Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Branie Pramolanu na nerwicę

Gość Róża

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.brał ktoś z was pramolan? ja biore trzeci miesiac z 3 tygodniowa przerwa,i musze powiedziec ze czuje sie okropnie.W nocy nie moge czasami spokojnie spac,kołacze mi serducho i mam jakies dziwne uczucie ze zemdeje oraz mega wielkie zawroty glowy.dodam ze pramolan bralam na przelomie polowy kwietnia do polowy maja,potem trzy tygodnie przerwy bo mi sie skonczyly a moja lekarka byla na urlopie i teraz od tygodnia znow biore . w pierwszej fazie brania pramolanu czulam sie dobrze a teraz okropnie zle,potrafie spac calymi dniami no i te okropne objawy o ktorych pisalam wczesniej.prosze piszcie o waszej *przygodzie* z pramolanem i czy czuliscie sie tak samo jak ja.z gory dziekuje za wasze posty i pozdrawiam
Lek do bani moim zdaniem. Brałem go i więcej skutków ubocznych niż pomocy z jego strony. Objawy podobne do twoich i jeszcze miałem przekrwione oczy na które ledwo widziałem. Na początku pomagał, ale po tygodniu zle się działo więc dałem se na luz z nim.

Hej:) Biorę pramolan od 2 tygodni,na początku było ok a teraz od 6 dni mam dziwne uczucie jakby sekundowgo braku kontaktu z rzeczywistością, nie jest to zawrót głowy raczej jakby uczucie typu że zaraz zemdleję, upadnę a po tej sekundzie znów jest ok, trochę jestem skołowana bo mam bardzo odpowiedzialną pracę a przy takim czymś nie mam zaufania sama do siebie, bo póki co nic się nie stało ale to trochę nieprzewidywalne.Ostatnio np. miałam zielone światło a ja jakbym sie zawiesiła stałam i patrzyłam na zbliżające się auta, dopiero po chwili zaskoczyłam, zdawałam sobie sprawę z tego zaćmienia i trochę mnie to przeraziło. W jednym z dni, ścierpły mi bardzo palce, paznokcie sfioletowiały i palce były bardzo zimne, nie wiem czy to ma związek, zmierzyłam ciśnienie i było w normie, puls 98. Poza tym biorę bisocard i reguluje mi dobrze ciśnienie, puls mam na poziomie 90 a miałam wcześniej i 150 a ciśnienia 140/100,teraz 120/87 także tu efekt pozytywny. Od jutra mam zamiar pożegnać się z pramolanem i zobaczę czy te dziwaczne uczucia zniknęły. Co do spania to ja po nim wcalę nie mogę zasnąć, kręce się do 1,2 w nocy a rano nie mogę sie dobudzić, nie działają na mnie budziki dzwoniące od 6.45 z co 5 minutowymi drzemkami,dziś dopiero o 8 wstałam. Piszcie na meila jak mieliście podobnie po leku bo już sama nie wiem od czego to jest, moze to objawy zupełnie czego innego ale nie chce się nakręcać nie potrzebnie.

Gość Optymistka

Na mnie ten lek podziałał bardzo dobrze. Dzięki niemu udało mi się odstawić xanax, który jest bardziej szkodliwym lekiem. Bardzo dobrze po mim śpię, nie mam lęków, przechodzi po nim depresja. Biorę 3 tabletki dziennie. Pozdrawiam

Ja biorę pramolan od 10 dni i zaczęłam czuć sie bardzo dobrze, przestałam mieć silne bóle głowy. zaczęłam brać 1 tabletkę dziennie ale nie widziałam różnicy zwiększyłam dawkę do 2 tabletek dziennie i teraz jest super. Głowa mnie przestała boleć kręgosłup również, prawdopodobnie to były nerwobóle.Nie odczuwam senności ani otępienia. Na razie jest ok będę kontynuować leczenie tym bardziej, że od paru miesięcy byłam cały czas na tabletkach przeciwbólowych od których juz mnie bolał żołądek i jelita.

Witam. Ja biorę ten lek 3 tyg. Najpierw była dawka 1/2 rano i 1/2 wieczorem. Początki były trudne, też drętwiały mi palce i miałam zimne stopy.Uczucie,że zaraz upadne itp. Dzwoniłam do pani doktor, powiedziała, że to są objawy, że lek zaczyna działać. A chodzę do pani ordynator szpitala psychiatrycznego, więc się zna. Spałam po nim codziennie po pracy, efekty było widać. Ale od dwóch dni biorę po całej popołudniu i chyba za dużo. Wrócę do połowy. Miałam zwiększyć jakbym była niespokojna. Musisz poczekać co najmniej 2 tyg., aby były efekty. Albo masz taką reakcję po powrocie do leku. A jak się czułaś jak nie brałaś przez ten miesiąc?

Biore go pierwszy dzien i pierwsze wrazenia nieciekawe. Strasznie kolacze mi serce (tetno ok.120) i czuje sie strasznie niespokojny. Dziwne efekty uboczne bo dostalem go na uspokojenie. No ale najwazniejsze pytanie, to czy bede po nim.spal, bo juz mam dosyc spania po dwie godziny.

Objawy uboczne zwiazane z kolataniem serca i dretwieniem powoli mijaja. Sen tez sie poprawil. Co prawda jeszcze sie przebudzam, ale po paru minutach zasypiam. Co do uspokojenia to wydaje mi sie ze troche daje dystansu do spraw stresujacych. Dzisiaj mialem nieciekawa sytuacje ale przezylem. Normalnie mniej wazne tematy mnie rozwalaly.Jest tylko problem z *zamuleniem*. Czlowiek po nim jest lekko zakrecony i musi czasami pomyslec dwa razy. Uczucie jak na lekkim rauszu. Czekam tylko na powrot energii do zycia ale nie wiem czy na to mozna liczyc z tym lekiem.

