Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy i ucisk w okolicy karku a nerwica

wrublo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki dziwny problem ... nie wiem co mi jest ... Lekarze mowia ze to tylko nerwica ale gdy wczoraj dowiedzialem sie ze znajomego dziadek mial podobne objawy i zmarl na guza mozgu no to sie bardzo wystraszylem... Wczesniej mialem dziwne napady, w nocy sie balem ze mi sie cos stanie, bolal mnie brzuch itd, zaczalem brac leki na uspokojenie i mi przeszlo ale... czasami wieczorem mam cos ala zawroty glowy tzn ... stoje sobie i mam uczucie plywania, zazwyczaj razem z tym uczuciem mam bol tzn nacisk w okolicy karku... Brzuch mnie czasami boli ale to z nerwow tylko denerwuje sie co moze powodowac taki zawroty glowy i wszedzie czytam ze guz mozgu... Czy mozliwe zeby bylo to od kregoslupa bo jestem kierowca i jezdze zgarbiony... po 8 godzinach mam wlasnie takie bole Prosze o pomoc ... PS ile kosztuje rezonans magnetyczny lub tomografia, ewentualnie gdzie moge dostac skierowanie i ile sie czeka ?
Jeżeli boli cię i odcinek szyjny kręgosłupa i masz jednocześnie zawroty głowy. To raczej jakiś uraz lub zwyrodnienie kręgosłupa jest bardziej prawdopodobny. Kierowcy bardzo często mają problemy z tą częścią kręgosłupa, bo nawet przy ostrym hamowaniu lub niewielkiej stłuczce można sobie go uszkodzic- uraz typu *smagnięcia batem*. Jeżeli jest prawdopodobne, że własnie taki uraz masz to powinieneś wybrać się do ortopedy i zrobić zdjęcie rentgenowskie kręgosłupa szyjnego. Jeżeli dolegliwości utrzymują się mimo leczenia lub występują powikłania neurologiczne, wskazane jest wykonanie tomografii komputerowej (TK) lub rezonansu magnetycznego (NMR). Schorzenie może wymagać konsultacji lekarza neurologa, celem dokładnej oceny zaburzeń neurologicznych, ale o tym decydował by już ortopeda. TK i rezonans sa dość drogie, dokładne ceny znajdziesz w internecie. Na pewno są strony prywatnych klinik z twojego regionu i tam znajdziesz dokładne ceny. Ja bym zaczęła od RTG kręgosłupa szyjnego.
Witam! Mam ja również problem... otóż jakiś czas temu bolała mnie głowa przez ok tydzień *dzień w dzień* i przyznam, że środki przeciwbólowe na niewiele się nie zdaly... Bóle przeszły po tygodniu, a teraz mam wrażenie, że pogorszył mi się wzrok... Mam sporo na głowie, gdyż studiuję i z początku myślałam, że to z przemęczenie, ale w miarę jak zaczęlam szukać inf na ten temat coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że muszę zrobić jakieś badania... Moje pytanie brzmi: do jakiego specjalisty się udać i czy muszę mieć skierowanie? Będę wdzięczna za jakiekolwiek inf...
Gość mario1977

No i widzę że nie jestem sam z tym problemem mnie głowa boli czasami dwa a nawet trzy tygodnie teraz do tego doszedł ten dziwny ucisk nie tak w karku lecz tuż nad nim i do tego te dziwne uczucie zawrotów głowy boje się iść do lekarza mój teściu miał podobnie i od czterech lat nie żyje