Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak IAS uwypuklony w stronę RA

Gość Iza

Rekomendowane odpowiedzi

Tętniak IAS to inaczej wybrzuszenie przegrody międzyprzedsionkowej w stronę prawego przedsionka (u ciebie). Badanie z kontrastem ma wykluczyć przetrwały otwór owalny – PFO (patent foramen ovale). Jego przyczyną jest niedomknięcie się przegrody w okresie prenatalnym. *Przetrwały otwór owalny (PFO) nie jest, w przeciwieństwie do ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu ASD, rzeczywistym otworem i nie wiąże się z istotnym przepływem krwi przez przegrodę międzyprzedsionkową. PFO jest szczeliną między dwoma zachodzącymi na siebie częściami przegrody, do której otwarcia dochodzi w szczególnych, indywidualnych sytuacjach. W fizjologicznych warunkach krew płynąca z układu żylnego zostałaby przefiltrowana w płucach. W przypadku istnienia PFO może dojść do otwarcia takiej szczeliny i przecieku krwi wraz ze skrzeplinami z układu żylnego bezpośrednio do lewego przedsionka i układu tętniczego. W skrajnych sytuacjach może dochodzić do zatorów w układzie tętniczym mózgu, serca oraz narządów jamy brzusznej i kończyn. Częstość występowania drożnego otworu owalnego szacuje się mniej więcej na 30% w populacji, aczkolwiek tylko u niewielkiej części może on stać się przyczyną wystąpienia incydentu zatorowego (np. udaru mózgu). W chwili obecnej brak jest danych naukowych mówiących, która z osób mających drożny otwór owalny dozna w swoim życiu epizodu zatorowego związanego z PFO. Niemniej jednak w przypadku osób, które przebyły taki incydent, ryzyko nawrotu wynosi około 4% rocznie. Dlatego przeprowadza się zabiegi zamykania ubytków w przegrodzie międzyprzedsionkowej. W przypadku ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu ASD zatrzymuje się przeciek z lewego do prawego przedsionka, natomiast w przypadku drożnego otworu owalnego tworzy się barierę dla nawracających epizodów zatorowych. W chwili obecnej nie istnieje standardowe leczenie drożnego otworu owalnego. Można zastosować: leczenie farmakologiczne leczenie operacyjne (kardiochirurgiczne) przezskórne zamknięcie ubytku z zastosowaniem technik kardiologii interwencyjnej. * Źródło: http://www.polimed.com.pl/index.php?site=wady_serca
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Czy to oznacza, że jest to wada wrodzona? Pamiętam, że zawsze bolała mnie głowa, czasami omdlewałam, ciągle było mi zimno. Jednak od około 3,5 roku - od dwrugiego porodu bardzo się to nasiliło. Mam napadowe bóle głowy - postawiono mi diagnozę - migrena. Mam zaniki widzenia, drętwieją mi kończyny, lewa połowa twarzy i czasami język. Cały czas jestem senna i czuję ból w piersiach. Pozdrawiam
Tak jest to wada wrodzona, ale u ciebie jeszcze nie stwierdzona! W sumie uwaza się, że przetrwały otwór owalny może być przyczyną migreny. Ale reszta objawów nie bardzo mi pasuje. Zauważ, że szacuje się, iż wada ta występuje u 20% a nawet 30% procent ludzi. Często nie daje żadnych objawów. Najpoważniejszym możliwym jej skutkiem są nawracające epizody zatorowe (udary) i jeśli się z tym wiąże to się ją leczy.