Bralam Pramolan przez 20 dni co dziennnie wieczorem spalam cala noc ale rano milam gorzko w buzi ale stalam sie spokojniejsza.Teraz biore co drugi dzien tez na noc ale eni wiem zcy on nie podnosi cisnienia bo wczoraj zwiekszylo mi sie cisnienie i zle sie czulam A MOZE DLATEGO ZE BIRE CO DRUGI DZIEN?

Pramolan raczej obniża ciśnienie i nie jest to na pewno psychotrop tylko antydepresant, ja brałam go długo i bardzo mi pomógł właśnie na skaczące ciśnienie na tle nerwowym. Przede wszystkim nie można go brać co drugo dzień lecz codziennie raz na noc lub 2x dziennie rano i wieczorem lub jak trzeba to zwiększyć do maximum 3x dziennie (a wieczorem nawet 2 tabl.) Przede wszystkim należy pramolan brać czas dłuższy od kilku mscy do nawet roku.

Na mnie działa bardzo dobrze, dystansuje do wielu spraw stresujących, relaksuje. Na początku miałam tylko zaburzenia łaknienia, ale później wszystko wróciło do normy ( a szkoda). Odstawiłam po 2 miesiącach brania. Jestem dużo spokojniejsza i zdystansowana :-) W porównaniu do psychotropów, które serwowali mi lekarze, zdecydowanie polecam pramolan.

Pramolan brałam 3 miesiące.- 1 tbl na noc, także dawka mała. Dostałam go na zaburzenia lękowo - depresyjne ( + Afobam doraźnie). Nie wiem, może te efekt placebo, ale na mnie podziałał. Postawił mnie na nogi. Co do efektów ubocznych- szczególnie w pierwszych dwóch tygodniach - lekkie zamulenie, problemy ze snem ( nie mogłam po nim zasnąć, budziłam się wcześnie rano), straszna suchość w ustach. Plus - nie uzależnia. Odstawiłam praktycznie z dnia na dzień. I jest OK:)

Gość dziunia1234

Biorę Pramolan drugi miesiąc, jak na razie nie zbyt pomógł . Odrealnienie jest większe niż zwykle, ciągle chce mi się spać po ośmiu godzinach w pracy jestem nie do życia, nie mogę nawet stać a co dopiero coś zrobić w domu. Nastrój beznadziejny nic mnie nie cieszy. Walczę z nerwicą , stanami lękowymi już trzeci raz ale ten jest najgorszy , leki zmieniano mi już cztery razy trwa to już rok mam dość, a Pramolan niczego nie zmienia.

Gość moniczka73

Brałam Pramolan kilka lat temu,kiedy jeszcze diagnozą moją była nerwica i depresja nawracająca...Spałam po nim całe dnie,właściwie to tylko zjadałam posiłek,szłam do wc i dalej spalam....dzien i noc.Robiło mi sie po nim słabo,kręciło w głowie...lęki nasiliły sie bardzo!!!!W ogóle nie funkcjonowałam...to był chyba najgorszy lek jaki brałam w zyciu...Nie wiem,być może przyczyną było to,iz tak naprawdę jestem chora na depresję dwubiegunową,może to dlatego tak źle Pramolan działał na mnie.Obecnie mam zupełnie zmienione leczenie...biorę głównie Lit i Kwetiapinę...po tych lekach jest ok.

Gość Rene 75

Dziś lekarz przepisał mi właśnie pramolan 50 mg kazał brać trzy razy po jednej tab.Mam częstoskurcz nadkomorowy serca i lekarz stwierdził że być może jest to na tle nerwowym,ponieważ mam silną nerwicę i zaburzenia lękowe.Ale po przeczytaniu ulotki zastanawiam się czy wgl go brać,ponieważ w skutkach ubocznych jest coś wspomniane o wysokim pulsie po zażyciu pramolanu.Co prawda brałam go parę lat temu,ale wtedy nie byłam tak znerwicowana jak teraz i nie bałam się żadnych skutków ubocznych.I nie wiem brać go czy nie?..proszę o pomoc może ktoś mi doradzi co mam robić:)

RENE75, ja biorę pramolan już jakiś czas i ja radziłabym Tobie stopniowo wchodzić w ten lek, a mianowicie zacznij brać po 1 tabl. na noc przez parę dni, a np. po tygodniu wprowadź drugą tabl. rano i zobaczysz jak się będziesz czuła, być może przez dłuższy czas wystarczy Ci jedna tabl. dziennie, ja np teraz zeszłam z dwóch tabl na jedną dziennie i będę brała dopóki moje samopoczucie będzie w miarę. Co do pulsu to wcale mi nie podwyższa, mam średnio od 67 do 76.

Gość Rene 75

Dziękuje bardzo za podpowiedz,sama właśnie tak myslałam żeby wziąć jedną tab.dziś na noc i zobaczę jak będę spała.Od dawna zawsze na noc brałam hydroxyzynę i dobrze po nim spałam,ale od tygodnia przy tych częstoskurczach nie śpię wgl.Boję się że coś mi się stanie i bicie serca jest tak mocne że nie można wytrzymać..może faktycznie pramolan będzie bardziej skuteczny,mam taką nadzieję