Zapewne jeden lub oba płatki lekko wypadają z tąd też śladowa fala zwrotna. Jest to nie grozne, ale powoduje zaburzenia różnego rodzaju jak kłucia w klatce, ból, drętwienie kończyn, uczucie zapchanego gardła, ból pleców i tysiące innych. Jeżeli lekarz ci mówi że to nie od tego to znaczy mało wie na ten temat. Oczywiście mogą występować przy tym inne schorzenia i trzeba je wykluczyć bo np. chora tarczyca również może powodować wzrost tętna. U mnie jest to czasami na tyle uciążliwe, że nie mogę chodzić i muszę poleżeć. Trzeba brać magnez to wzmacnia , ale jeśli czujesz że twoje serce szaleje (tętno) to trzeba pogadać z odpowiednim kardiologiem o włączeniu leków z grupy beta-blokerów, które spowolnią akcje serca i złagodzą te przykre dolegliwości. Wiem bo sam brałem i na dzień dzisiejszy moje serce pracuje jak należy(bez leków). Jaką arytmie wykryto u ciebie?? Tak napisałem to w skrócie
Gość Justyna
Miałam robione badania tarczycy i jest wszystko dobrze. Nie wiem jaka jest to arytmia, bo lekarze nic mi na ten temat nie powiedzieli, oprócz tego że jest. Ogólnie powiedzieli, że nie warto nawet leczyc bo nie ma czego (?!). Jak powiedziałam o kłuciu to stwierdził że zmyślam. Chyba bede musiała zmienic lekarza. Ostatnio mam też bardzo nieprzyjemne uczucie jakby stawało mi serce, dochodzi do tego ucisk w gardle.
Gość Justyna
Ok zapytam. Dziękuję za pomoc. Napisz jeszcze jak możesz czy zdarzały Ci się omdlenia. Mi dziś rano zaczęło sie bardzo krecic w głowie. Zawroty trwały około 15 minut. Po tym czasie zemdlałam, szybko się ocknęłam ale od razu po tym zaczęłam wymiotowac. Czy to też od zastawki?
Gość Wojtek83
Omdlenia nigdy, ale uderzenia krwi do głowy z zawrotami owszem. Specjaliści twierdzą, że jest spowodowane różnicą ciśnienia między pozycją siedzącą, a stojącą. Zmierz sobie ciśnienie siedząc i stojąc i do tego zwróć uwagę na puls pewnie będzie sporo wyższy. U mnie problem zniknął, gdy te czynniki się wyrównały. Bardzo często osoby z tą przypadłością mają ogólnie bardzo niskie ciśnienie z tąd też mogą pojawiać się omdlenia. Moim zdaniem powinnaś udać się do lekarza raczej kardiologa i nie dać sobie zrobić wody z mózgu. Sam chodziłem po lekarzach i słyszałem że jestem zdrowy itp, ale ja w to nie wierzyłem więc dostałem namiary na dobrego kardiologa, który wiedział od razu o co chodzi. Idz i wyjaśnij sprawe, żeby ten epizod z utratą przytomności się nie powtarzał. Czy odczuwasz nie równą prace serca skurcze dodatkowe???
Gość Justyna
Rzeczywiscie zmierzylam sobie cisnienie jak siedziałam miałam 110/70 i puls 66, po wstaniu 118/93 i puls 93. Bardzo często czuję jak mi nierówno bije serce. Bardzo się martwie tym wszystkim tym bardziej, że w piatek wyjezdzam i do kardiologa nie zdarzę pojsc co najwyzej do lekarza pierwszego kontaktu. Boje sie wyjechac, szczegolnie po dzisiejszym zemdleniu.
Gość Wojtek83
Moim zdaniem wskazane by było włączyć lek z grupy beta -blokerów, ale to już od kardiologa zależy. Lek spowolni trochę akcje serca i wyrówna jego prace przez co powinnaś znacznie lepiej się czuć. Od mojego lekarza dostałem lek w płynie, który łagodzi objawy. Warto wiedzieć że ta przypadłość ma wpływ na nasz układ nerwowy stąd właśnie te uczucie np. ścisku w gardle, ból brzucha itp. Nierówne bicie serca są to skurcze dodatkowe(nie grozne) wynikające raczej nadpobudliwości naszego układu nerwowego i tego skaczącego pulsu. Twoje życie nie jest zagrożone i nie ma się co bać.