Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie i wysoki puls przy dializach i torbielowatości wątroby

apollo55

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 53 lata od 5 lat jestem dializowany, mam usunięte obie nerki i część wotroby z powodu torbielowatości.Torbiele rosną do dużych razmiarów następnie krwawią i ropieją. Od 4 lat mam bardzo niskie ciśnienie tętnicze, 70/50 ciśnienie to w czasie dializy i po niej potrafi spadać nawet do wartości 60/40. Przy takim ciśnieniu mój puls ma wartóść ok.120 i jeśli się zmniejsza to najwyżej do 100. Biorę hydrocorison 30mg dziennie ponieważ stwierdzono u mnie niedoczynność kory nadnerczy. Niestety to nic nie pomaga, Również lekarze są bezsilni stwierdzili,że nie są w stanie mi pomóc. Pragnę dodać ,że wyniki badań mam jeszcze w normie, tak EKG jak i Echo serca. Może ktoś z Państwa zetknął się z podobnymi objawami. Gdyby Ktoś mógłby mi pomóc dobrą radą to byłbym niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam Wszystkich i życzę dużo zdrowia. apollo55
Witam Pana serdecznie! Gdybym wiedziała jak Panu pomóc to przyleciałabym na skrzydłach ale niestety nie wiem. Nie mam wiedzy przynajmniej na razie na temat Pana dolegliwości. Przy najbliższej wizycie u kardiologa tzn.za około 2 tygodnie zapytam go o zdanie. Jeśli Pan pozwoli to będę się z Panem kontaktować co jakiś czas by podtrzymać Pana na duchu. Sama też mam kłopoty z nadciśnieniem i męża po obszernym zawale serca dlatego oboje dobrze Pana rozumiemy. Pozdrawiam Pana i będziemy myślami z Panem chociaż Pana nie znamy.
Gość stracatella
Jeśli lekarze twierdzą że serce jestzdrowe i nie ma wad organicznych, ani zaburzeń przewodzenia to nie wykluczone że stres powoduje u Ciebie tak wysoki puls. Z tego co piszesz dużo przeszedłeś. Wiem że niedoczynność tarczycy może powodować takie zaburzenia, ale podobno też choroby nerek. pozdrawiami życzę dużo siły s
Gość kiki0512

Witam mam problem podobny otoz mam 22 lata choruje na nerki juz prawie 4 lata wielotorbielowatosc nerek teraz od jakiegos czasu mam niskie cisnienia potrafi byc nawet 74/60 ale coz nie wiem co mam robic strasznie sie boje do tego problemy z oddychaniem doszły i wiele innych niby serce mam zdrowe ale coz nic nie poradze przy chorobie nerek takie dolegiwosci sa trzeba dobrze sie odzywiac i byc dobrej mysli :)