Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie po przebudzeniu przy lekach na nadciśnienie tętnicze

luciano

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodni leczę nadciśnienie tętnicze. Na początku leczenia ciśnienie wahało się w granicach od 160-100 do 180-120. Po 3 tygodniach w ciągu dnia ciśnienie utrzymuje się w zakresie 140-85 do 150-95. Najgorzej jest rano, zaraz po przebudzeniu.Mam wówczas ciśnienie 160-100(regularnie). Rano stosuję lek DIURESIN 1,5 mg, na noc PRESTARIUM oraz HYDROXYZINUM 10 mg. Najpierw lekarz zalecił mi dawkę PRESTARIUM 5 mg potem 7,5 mg a obecnie 10 mg. Ciśnienie rano w dalszym ciągu nie może się unormować. Robiłem badanie moczu, ale wyniki wyszły dobre. Jaka może być przyczyna?
czy lekarz zlecił wykonanie badania dna oka w celu określenia stopnia nadciśnienia? czy wykluczył chorobę nadnerczy (USG)? najczęściej przyczyny nadciśnienia są niewyjaśnione. jeżeli po 3 tygodniach leczenia, ciśnienie się nie wyregulowało, prawdopodobnie powinieneś mieć dobrane inne leki. ja miałem zmieniane kilkakrotnie zanim mi dopasowały. życzę zdrowia
Gość ciśnieniowiec

Nie odłożysz leków. Jak już raz zaczniesz brać i ciśnienie nie jest spowodowane inną chorobą np nerek, serca, będziesz już brać bo jak tylko odstawisz to za dzień lub dwa skoczy ci na 200. Leki biorę od roku. Rano prestarium 5mg wieczorem amlopin 5mg. Wieczorem ciśnienie w normie 117/70 a po nocy pomimo brania wieczorem leku amlopin 137/85 czasami 150/90 i co? Lekarze rozkładają ręce. USG brzucha w porządku nerki w porządku badania z krwi morfologia mocz aspat alat amylaza lipaza w porządku EKG w porządku Echo serca w porządku a ciśnienie jest. U mnie od strony mamy wszyscy są ciśnieniowcami i mnie pewnie też dopadło. Dodatkowo mam lęki że zaraz coś mi się stanie i umrę takie dziwne uczucie osłabienie, lekarze podejrzewają nerwicę lękową, przepisali citabax 10 jest trochę lepiej ale niepokój jeszcze jest. Dodatkowo leczę się na reflux biorę dexilant 60 być może ten reflux powoduje nadciśnienie ale któż to wie. Pogodziłem się z tym, że leki na nadciśnienie będę brał do końca życia.

Gość Pomoc nadciśnienie

Szkoda, że masz takie podejście ;/ widocznie jeszcze nie poznałeś nikogo kto mógł odstawić leki. Tylko działanie na przyczynę jest w stanie pomóc. Trzeba sobie uświadomić, że leki na nadciśnienie nie leczą a z czasem wykończą stawy. pozdrawiam michal.k.vip@gmail.com