Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kilka pytan - sprawdź prosze

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Część! Słuchajcie mam kilka pytań. Czy wartości ciśnienia do 150/100 i puls do 110 mogą wywołać dyskomfort w klatce w postaci ścisku dokładnie za mostkiem? Pytam bo takie wartości uzyskuje po jakimś większym piciu i wtedy (choć nie zawsze lecz zazwyczaj) dochodzi ten ścisk za mostkiem - wcześniej po piciu nie występowało to u mnie. Jestem po prostu ciekawy.. skąd to się bierze i czy czasem nie po prostu z psychiki. Od razu mówię że mam niejakie zaburzenia lękowe ale one tylko mi się ukazują na kacu (kiedyś mi towarzyszyły normalnie i leczyłem się na nie + na natrętne myśli) to wszystko pisze żeby najasnic sytuację ale to co mnie najbardziej interesuje to odpowiedź na pytanie które zadałem, czyli czy ów wartości mogą? Zaznaczę jeszcze że na sucho mam normalne pomiary i tak jak wspominałem kiedyś tego ścisku w ogóle nie miałem. I mam jeszcze takie pytanie, czy stosowanie głogu u osoby z zdrowym sercem może spowodować coś niepożądanego? Co się stanie jeżeli człowiek nieświadomie będzie przedawkowywał głóg? Jakie będą konsekwencje jego nadmiaru? Czy głóg jest w ogóle zalecany dla osób ze zdrowym sercem?

I kolejne: jak boli serce? Jak rozpoznać że to jest właśnie to. Czy to jest ból promieniujący i gdzie dokładnie występuje?? Na środku czy gdzieś po lewo? Gniecie, kłuje? Jak go rozpoznać... Czarno na białym. 

I jeszcze.... Mówi że że im szybszy puls tym szybsze zużycie serca, a sportowcy którzy nieraz miewają pulsy podchodzące do 200 to co oznacza to że młodziej umrą?? Nie rozumiem bo na to by wychodziło wg pewnego toku rozumowania.

I ostatnie: ostatnio podczas meczu euro piłkarz doznał zatrzymania ataku serca - 29 lat zdrowy, żadnych wad wykrytych itd. na szczęście go odratowali. Ale to się dzieje? Co mogło być przyczyną??

Jeżeli ktoś by się pokusił o skrupulatne wytłumaczenie mi tego wszystkiego to ja mu życzę ( tak jak wszystkim) dużo zdrowia i w ogóle wszystkiego najlepszego i rzędem wszystkim dziękuję bo to są rzeczy które mnie trapią a wbrew pozorom niejako ciężko na nie uzyskac odpowiedź .... Dzięki i pozdrawiam!!