Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyższe ciśnienie rozkurczowe od skurczowego

Gość stracatella

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnio głęboko zdziwiłam się, kiedy u lekarza wyszło mi ciśnienie 130/90, bo ja nigdy takiego nie miałam (zawsze niskie, np.90/70), w dodatku biorę leki, ktorych skutkiem ubocznym jest obniżanie ciśnienia. P. powiedziała, że powinnam to kontrolować, ale żeby nie robić tego nadgarstkowym, więc domniemywam, że to nie jest najbardziej wiarygodne urządzenie. Wiem, że niektórym ciśnienie skacze u lekarza, ale aż tak? Poza tym nigdy tego nie robiło chociaż wizyty u lekarza zawsze były dla mnie wyzwaniem
Gość stracatella
Teraz dostrzegłam błąd w tym co napisałam nie 100/125 a 125/100 :( cytrynka ja w szpitalu jak byłam to się tak podekscytowałam że miałam 150/90, ale holter ciśnieniowy wyszedł mi ok. Być moze nadgarstkowe nie są za dokładne ale ja moim mierzę od roku - i było raczej niskie a teraz widzę od dwóch tygodni że podniosło mi się to rozkurczowe i mam 110/90, albo 125/100 puls 46-51 w ciagu dnia a wieczorem 90/50 puls różnie czasem 51-54 a czasem 75... biorę dwa razy dziennie po świartce betablokera rano i wieczorem. Jak nie wezmę jednej ćwiartki to następnego dnia puls 100 - chce mnie rozsadzić i czuję się źle. Mam mieć badanie calcium score w najbliższym czasie, (w kierunku wieńcówki)ale podobno to badanie nie ma nic wspólnego z ytmi objawami :( pozdrawiam s
stracatella i ten betabloker moze Ci obnizac puls a tym cisnieniem nie ma co sie martwic ja w czasie czestoskurczu miewam np; 178/162 a zazwyczaj 150/100 i tez po betablokerze mam niski puls to sama sobie reguluje po prostu zmniejszam dawke a biore betaloc zok 100 i rytmonorm dwa razy po 150 no i leki na nadcisnienie a co to za badanie w kierunku wiencowki bo ja mialam badanie wysilkowe i TK serca wysilkowe pani dr przerwala na drugim etapie bo skoczylo cisnienie 210/120 i wystapilo migotanie przedsionkow
Gość stracatella
Minia ile masz lat? To takie badanie TK - wpisz chasło w necie tam jest duzo na ten temat a opisując mogłabym coś przekręcić. Dlaczego badali Cię w kierunku wieńcówki? Jak Ty funkcjonujez z tym migotaniem i takim ciśnieniem - ja niby zdrowa a na codzień walczę z samopoczuciem już od roku :( Co do pulsu to może być beta bloker ale trochę mam pietra jak mi wybija w samo południe kiedy mam szczyt aktywnosci w pracy 46. Niestety wtedy są duszności i różne takie niefajne objawy. pozdrawiam
stracatella poczytalam tak takie badanie mialam wykonane, ale nie wyszlo za dobrze poniewaz nawet po podaniu betalocu dozylnie puls sie utrzymywal ponad 100, a przy tym badaniu puls dopuszczalny do 70 ja obecnie jestem na wczesniejszej emeryturze i po ablacji dr twierdzi ze u mnie jes zespol kardiologiczny x z dusznica bolesna i z tad te bole w za mostkiem i z tym musze sie pogodzic na szczescie teraz mam rzadsze napady migotania pozdrawiam
stracatella, mam identycznie z nadcisnieniem. Biore polowke betablokera raz dziennie, ale on pomaga tylko na skurczowe (110-120), a rozkurczowe nie za bardzo chce obnizyc (90-100). Bez brania puls mam idealny, ale skurczowe sie podnosci. Czuje to dziwnie, jakby szum w glowie. Do tego gorace rece i taki niepokoj w klatce. A moze to nie przez cisnienie. Ale cwicze regularnie, biegam, nie mecze sie, wiec z sercem chyba ok. Po ekg nie bylo zadnych wiekszych uwag ze strony lekarza (jakis maly odchyl, ale mowil, ze w normie).