Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenia przy dłuższym staniu i zimne dłonie i stopy

Gość edyta21

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry od 1.5 roku biorę leki na serce Betaloc Zok gdyż wykryto u mnie arytmie i wypadanie płatka zastawki mitralnej.wyniki Holtera się znacznie polepszyły choć muszę przyznać, że niepokoi mnie mocny kłujący ból w okolicy serca mimo że nie wykonuję żadnych męczących ćwiczeń. od jakiś 3 miesięcy zauważyłam, że wchodząc po schodach nawet już na II piętro oraz na spacerze pod górę łapie mnie mocna duszność i niekiedy ciężko złapać mi oddech. w tamtym roku miałam badanie spirometrem i wynik wyszedł bardzo dobry dlatego też nie wiem czy przypadkiem nie jest to związane z krążeniem. 2 razy zdarzyło mi sie omdleć po dłuższym staniu w jednym miejscu w dusznym pomieszczeniu, dodam że jak wchodzę po schodach to strasznie bolą mnie nogi i robi mi sie strasznie słabo, nie mogę złapać powietrza. lekarz na duszności zalecił mi aktywność fizyczną co oczywiście stosuje gdyż większość czasu jestem w ruchu na świeżym powietrzu.mam ciągle zimne stopy i ręce co wiem że na pewno związane jest z problemami krążenia. wyczytałam w internecie że takie omdlenia są charakterystyczne dla zespołu wazowagalnego, jeśli ktoś również ma podobne objawy oraz wie jak się leczyć to proszę aby pisać.
Przde wszystkim idź na echo serca. To rozwieje twoje wątpliwości lub wskaże kardiologowi przyczynę pogorszenia się wydolności i będziecie wiedziec co trzba dalej robić. *Na oko* albo przez internet to ktoś może głupotę palnąć, ty się tym zasugerujesz, a wyszystko odbije się na twoim zdrowiu.
już raz miałam robione echo serca i to było 1,5 roku temu kiedy wykryli mi niedomykalność zastawki, w sumie uważam że powinnam mieć powtórzone to badanie i kto wie czy nie powinnam mieć zrobionego EEG. miałam jechać do lekarza we wrześniu żeby odstawić leki, ale myślę aby jechać szybciej już w tym miesiącu.
tyle, że ja i tak biorę mała dawkę bo 1/2 tabletki dziennie i dodatkowo Aspargin 2xdziennie, dlatego dawki nie ma co zmniejszać. we wrześniu mam odstawić leki bo nie ma już częstoskurczu nadkomorowego. lekarz mi także powiedział, że bóle w okolicy serca są przyczyną skurczu mięśni i nie jest to związane z sercem. zalecił mi się mniej denerwować. czy powinnam zapytać sie go też o jakieś leki uspokajające?
jak miałam wcześniej robione echo to niedomykalność była mała i leki które dostałam miały mi zlikwidować tę wadę, czy jest możliwość że mimo brania beta-blokerów wada mogła się powiększyć? czy stres też mógł na to wpłynąć oraz wysiłek w pracy sezonowej.
Przy każdej wadzie serca, nawet takiej niewielkiej jak Twoja nie jest wskazany bardzo duży wysiłek. Jeżeli chodzi o beta bloker to służy on do regulacji rytmu serca czyli leczy arytmię. Wypadanie płatka to osobny problem, chociaż zaburzenia rytmu serca mogą być właśnie skutkiem tej wady. Zrób echo. Pozdrawiam.