Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie i ucisk w klatce piersiowej i brzuchu, zawroty głowy

VuGGi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam 16 lat. Od 2 miesiecy odczuwam dziwne kłócia , ściskania w brzuchu kltace piersiowej i po pokach zeber. Do tego boli mnie kregoslup. Czuje jakby mi sie wbijala 1 z łopatek. Jak jakas strzala. Ale wydaje mi sie ze to od tego ze usroslem. Niepokoja mnie jednak bole w klatce mostku i brzuchupod mostkiem. Nie moge sie skupic poniewaz caly czas o tym mysle. Uczucie klocia sciskania czesto jakby prady mi przechodzily przez klatke piersiowo. Ostatnio do tego pojawily sie problemy z oddychaniem. Jak siade tak ze brzuch jest nacisniety to czuje tak dziwnie powietrze ktorym oddycham. Tak jakby mialo ono jakis smak takie pieczenie delikatne. Ostatnio do tego doszly jeszcze zawroty głowy;] typu ze przekrecam glowe w ktorychs z bokow i obraz mi sie przesuwa powoli hmm... taki jak po wypiciu alkoholu taki dyskomfort szczegolnie odczuwalne wieczorem... ide jest ciemno i lampy mi sie rozmazuja. Dzis wszedlem na saune to obraz widzialem tak powoli i jak zaptrze sie w jedno miejsce i przeusne wzrok w drugie to mi sie tak wolno przesuwa czase manwet mam ciemny obraz przed oczami. Dosyc czesto boli mnie tez glowa uczucie jak przy zmianie cisnienia pogody ale wystepuje dosyc czesto... za czesto. Czy ktos by mi mogl powiedziec czym spowodowane sa takie objawy nigdy nie mialem problemow z sercem. Ocena po urodzeniu 10/10 ;] Czasem gdy bole sie nasila odczuwam taki strach lek.... strasznie nieprzyjemne... Natomiast gdy czesto o tym mysle to chcac zasnac budzi mnie taki lek i strach i czuje bicie serca takie przerazenie i tak w kolko raz to nawet nie moglem usnac. Bardzo prosze o POMOC. Szybko !!! dziekuje
Hej, wiesz, my tu nie jesteśmy lekarzami, dzielimy się z sobą doświadczeniami codziennej walki z nerwicą. Masz objawy które mogłyby na nią wskazywać, ale pamiętaj, że nerwica ma taką mnogość i różnorodność objawów, że właściwie wszystko można nią nazwać. Wszystko, co wyklucza inne schorzenia. Powinieneś przede wszystkim: 1. wrzucić luz, bo wsłuchiwanie się w siebie, w smak wydychanego powietrza czy kłucie w boku nakręca Cię coraz bardziej i zaczynasz się bać że się boisz, 2. pójść do lekarza po parę skierowań 3. przebadać się. Wg mnie konieczna będzie wizyta u neurologa, okulisty (bez skierowania chyba ale sprawdź), być może jakaś bardziej specjalistyczna diagnostyka, np. rezonans magnetyczny głowy i kręgosłupa. Ciężko powiedzieć, musi to ocenić neurolog. A okulista również powinien wykonać badania takie jak dno oka, ciśnienie śródgałkowe. Zrób najpierw badania krwi, może masz po prostu za mało np. potasu czy żelaza. Nie mam pojęcia. Na pewno bez lekarza się nie obejdzie, nie słuchaj żadnych rad zanim się nie przebadasz, bo każdy z nas jest inny i tę samą rzecz każdy przeżywa, odbiera i widzi inaczej. Ten sam lek na jednego działa inaczej niż na drugiego. Sam się nie lecz. W ogóle się nie lecz zanim się nie przebadasz. A jeśli lekarz od wejścia stwierdzi że to nerwica, to zmień lekarza. Dobry lekarz na końcu rozpatruje wpływ nerwów i pogody na organy wewnętrzne. Ok? Pozdrawiam!
Witam Mam Wogule Inne pytanie i Bardzo Bym Prosił jak ktos wie zeby mi odpowiedział. Miałem badania Echa Serca I wszystko jest wporządku dostałem leki na nerwice ale przez tą nerwice przestałem chodzic na siłownie i chciał bym znów zaczac spowrotem chodzic bo jest tomoja pasja i dlatego chciałem sie zapytac czy leki takie jak Aspargin ,beto 100Zk ,Passispasmin zapobiegną szybkiemu biciu serca i dusznościa przy podnoszeniu cięzarów a jak nie to czy propranolol by mi pomógł i czy on jest na recepte??Z góry Dziekuje
Marcin Przyczyn takiego bicia serca moze byc bardzo wiele.Chodzac na silownie powinienes przede wszystkim zrobic sobie probe wysilkowa u kardiologa,nie mam tez pojecia o jak wysoka tachykardie chodzi?!Nie wolno tez zapominac ze nie kazde serce musi bic 60-80/min!Nie wie tez ile masz lat,moze byc tez tak ze nadzwyczajniej brakuje si zelaza!!!i to naleze sprawdzic!rowniez potas,magnez,sod,to podstawa.Proplanolol jest lekiem na nadcisnienie,na recepte,absolutnie nie wolno go brac tak sobie!!!!!Aspargina-z tym tez bym nie ryzykowala bez badan!,moze wcale nie jest ci potrzebny extra potas.Aspargin jest ok ale dla tych,ktorzy naprawde ga potrzebuja!Leki pochodzenia naturalnego na nerwice,moze byc,ale nie w sytuacji kiedy poza silownia jest ok!Moze po prostu masz zle dobrane cwiczenia?!Nie kazdy moze sie tak forsowac i pakowac bez opamietania!To ,ze tetno wzrasta podczas wysilku to naturalne,zalezy do jakich wartosci i w jakim czasie uspokaja sie po wysilku! Zrob przynajmniej podstawowe badania krwi(zobaczysz czy Hb nie jest zbyt niska),mize byc tez zelazo osobna,elektrolity.Czesta przyczyna anemi bywa niedobor wit B12!!!Tylko nie rozumiem dlaczego lekarze nie kontroluja. Wybieraja najprostrza droge!buch!leki na nerwice!Albo probuja z nas zrobic czubkow!!!Pozdrawiam.
Tzn To Nie jest tak miałem robione badania krwi także cisnienie mam wporządku robiłem sobie echo i ekg i wszystko jest ok ale nie chodzi mi o to ze na siłowni tylko to dzieje takze w nocy kiedy prubuje usnać innych objawów tez mam wiele co mogą sugerowac ze to nerwica. A co Do propanolu to Wyczytałem na którymś z forum ze jedna z osób bierze to zawsze przed siłownia i zapobiega szybkiemu biciu i dusznością w przypadku tej osoby to jest nerwica. wracając do aspargina biore jedna tabletke rano po wypisanu recepty przez kardiologa i jak narazie bo paru dniach czuje sie lepiej ale ze siłownią jak narazie nie prubowałem :)