Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykanie zwieracza odbytu, gazy i objawy grypy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Po kilku dniach sie przełamałem i napisałem.Mam problem z wydalaniem stolca tzn. jak sie wypróżnię odnoszę wrażenie ze nie do końca. Zauważyłem ze zwieracz odbytu jakby sie nie domykał do konca, co doprowadza mnie do wstydu bo po takiej toalecie powinienem sie udac pod prysznic.Problem w tym ze zazwyczaj *wymuszone* oddawanie stolca jest w godzinach pracy.Nie ma zaparcia a stolec jest jakby koloru jasno brązowego. Ostatnio również oddaje w dużych ilościach gazy.Tym nieciekawym zjawiskom towarzyszy jakby grypa,znurzenie,bole glowy, uczucie goraczki.Bardzo prosze o porady i opinie co to moze byc.Jestem wsciekly na siebie bo z tym bardzo sie źle czuje.Jakie mam poczynic kroki?Czy to jest rak odbytu a moze owsiki czy inne pasozyty?Prosze o pomoc!!!
Witaj Marcin. Twoją dolegliwość powinien zbadać lekarz,ale myślę że powodem tego może być stres który przeżywasz w pracy.Stres powoduje wzbieranie gazów i uczucie dyskomfortu,przez co czujesz że musisz do toalety mimo że byłeś już *za potrzebą*.Dolegliwość ta mi jest bardzo dobrze znana,pomagają na nią leki rozkurczowe i lekkie uspokajające i mniej stresujący tryb życia.Poza tym to jest z pewnością syndrom jelita wrażliwego ale musi to zdiagnozować lekarz.Pozdrawiam serdecznie.
Gość barbar, sanba@wp.pl
Żadne leki uspokajające! To Cię nie wyleczy. Ale dobry lekarz powinien Cię zdiagnozować. Wzdęcia i gazy oznajmiają o złym trawieniu. Złe trawienie, bo są bakterie i być może inne pasożyty, które powodują wydzielanie szkodliwych, toksycznych gazów (stąd znużenie, bóle głowy, goraczka). Oczyścić organizm.Poza tym należy uzupełniać dobre bakterie i enzymy.
Agunia twierdzisz ze to stres?Wlasnie jestem bardzo nerwowy, mam czasami lęki a praca nie jest az tak stesujaca(pracy pracuje w przetworni miesa wiec jest am chlodno i dziwgam 30KG worki).Od 2 miesiecy nie pale papierosow moze to powoduje u mnie kulminacje zlosci? Na tym forum opisywalem moj problem z ROPIENIEM na nodze ktory sie pojawil ok 1 miesiaca - moze podswiadonie sie denerwuje moja sytuacja zdrowotna (gdyz jestem poza POLSKA), tym bardziej ze mam jeszcze nalot bialy na jezyku jak rowniez oznaki grypy - lamanie w kosciach, dreszcze cieplo-chlod, bole gardla, oslabienie.Chirurg mi powiedzial ze takie ropienie powstaja przez gronkowce lub beztlenowce - nie wiem czy leczenie poza krajem ma jakis sens?Barbara napisala ze to wina watroby moze ja czyms podraznilem - pije herbate i kawe parzona ale zawsze pilem i nie mialem problemow. Moze to nietaktowne ale mam problem z alkoholem - wystarczy ze wypije kilka lykow PIWA i czuje sie pijany po czasie 10-15 min to zjawisko przechodzi ale pojawia sie uczucie sennisci - jeste to bardzo krepujace w towarzystwie znajomych - czy ma na to wplyw WATROBA?
Witaj Marcin. Nadal twierdzę że to wina stresu,być może Barbara ma rację,ale ja twierdzę tak jak wcześniej napisałam,wiem bo przechodzilam podobną sytuację....Tym bardziej że masz bialy nalot na języku,lekarz często sprawdza właśnie język... Jesteś za granicą i to powoduje Twoje dodatkowe zdenerwowanie,masz lęki i jesteś nerwowy,możesz spróbować pobrać magnez z wit B6,powinno pomóc troszkę się uspokoić,ale nadal proponuję wizytę u lekarza,żeby wyeliminować inne choroby.Na temat ropnia niestety nic nie mogę powiedzieć.Pozdrawiam,jakby co to pytaj,postaram się odpowiedzieć.Może napisz jeszcze o swoich dolegliwościach bardziej szczegółowo.
A i jeszcze na temat gazów,mogą być przyczyną zlego odżywiania,ale moze świadczyć o wrażliwym jelicie,to częsta przypadłość osób żyjących bardziej nerwowo,polecając leki uspokajające nie mialam na myśli nic złego.Chodziło mi o jakieś ziołowe lub herbatki...aby wyregulować organizm.Pozdrowionka. Ps.a jak u Ciebie ze snem? Śpisz dobrze?
Prawdopodobnie nieleczone zakażenie bakteryjne rozprzestrzenia się w twoim organizmie - gardło, ropienie, problemy trawieniem. Nie możesz tego wyleczyć? Być może wystarczyłby dobrze dobrany antybiotyk. Ty jesteś poza Polską, ale rodzinę w Polsce i ubezpieczenie zdrowotne (przynajmniej jako członek rodziny) masz? W takim razie ktoś bliski może postarać się i przesłać ci europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego. Z nią możesz skorzystać z opieki medycznej w krajach UE. Więcej szczegółów na stronie NFZ.
Marcinie79- przepraszam, że jeszcze wtrącę:biały nalot na języku-grzyby! Koniecznie je zlikwiduj! Grzyby to nie zarty. Lekarz dobrze Ci powiedział, że mogą być gronkowce i inne bakterie również. Te wszystkie ,,składniki* powodują stany zapalne, dlatego odczuwasz wszystkie wymienione przez Ciebie dolegliwości. (sanba@wp.pl)
Gość alutka000

Cześć Marcin! właśnie od 2 tygodni mam identyczny problem, lekarz rodzinny nie kieruje mnie nawet na specjalistyczne badania, nie wiem co robic, daj znac, czy czegoś sie dowiedziales, skad sie to wzięło i najważniejsze, czy minelo. pozdrawiam