Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w boku i pachwinie

Gość ania82

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kasienka

Ja mam podobne objawy jak te opisane na samym poczatku, bol jest nie do zniesienia momentami.. Nachodzialm sie po lekarzach, zrobilam mnostwo badan i w koncu wyszla diagnoza - nerka ruchoma. Dopiero po przeswietleniu z dozylnym kontrastem w pozycji stojacej i lezacej okazalo sie co mi jest

Gość Jacek1111

Witam serdecznie, to ja opisze swoj przypadek moze dajac nadzieje osoba ktore nadal cierpia na podobne dolegliwosci, U mnie problemy zaczely sie jakies 5 lat temu gdy uprawialem intesywnie sport-dolegliwosc byly miedzy innymi powodem rezygnacji z aktywnosci. Wiec najpierw pojawialy sie bole w okolicy prawej pachwiny promieniujace na biodro,posladek,kregoslup,lopatke,jame brzuszna,jadro,prawa noga wzdecia.Zwiedzilem lekarzy:kilka krotnie urolog,najrozniejszych ortopedow 5 krotnie usg,rezonans magnetyczny biodra,badanie kregoslupa,badania krwi moczu,urografie itd... charakterystyczne obiawy tylko prawej strony nie ustepowaly,nie moglem dlugo stac,chodzic,siedziec,czasem juz dochodzilo do tego ze w nocy mnie bolalo biodro promieniowalo w okolice watroby kregoslupa ciagle ponapinane miesnie posiladkowy,biodrowy,miesnie kregoslupa.Nie mialem juz nadziej wszystkie badania wychodzily w normie.Ostatni ortopeda skierowal mnie na rehabilitacje,spotkalem tam rehabilitanta z AM ktoremu wszystko opisalem dodatkowo mnie zbadal i stwierdzil przekonujaca wiem co ci jest,znam ten przypadek,szczerze nie wierzylem w to bo tyle badan, 4lata biegania po lekarzach a tu nagle rehabilitant mowi ze mial juz stycznosc z takimi obiawami.Teraz final: Pracowal ze mna ponad miesiac czasu po skonczeniu kuracji dwa tyg czulem ze jeszcze jest gorzej po czym wszystko ustapilo:) nie moglem w to uwierzyc! ale juz rok czasu normalnie funkcjonuje bez bolu i dolegliwosci:) Fakt delikatne pobolewania pojawiaja sie co jakis czas po prawej stronie organizmu ale zaraz przestaje to nie jest o takim natezeniu jak kiedys i zaraz o tym zapominam.Moge normalnie funkcjonowc biegac i cieszyc sie pelna sprawnosci:)

Zwracam się przede wszystkim do dziewczyn i kobiet. Jeśli macie bóle brzucha, obojętnie po której stronie, jeśli bardzo źle czujecie się przed każdym okresem i w trakcie, tak, że ledwo wytrzymujecie, to może świadczyć o e n d o m e t r i o z i e. Ból nie jest regułą, ale jeśli bardzo cierpicie, a każdy okres staje się dla was tragedią, lepiej zgłoście się do ginekologa, choć wiem, że trudno o dobrego lekarza.

Gość kamyczek833333333

Ja chodze ponad 3 latka po lekarzach, boli strasznie w prawej pachwinie szczególnie w nocy, promieniuje do uda z przodu czasem do kolana , do tego mocno sie poce w nocy, nie zawsze, mam 29 lat chcemy dzidzie ale boje sie że jak zajde to coś złego sie stanie bo nie wiem czemu tak boli pomórzcie >: miałam kolonoskopie wyszła ok, usg przespochwowe i normalne kilka razy też wyszło ok , byłam u ortopedy gastrologa reumatologa wydałam od cholery kasy i nic nie wiadomo a ból okropny .....

Ja miałam podobnie ale zaden lekarz mi nie powiedział ,ze ten ból jest od kregosłupa.Nastawiłam kregosłup i mam spokój.U mnie wszystkie badania wychodziły ok łacznie z przeswietleniem kregosłupa,jesli chcesz zrób rezonans magnetyczny kregosłupa. pozdr

Gość Marysiasulkowska

Mam 14 lat. Pół roku temu miałam operację na ostre zapalenie wyrostka i skręcony i powiększony prawy jajnik. To był okropny ból w prawej pachwinie. USG nie wykazało ani ostrego zapalenia wyrostka, ani skręconego i powiększonego jajnika. Kiedy na bloku operacyjnym zaczęli mnie kroić i wycinać wyrostek zobaczyli, że jest coś nie tak z jajnikiem i dopiero pod czas operacji dowiedzieli się, że operacja zamiast 50 minut, bo tyle zwykle jest czasu na wycięcie wyrostka robaczkowego, będzie trwała 5 godzin.

