Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery serca i przerost komory u dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

Moja córcia Amelka ma 4 latka. Ostatnio byłam z nią na okresowych badaniach i lekarz wykrył, że ma szmery w serduszku. Zlecił nam dodatkowe badania. Byłam z Amelką na echu serca i okazało się, że malutka ma przerosniętą lewą komorę. Jestem przerażona. Nie wiem co robić. Pomożcie! Co to wszystko oznacza? Jak poważne konsekwencje za sobą niesie?
Samo powiększenie lewej komory (nawet nie wiadomo czy znaczące czy nie) nic nie mówi. Dziecko mogło niedawno przejść np. zapalenie płuc, ale może też mieć nadciśnienie, lub kardiomiopatię. Nawet jesli ma jakąś chorobę to da się je leczyć.
Dzisiaj znowu byłyśmy na badaniach. Lekarz powiedział, że szmery w sercu Amelki są głośne. Bałam się zapytać co to znaczy. Boję się o moją córcię. Możecie mi powiedzieć co to znaczy? Te szmery? Oprócz tego malutka ma podwyższone ciśnienie. Dzisiaj nosi Holtera. Boję się o nią. Proszę, napiszcie mi co to wszystko znaczy. Ona ma dopiero 4 latka!
Podstawowe informacje nt. szmerów http://pl.wikipedia.org/wiki/Szmery_sercowe. Jak przeczytasz nawet dość głośne szmery mogą u dzieci nie mieć znaczenia (szmery niewinne) i nie warto martwić się na zapas. Jeżeli dzieciak nie jest aktualnie chory (nie ma gorączki, nie było np. zapalenia płuc w ostatnim okresie), a szmery są naprawdę głośne to mogło by to wskazywać na wadę serca (otwór w przegrodzie lub niedomykalność zastawek), ale o tym powiedzieli by ci po zrobieniu echa. To byłby już trochę poważniejszy problem, ale przecież nie do wyleczenia. Ciśnienie tak czy inaczej trzeba obniżać, bo podwyższone powoduje przerost lewej komory. Jeszce jeden artykuł - http://www.maluchy.pl/artykul/50 Dobrze, że lekarze dokładnie badają twoją córeczkę, wiele osób narzeka tu, że są ignorowani i zbywani przez lekarzy. Pozdrawiam, życzę więcej spokoju, a malutkiej zdrówka.
Jeżeli nie rozumiesz jakichś rzeczy to pytaj lekarzy, jeśli tego nie robisz to oni zakładaja, że wiesz o czym mówią ... i w ten sposób możesz nie uzyskać jakiejś istotnej dla was informacji. Forum to forum, nie każdy musi się znać, większość ludzi opiera się na własnych doświadczeniach.
Szmery niewinne również wymagają diagnostyki, ale nie są związane z sercem. Nie podoba mi się ten artykuł http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/498_szmer_sercem_niewinny.html, bo za bardzo straszy, ale są tam wypisane badania, których możesz dopominać się od lekarzy.
Może być tak, że to nadciśnienie spowodowało powiększenie lewej komory i niedomykalność zastawek, te z kolei są na pewno przyczyną szmerów. Wówczas po uregulowaniu ciśnienia niedomykalności nie będą się powiększać a nawet mogą się zmniejszyć. Nie wiem jakiego stopnia są te niedomykalności, jeżeli I/II to nie ma się czym aż tak denerwować. Konieczna jest oczywiście kontrola i leczenie nadciśnienia (i jego ewentualnych przyczyn). Rozumiem, że Holter żadnych zaburzeń rytmu nie wykazał? Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam do naszego grona na forum poprzez www.sercedziecka.org.pl Jesli lewa komora to czy zastawka aorty i mitralna i jak duza ta niedomykalnośc ? My po drugim echu dowiedzielismy się, że dziecko ma mieć wymianę zastawki. Kardiolog mówił to przy naszym dziecku jak o wyrwaniu zęba. Trafilismy do innego, który nas uspokoił. Dzis po 3 latach nadal bez operacji, pod kontrolą. I wierzę, ze będzie dobrze. Czego i Wam życzę . Pozdrawiam