Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Spadek saturacji słabe bicie serca

Gość Max35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam na imię Maksym mam 35 lat. Mam problem od grudnia poniewaz najpierw zauważyłem silne zmeczenie po większym wysiłku, ale wtedy serce biło normalnie z normalna siła. Moje ciśnienie było 135/85. Ale od jakiegoś miesiąca zauważyłem straszne zadyszki przy wchodzeniu po schodach małej przebiezce. O ile w czasie biegu nie odczuwam duszności, ale po zatrzymaniu od razu zaczynam mieć duszności nie jakbym nie mógł wyregulować bicie serca z oddechem. Po paru min przechodzi ale ostatnio aż miałem zawrót głowy. Miałem robione echo serca ekg kardiolog spytał czy długo chodziłem z wysokim ciśnieniem bo mam nieznacznie powiększony prawy przedsionek. Teraz jak tylko przejdę od razu mój puls jest 110 i zaczyna się duszność tylko mniejsza z tym uregulowaniem oddechu saturacja od razu szalej potrafi spaść podczas regulowano oddechu do 90 po czym po uregulowaniu odddwchu i serca wraca do 98%. Zauważyłem już ze nawet gdy się zdenerwuje wystrasze moje serce bije bardzo szybko ale nawet go nie odczuwam jakby nie miało siły wcześniej odczuwałem kołatanie jak mi serducho waliło teraz wcale. EKG dobre morfologia teZ trochę Lipidogram podniesiony. Nawet zrobiłem peptyd N na własny koszt który wyszedł w normie. Co to może być bo wątpię żeby serce waliło szybko delikatnie i saturacja spadała do tego duszność na tle nerwowym. Dziekuje za wszystkie sugestie zycze zdrowia. 

Witaj. Czy masz w wywiadzie jakieś choroby płuc (astmę, POChP, długoletnnie palenie)? Czy podczas chodzenia odczuwasz ból w klatce (gniotący, ściskający, ale ustępujący po ok 10 min). Czy w nocy czasami budzisz się i z trudem łapiesz oddech? Czy w ECHO były jakieś wzmianki o nieprawidłowościach zastawkowych?

Pozdrawiam

Nie spirometrie w marcu miałem bardzo dobra, jeśli chodzi o echoserca lekarka zapytała czy długo chodziłem z nadciśnieniem poniewaz mam trochę powiększony prawy przedsionek. Jestem coraz bardziej zmęczony w dzień nie mam siły na nic cały czas ziewam. Już nie wiem sam co mam robić bo lekarze nie widza żadnego problemu zrobią ekg zobaczą echo i na tym koniec najlepiej leki zmieniac

Witaj  Max 35. Ja mam te same objawy mam 41 lat. Zrób badanie Badanie poligraficzne snu to podstawowy test diagnostyczny, który pozwala potwierdzić lub wykluczyć OBS. Za pomocą specjalnego urządzenia – poligrafu – mierzone są takie parametry jak przepływ powietrza, wysiłek oddechowy czy saturacja. Aparat zapisuje także dane na temat pozycji snu i chrapania. Robiłam to badanie w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku. To są objawy bezdechu sennego i niedotlenienia organizmu. Zbadaj się też neurologicznie czy nie ma już jakiś zmian niedotlenienia w mózgu.