Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wpływ szczepienia na serce

Gość Patryk

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem rok po naprawie zastawki i teraz planuje się zaszczepić i mam obawy co z moim sercem będzie....  Covida nie przechodziłem raczej mimo że cała rodzina chorowała . Czuje się świetnie jak u was wygląda sprawa z tymi sczepieniem ??  Mam 37 lat i planuje się zaszczepić pfizerem . Czytałem o przypadkach zapalenia mięśnia sercowego a i tak połowy pewnie nie wiemy... 

Szczepić się, znam człowieka który po przejściu covida dostał pogorszenia dotąd dobrze leczonej niewydolności serca i wymagał przeszczepienia. Szczepienie pozwala uniknąć zachorowania, a powikłania covida są groźne (nie szczepionki) - np zatorowość płucna.

Ewa a przed czym chronią szczepionki? Nie ma 100 procentowej szczepionki aby nas ochroniła i dlatego można zachorować pomimo zaszczepienia ale np jak ja jestem szczepiona j&j to mam 70 procent gwarancji ze nie zachoruje a nie 100 procent zachorowania . Ewa napewno to wiesz ile ludzi umiera z powodu covidu a ile z powodu zaszczepienia i dlatego nie rozumiem antyszczepionkowcow.

Gość Ewa40zToF

Nie rozumiem krytyki tych, którzy z różnych powodów nie chcą się szczepić. Mają do tego prawo, bo szczepienia przeciw Covid są dobrowolne! I dlatego uważam za niedopuszczalne segregację ludzi na zaszczepionych, niby lepszych, bezpiecznych, i na niezaszczepionych.

Mario! Po szczepieniu mie masz żadnej gwarancji, że nie zachorujesz. Masz tylko mniejsze ryzyko, że po zakażeniu się koronawirusem możesz przejść Covid lżej.

Ewo lepsza nie jestem no niby dlaczego bo to jest moje  bezpieczeństwo a szczepiąc się chronię siebie a nie innych to po pierwsze a po drugie nie krytykuje niezaszczepionych tylko ich nie rozumiem bo powikłania po covidzie są naprawdę u wielu osób , których znam osobiście tragiczne i tez kilka osób z sąsiedztwa którzy niestety zmarli a po szczepieniu nie znam nikogo z długotrwałymi dolegliwościami i nikt w okolicy nie zmarł , w całym mieście ok 100.000 tez nikt, znam osoby które maja przeciwskazania do szczepienia to się nie szczepią i tyle . 

Ja wczoraj byłem u kardiologa i zamiast mówić moim sercu był temat czy szczepić czy nie .... lekarz jest zdania żeby się nie szczepić ponieważ szczepionka nie jest przetestowana i brak dokładnych danych .  A jak już koniecznie komuś na tym zależy to johnson and johnson lub  astrazeneca bo pfizer niszczy nam inne przeciwciała . Ogólnie kosmos tym bardziej że ja się zaszczepiłem tą ostatnia pierwsza dawka dwa tygodnie temu . Czasami jadę na Słowację roboczo i dość miałem tych testów co nie zmienia faktu że nie chorowałem i nie miałem żadnych objawów tego covida . 

Mówił mi że szczepienie młodych osób do 20 roku życia to pomyłka , podobno mamy już ponad 200 przypadków z zapaleniem mięśnia sercowego u osób do 20 roku życia po szczepieniu .

Bądź tu człowieku mądry.... 

Arsen , moj kardiolog mowi zeby sie szczepić bo jak sie zrobi taka tabela za i przeciw to za jest wiecęj .Ciekawa byłaby dyskusja pomiędzy twoim kardiologiem a moim , ktory jest uznanym specjalistą nie tylko w Polsce ale i na świecie i co by powiedzieli  aby do swoich argumentów  za czy przeciw przekonać ludzi.

W dniu 20.06.2021 o 10:25, Gość arsen napisał:

Ja wczoraj byłem u kardiologa i zamiast mówić moim sercu był temat czy szczepić czy nie .... lekarz jest zdania żeby się nie szczepić ponieważ szczepionka nie jest przetestowana i brak dokładnych danych .  A jak już koniecznie komuś na tym zależy to johnson and johnson lub  astrazeneca bo pfizer niszczy nam inne przeciwciała . Ogólnie kosmos tym bardziej że ja się zaszczepiłem tą ostatnia pierwsza dawka dwa tygodnie temu . Czasami jadę na Słowację roboczo i dość miałem tych testów co nie zmienia faktu że nie chorowałem i nie miałem żadnych objawów tego covida . 

Mówił mi że szczepienie młodych osób do 20 roku życia to pomyłka , podobno mamy już ponad 200 przypadków z zapaleniem mięśnia sercowego u osób do 20 roku życia po szczepieniu .

Bądź tu człowieku mądry.... 

Szczepionka jest przetestowana i zanim była wypuszczona to była testowana pół roku.

W dniu 18.06.2021 o 21:56, Gość Ewa40zToF napisał:

Nie rozumiem krytyki tych, którzy z różnych powodów nie chcą się szczepić. Mają do tego prawo, bo szczepienia przeciw Covid są dobrowolne! I dlatego uważam za niedopuszczalne segregację ludzi na zaszczepionych, niby lepszych, bezpiecznych, i na niezaszczepionych.

Mario! Po szczepieniu mie masz żadnej gwarancji, że nie zachorujesz. Masz tylko mniejsze ryzyko, że po zakażeniu się koronawirusem możesz przejść Covid lżej.

Redukcja ryzyka przejścia Covid w sposób poważny do 8% (np Pfizer ma 92% skuteczności) wydaje się być kusząca. Szczególnie wśród pacjentów pośredniego / dużego ryzyka sercowo-naczyniowego jakimi tu są ludzie.

Gość Ewa40zToF

Aniu, jestem w grupie wysokiego ryzyka, a Covid przeszłam znacznie lżej, niż moi zdrowi rówieśnicy. Nie wiem, dlaczego. Może dlatego, że się od lat co roku szczepię przeciwko grypie, a może dlatego, że biorę lek przeciwzakrzepowy :-) A skutki po szczepionce, nawet krótkotrwałe, jak wysoka gorączka, też są dla mnie niebezpieczne.

Za bardzo nie wiem jak długo testuje się nowy lek  ale moja kuzynka i jej mąż byli testerami w fabryce leków w Niemczech , było to kilka miesięcy i kilkaset osób za marne grosze ( pieniądze ) bo swoi czyli Niemcy nie chcieli tego robić także pół roku to jest chyba norma jak się wypuszcza nowy lek .