Witam, moje dolegliwości zaczeły sie ok 4 lata temu - wyczułam guzek w prawej pachwinie. Potem zaszłam w ciąże i jakos przeszlo, ale od pewnego czasu znowu powróciły i to mam wrażenie ze z podwójną siła. Bol jest czasami nie do wytrzymania. Boli mnie w pachwinie i tak rwie do kolana i uda i promieniuje az do pleców (krzyża), boli mnie też w kroczu. Badania moczu i krwi robiłam i wyszły ok, zaden ginekolog nic nie widzi. Usg nic nie wykazuje. A bol jest tak duzy ze codziennie biore tabletki p/bolowe. Zastanawiałam sie z tego wszystkiego czy nie isc do proktologa bo moze cos mi sie dzieje z odbytem ;)

Witam.. Wiekszosc osób z tego tematu to kobiety.. Mam identyczne objawy jak Wy drogie Panie.. Mam 27 lat a czuje się jak staruszek.. U mnie jest ten ból od 5 miesięcy miliony badań za mną,.między innymi kolonoskopia.. A ból jak był tak jest w okolicy wyrostka.. czuje coś w środku ale pojęcia nie mam jakie badanie mogę jeszcze zrobić, do tego mam spore kłopoty z prostata jestem pod kontrola urologa ogólnie pojęcia nie mam co dalej... Oczywiście już większość lekarzy ma mnie za hipohondryka..

Gość Monika4004

U mnie od trzech lat bol w prawej pachwinie...tylko podczas okresu i pare dni po...w czasie ciąży bol zanikł całkowicie.Miejsce bólu jest jakby po prawej stronie wzgórka łonowego , mam tam uczucie takiej spuchniętej skóry, bardzo wrażliwej, jak tam dotykam to jakbym miała jakieś zgrubienie....czasem mam tam też takie uczucie rozlewającego gorąca...a mój ginekolog nie umie mi pomóc...co to może być?...

Witam Was, od 2 lat również uborykam się z bólem w pachwinie promieniującym po wewnętrznej stronie uda. Miałam mase badań od ortopedy, USG, ginekolog i usg jajników, rezonas, wizyta u neurochirurga wszystko ok. Czytając wasze wypowiedzi widzę, że często wspominacie infekcje układu moczowego u mnie też tak jest. Jeżeli chodzi o sprawy damsko - męskie wtedy jest masakra, bardzo boli biodro i pachwina. Brak mi już pomysłów. Do kogo się udać, najbardziej masarz manualny pomaga, na USG wyszło zapalenie kaletki które wszystko jest od kręgosłupa-masakra

Witam drogie kobiety. Mam 22 lata od roku borykam soe z bolem z prawej strony podbrzusza i kluciem w pachwinie. Pewnego dnia w tym roku Października złapał mnie straszny bol pachwiny takie kłócie byłam na wyjeździe wiec poszłam do pierwszego lepszego lekarza który powiedział ze to mogą być dwie rzeczy albo jajnik albo wyrostek. Od roku lekarze leczą mnie bezskutecznie antybiotykami. Multum usg ,badania krwi moczu . W moczu czasem wychodziło coś nie tak.Odwiedziłam setki lekarzy ,mój rodzinny lekarz juz chyba myśli ze świruje ale to jest tak potworny bol ze nie potrafię wytrzymać. W szpitalu średnio jesten 3razy w tyg z podejrzeniem wyrostka lecz zostawiają mnie z antybiotykiem twierdząc że to nie objawy wyrostka a ja zdycham.ostatnie badanie tk w październiku pokazało powiekszone wezly chlonne w srudbrzuszu i skupiska wezlow w sąsiedztwie katnicy czyli tam gdzie mnie boli. Lekarze rozkładają ręce ja się nie poddaje . 2hrudnia mam

2 grudnia będę mieć kolonoskopie bardzo się boje bo jest tylko ze znieczuleniem ogolnym ale zrobię wszystko żeby dowiedzieć się co to za bóle. Jeśli to nie pomoże idę na laparoskopie zwiadowcza która zaproponował mi ginekolog. Boje się bardzo tych bolow brxucha i tego wszystkoego . Kobiety może pomyślcie tez nad ta laparoskopoa przynajmniej zajrza do was i będzięcia pewne ze to nie wyrostek ani nic takiego. Ja mam przeczucie ze boli mnie wyrostek ale lekarze wątpia wiec no trudno musze dać się pokroić ;/ . Kochane to co przezylam przez ten rok to gorsze od porodu.

