Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duża różnica w pomiarach ciśnienia

arcis1999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kilku togodni starałem się kontorlować swoje ciśnienie przy pomocy nadgarstkowego urzadzenia kupionego w hipermarkecie za kilkadziesiąt złotych. Jak wyniki zaczęły oscylować około /górna wartość/ 170-180 przestraszyłem się i pożyczyłem od rodziców tradycyjny ciśnieniomierz /taki ze stetoskopem i pompką/. Gdy zmierzyłem nim ciśnienie wynosiło 125/70 a automat z nadgarsta w tym samym czasie pokazywał 167/68. Trochę się tym uspokoiłem ale ... jak mierzę sam, czy żona mierzy mi ciśnienie tym tradycyjnym - bardzo słabo słychać pojawiajace się pierwsze uderzenie a dużo wcześniej wskazówka nanometru /chyba tak to się nazywa/ zaczyna *pulsować* w rytm serca a w słuchawkach nic nie słychać. W co mam w takim razie wierzyć? W ten elektroniczny nadgarstkowy czy ten tradycyjny ciśnieniomierz? Czy możliwe jest że ani ja, ani moja żona, ani mama nie słyszy wcześniejszych uderzeń w stetoskopie - tych które chyba powinny pojawiać się gdy zaczyna *pulsować* wskazówka? pozdr a
Nadgarstkowe są niedokładne. Przy wartości 167/68 raczej dobrze byś się nie czuł. To co opisujesz przy badaniu tradycyjnym ciśnieniomierzem jest normalne. Jeśli masz wątpiliwości nt. czy poprawnie mierzysz sobie ciśnienie poproś o wyjaśnienia lekarza, pielęgniarkę lub nawet farmaceutę.
Kup sobie NARAMIENNY ciśnieniomierz automatyczny dobrej firmy (Omron, Microlife, Panasonic), przebadany klinicznie pod względem dokładności (zwykle informacja o tym jest na pudełku). Jest prostszy w obsłudze niż tradycyjny i może mieć wiele dodatkowych użytecznych funkcji (wykrywanie arytmii, pamięć wielu pomiarów z datą/godziną, wyliczanie średniej - zależnie od modelu). Ciśnieniomierze nadgarstkowe są z zasady mniej dokładne od naramiennych, a te za kilkadziesiąt złotych z hipermarketu - po prostu wysoce niewiarygodne.