Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Spironolu po zawale serca

Gość Aleksander1950

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Aleksander1950
Biorę spironol juz 2 lata (jestem po zawale) ale ostatnio mój lekarz zaproponował mi zmiane na inny lek (nie pamietam nazwy) bo podobno spironol przyjmowany przewlekle może uszkodzic szpik, i jak poszukałem w internecie to znalazłem to: Producent również podaje że lek należy przyjmować: *Lek należy używać tylko w przypadkach koniecznych* http://www.polfa-grodzisk.com.pl/index.php?path=ofirmie&lang=PL&setlang=PL A na stronie wikipedia znalazłem informację że: *W badaniach na zwierzętach działanie rakotwórcze. Stosować tak krótko, jak to możliwe* http://pl.wikipedia.org/wiki/Spironolakton
Gość Marian1956
Jestem dwa miesiące po wszczepieniu stymulatora problem ze spironolem zmusił mnie do czasowego odstawienie (przyjmowałem raz na tydzień wraz z potasem). W okresie nieprzyjmowania nie mogłem utrzymać ciśnienia w bezpiecznych granicach pomimo przyjmowania całego kompleksu innych leków skojarzonych. Po ustąpieniu problemów związanych chyba z nadmiernym gromadzeniem potasu powrócę do poprzedniego dawkowania, bo lek wydaje się być w moim przypadku bardzo skuteczny. Gdyby można było zmienić na bezpieczniejszy warto wypróbować działanie. Podaj jak nazywał się ten, który sugerował lekarz. W każdym razie za powyższa informacje dziękuję, przy najbliższej wizycie w Instytucie Kardiologi (koniec czerwca) spróbuje dowiedzieć się więcej. Pozdrawiam.
Gość Marian1956
spokojnie Jolanto wygląda na to, że Aleksander trochę starszy, to nie jest wcale zły lek i lepiej bez uzgodnienia z lekarzem niczego nie zmieniać. Jedynym stwierdzonym skutkiem ubocznym może być gromadzenie nadmierne potasu gdyż lek ten przeciwdziała jego wypłukiwaniu i tylko wtedy gdy potas przyjmowany jest w dużych dawkach (brałem dziennie 3x 315mg). poza tym blokuje niepożądane działanie aldosteronu. Reszta to domysły ale oczywiście warto sprawdzić, gdyż mogą być uzasadnione :)
Witajcie-ja także biorę między innymi spironol od ponad 2 lat.Co do informacji z Wikipedii- jestem dość nieufna/wolałabym znać wiarygodniejsze żródło takiej informacji o spironolu/.Każdy reaguje indywidualnie na określone leki -niemniej takie informacje mogą budzić niepokój.Kilka dni temu mój tzw. domowy kardiolog zmienił mi spironol na lek o nazwie INSPRA.Jeszcze nie zaczęłam go brać- muszę zbadaćpoziom potasu- a jakos nie mogę dotrzeć do laboratorium.Pozdrawiam-Maria38
Gość Marian1956
Przejrzałem informacje o Inspra ( mało tego) może w ulotce medycznej jest więcej, ma jedną fatalna cechę jest drogi (50 pln za 20 tabletek) z reguły stwierdziłem, że im lek droższy tym mniej szkodzi ale i mniej leczy. Sama adnotacja, że lek należy używać w przypadkach koniecznych o niczym nie przesądza bo kto zdrowy używa leków, chyba jakiś hipochondryk. W medycznej ulotce i na necie ustaliłem, że spironol jest lekiem całkowicie usuwanym z organizmu może wystarczy czasami przerwać na tydzień na ten czas zastępując ewentualnie innym. No nie wiem, pogadam z kardiologiem (niektórzy nawet mówią do rzeczy :) Pozdrawiam.
Witam! Jestem po operacji by-passów i biorę spironol od od dłuższego czasu i dobrze go toleruje.Czytając ulotki o lekach , to każdy z nich ma jakieś działania uboczne i gdyby się tym sugerować wypadałoby ich nie brać, jednak my ich bierzemy bo są konieczne. Pozdrawiam
Ja także szukałam więcej informacji- tzn. tzw. obiektywnych ocen tego leku na polskich stronach-niestety- niewiele informacji.Więcej można znależc na anglojęzycznych-bo lek ten stosowany jest w USA i Europie Zach. od kilku lat- niestety-moja znajomość ang. jest nikła.Czekam w takim razie na wieści -moze Twój kardiolog będzie bardziej *mowny*-dzięki -Maria
