Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo niepokojace EKG

Gość stillgrey213@gmail.com

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stillgrey213@gmail.com

Czesc, trafilam przypadkiem na to forum szukajac informacji o arytmii. Poniewaz nie podoba mi sie jak bije serce mojego meza,  a do lekarza go zaciagnac nie moglam, bo uwazal, ze wymyslam i doszukuje sie chorob, kupilam apple watch 6 z funkcja elektrokardiogramu. Ja wiem, ze to prawdziwego EKG nie zastapi ale chcialam zeby moj maz uzmyslowil sobie, ze faktycznie cos jest nie tak. Zegarek dzis dotarl, skorzystalismy z tej funkcji i jestem przerazona. Dodaje zdjecie mojego EKG i EKG meza. Teraz juz nie odpuszcze wizyty u kardiologa. Mieszkamy w UK ale jak bedzie trzeba pojedziemy na szczegolowe badania do Polski jesli tu lekarze zbagatelizuja problem. Moze jednak znajdzie sie tu ktos, kto bylby w stanie zinterpretowac ten wynik tak zebym wiedziala z czym w ogole mamy do czynienia? 

https://zapodaj.net/bc8721f50f8cd.png.html

https://zapodaj.net/6d7ed75579bdf.png.html

Witam, pierwsze EKG jest ok. W drugim obecne są 2 przedwczesne pobudzenia niezatokowe. Ten dziwny (szeroki i wygięty na górę) QRS to najprawdopodobniej jakiś artefakt. EKG nie jest diagnostyczne bo nie mamy zaznaczonych odprowadzeń (I, II, III,  avL...) Nie ma tu migotania przedsionków, trzepotania, komorowych zaburzeń rytmu. Należy wykonać normalne 12-odprowadzeniowe EKG a najlepiej holter 24h. Pozdrawiam