Ja wyrostka już nie mam, ale bóle mam nadal, szczerze wizyty u lekarzy mi zbrzydły, ponieważ nie tylko to jest moją dolegliwością, tak samo szukam przyczyny stawy u rąk bolą a krew i wszystkie badania są ok, a palce spuchnięte i zaczerwienione, brak pomysły na to wszystko.....może samo przejdzie :)

Witajcie. Moze odświeża wątek:) jest jeszcze ktos kto boryka sie z niewyjaśnionymi bólami w prawym podbrzuszu?umnie to juz 4 lata, boje sie nowotworu, podobno rozsianego ani usg, ani rezonans nie wykryje :/ gin chce zrobic laparoskopię,chirurg odradza. Juz nie wiem co robic...

Od około miesiąca odczuwam nieustanny dyskomfort po lewej stronie brzucha, tuż pod zebrami. Czasami jest to uczucie zimna, czasami klujacy ból (pojawia się też i na plecach i w okolicach pecherza), czasami dziwne wrażenie przelewania, a czasami pulsowanie w brzuchu. Ostatnio doszła tez podwyższona temperatura, biegunka i takie silne uczucie pulsowania w ramionach i udach. Wszystko pojawiło się tuż po tym jak miesiac poczułam coś w rodzaju pęknięcia pod mostkiem i coś jakby rozlanie. Byłam u trzech lekarzy, poki co robilam badania krwi, ktore wyszly idealnie i ekg, co wskazało przyspieszona prace serca. Lekarze podejrzewają newice, dostałam leki uspokajające i dusputalin retard na poprawienie pracy jelit, ale to nic nie pomaga. Czy ktoś miał podobnie? Jest się czym martwić? Rzecz jasna naczytalam się roznych rzeczy w internecie i juz każda ciężka choroba mi do mnie pasuje. Mam przez to wrażenie, że lekarze trochę mnie olewaja, żaden nie dał mi skierowania na dalsze badania, a na prywatne mnie nie stać. Nie wiem czy jest sens zawracać głowę kolejnemu lekarzowi...

Znalazłam coś takiego. Może komuś pomoże:

Ból w pachwinie może wskazywać na wiele różnych patologii, często zupełnie od siebie oddalonych i niezwiązanych, dlatego diagnostyka nie należy do łatwych. Oprócz problemów z mięśniami, stawami czy kośćmi, schorzenia innych układów także mogą objawić się w postaci dolegliwości odczuwanych w pachwinach.

Układ moczowy

Choroby nerek cechuje nie tylko mocny, ostry ból z tyłu i boku tułowia, ale również promieniowanie w inne rejony. Charakterystyczny, nieznośny ból w okolicy lędźwiowej, który roznosi się do pachwin i krocza może wskazywać na kolkę nerkową. Spowodowana jest ona obecnością nierozpuszczalnych złogów (potocznie: kamieni) w drogach moczowych (najczęściej w kielichach lub miedniczkach nerek oraz w górnych odcinkach moczowodów), które przeciskając się przez moczowód powodują duży ból i krwiomocz.

Układ płciowy

Ze względu na bliskie położenie narządów płciowych względem okolicy pachwinowej, schorzenia tego układu również mogą objawić się bólem w pachwinach. Choroby, które należy wziąć pod uwagę to: zapalenie najądrzy lub jąder u mężczyzn oraz wszelkie problemy ginekologiczne u kobiet (np: cysty jajników czy endometrioza).

Źródło: KORE Fizjoterapia Specjalistyczna

Edytowane przez Asi80

Ból w pachwinie przy chodzeniu

Odczuwanie bólu podczas aktywności fizycznej lub przy wykonywaniu codziennych czynności typu chodzenie, może być związane z nieprawidłowościami związanymi z układem kostno-stawowym (np: nadmierne napięcie lub przykurcze mięśni oraz konflikt panewkowo-udowy). Przepuklina pachwinowa również daje podobne objawy.

Jeżeli ból jest silny, ostry i narastający, może być związany z nabytą kontuzją. Wówczas należy zgłosić się do specjalisty w celu przeprowadzenia dokładniejszych badań i znalezienia przyczyny. Mogło bowiem dojść do naderwania, zerwania lub mikrourazów więzadeł, ścięgien lub włókien mięśniowych.
Źródło: https://centrum-kore.pl/bol-w-pachwinie/