witajcie ja biorę spironol od jakich 7 lat i od jakiś 5 lat biore 2x100mg a waże mniej niż 50kg. nie mam wyboru i musze brać. ze skutków ubocznych to zauważyłam że zwiększanie dawki powoduje u mnie zaburzenia miesiączkowania np okres co tydzień! ale po dłuższym braniu tego leku po jakimś czasie wraca wszytko do normy. no boli mnie głowa ale może tez przez inne leki bo biorę z nim amlozek 2x10 a terza 1x10 + 1x5mg. dawki jak dla słonia ale na szczęscie nie zauważyłam innych skutków. tak naprawdę każde leki mają jakieś skutki uboczne i jeżeli nie ma potrzeby ich stosowania to nie warto. z leków odawdniających brałam furosemid ale nie działa na mnie. ostatnio zaproponowano mi diuver czy jakoś tak ale nie zmieniałam bo mam uczulenia na leki i nie chchiałam ryzykować. pozdrawiam abisynka
postanowilam przestać patrzec na lek- o nazwie Inspra/kardiolog zalecił mi go zamiast spironolu,który bralam m.in. przez ponad 2 lata/-wzięłam głeboki oddech i biorę go od wczoraj.Abisynko -bierzesz końskie dawki- aż strach !Pierwszego dnia miałam prawie wszystkie tzw. objawy uboczne- oczywiście ze strachu.Dziś po paru godzinach -lepiej-mam nadzieję,że to autosugestia i wszystko bedzie *jako-tako*.pozdrawiam-Maria
Witam wszystkich, najpierw pomoge w tym zagadnieniu podam Wam link za pomoca, ktorego mozecie sie dowiedziec bardzo duzo o wszystkich lekach, wystepuje tu rowniez Spironol: www.leki.med.pl/lek.phtml?id=369&idnlek=1321&menu=3 mimo, ze pytanie dotyczy zupelnie innej sfery chcialabym rowniez o cos poprosic i prosze rozpowszechnijcie ta prosbe- mianowicie potrzebny jest ten lek w Afryce jezeli zrezygnowaliscie z jakiegos powodu i nie uzywacie prosze o kontakt na GG 10327458. Dla wiezrytelnosci podaje strone gdzie wszystko zostanie wyjasnione: www.adopcjaserca.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=174:uwaga-prosimy-o-pomoc&catid=1:strona-gowna w ten sposob wiecie ze nie dla siebie potrzebuje tego leku, sama z kims organizuje paczke ktora tam wyslemy za posrednictwem jednej z siostr. Z gory dziekuje!
Gość Aleksander1950
Drodzy! Rozmawiałem z moim kardiologiem i tyle się dowiedziałem. Podczas badań ze spironolem istotnie obserwowano uszkodzenie szpiku i działanie kancerogenne (u zwierząt) dlatego jest takie ostrzeżenie. W USA jest takie postrzeżenie we wszystkich ulotkach! Jego sugestia jest prosta jesli możesz zapłacić 50-60PLN to lepiej brać Inspre (podobno dawka 50mg kosztuje tyle samo co 25 i mozna brać pół), ale jeżeli nie to nie należy popadać w panikę z tym spironolem. Podobno ta Inspra jest znacznie korzystniejsza ale z innych przyczyn. Nie hamuje działania testosteronu który w tym wypadku jest korzystny i jest lepiej tolerowana. Człowiek podobno zwyczajnie ma więcej sił i generalnie lepiej się czuje... Zobaczymy
Witajcie. Ja biorę spironol z powodów problemów typowo hormonalnych. Biorę logest, spironol i jodid. Natomiast strasznie zdziwiły mnie ilości leków, które bierzecie. Tzn. może to zależy od problemu, ale ja np. biorę CODZIENNIE 2 tabletki spironolu wieczorem (wraz z logestem, tj. antykoncepcyjne). Wystraszyłam się właśnie, że to bardzo dużo... Mam jednak pytanie - czy wiecie cos o dzialaniu tego leku na zapach z ust? Mam takie wrazenie od jakiegos czasu, ze mimo lekkiej diety, gdzies tam od wewnatrz brzydko pachnie mi z ust. I to nie jest zapach zjamu ustnej, o ktorej higiene dbam, tylko gdzies tam gleboko z ciala. Pomyslalam o tych lekach, ale nie umiem nic znalezc. Moze Panie mi pomoga.

ZUZA 2008-06-30, 20:27 IP: 194.33.185.** Ja również mam zapisany spironol, ale jakoś po przeczytaniu ulotki nie mogę zacząć go brać. Co z ostrzeżeniem jeżeli chodzi o alkohol? Czy wypicie nawet małej ilości może być niebezpieczne? Witam;) Ja również szukam odpowiedzi na pytania zadane przez ZUZE.Biorę spironol już ponad rok z bardzo krótkimi przerwami.Czy można odstawić spironol na kilka dni(powiedzmy 3 dni-1dzień przed imprezą,2 dzień na imprezkę i 3 dzień po)I wrócić do niego?Nie mówię że chcę się upić.Ale lubię(lubiłam) lampkę szampana(a zbliża się sylwester),czy czerwone wino przed snem.Prawdę mówiąc to zapomniałam już jak to smakuje;(Co może się stać biorąc spironol i wypić drinka?