Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta śródziemnomorska po ablacji

Gość Alicja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 18 lat, trzy dni temu miałam przeprowadzoną ablację. Na wypisie w zaleceniech mam napisane, żeby stosować diete śródziemnomorską. Mam pytanie: w czym to ma mi pomóc? czy to jest poważne zalecenie? i czy należy brac to pod uwagę? z góry dziekuje za odp.
Dieta śródziemnomorska w swoim składzie zawiera tłuszcze nienasycone omega3.Istnieje wiele badań, które mówią o prokardiologicznym działaniu tych substancji. Czytałem że o 80% zmniejszają ryzyko nagłej śmierci sercowej, o 60% zmniejszają ilość zgonów z powodu zawału, o 30% zmniejszają całkowitą śmiertelność. To są dane których nie można ignorować chwała lekarzom że informują pacjentów o wspaniałości tej diety. Pamiętać należy o odpowiedniej ilości kwasów omega3 a właściwie EPA i DHA łącznie potrzebujemy ich 1000-1500mg a niezwykle ciężko jest to obliczyć w pożywieniu. Proponuję naturalne suplementy tylko takie które mają odpowiednią jakość i ilość wspomnianych substancji np BioCardine lub Omacor te gorszej jakości nie pomogą a mogą tylko...............
Jeszcze jeden dowód na wpływ diety na nasze życie. Kwasy tłuszczowe omega-3 i czerwony ryż skuteczniejsze w obniżaniu poziomu cholesterolu od statyn Nowe badanie dotyczące kontroli stężenia cholesterolu może podważyć dominującą w tym zakresie rolę statyn. Wiadomo, że statyny, prawdopodobnie najczęściej przepisywane na świecie leki, mają działanie immunosupresyjne i obniżają poziom koenzymu Q10, składnika żywieniowego o bardzo dużym znaczeniu dla stanu zdrowia serca. Ponadto, wyniki nowych badań wskazują, że statyny nie obniżają istotnie statystycznie ryzyka wystąpienia choroby serca. W randomizowanym badaniu klinicznym opublikowanym w Mayo Clinic Proceedings stwierdzono, że poziom cholesterol LDL (“złego cholesterolu”) uległ obniżeniu o 42.4% w grupie otrzymującej olej rybny zawierający kwasy tłuszczowe omega-3 oraz czerwony ryż, w porównaniu do obniżenia o 39.6% w grupie otrzymującej statyny. Łączne podawanie oleju rybnego i czerwonego ryżu powodowało obok istotnego obniżenia poziomu LDL, również istotne obniżenie poziomu trójglicerydów – o 29%. W grupie otrzymującej statynę obserwowano nieistotne statystycznie obniżenie o 9%. *Powyższe wyniki są intrygujące i wskazują na możliwe korzyści z alternatywnego lub naturalnego podejścia do leczenia często występującego schorzenia,* stwierdził dr David Becker z University of Pennsylvania Health System. Czerwony ryż powstaje w wyniku fermentacji ryżu czerwonymi drożdżami. Jest podstawowym składnikiem diety w niektórych krajach azjatyckich i zawiera związki hamujące wytwarzanie cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu wiąże sie z występowaniem wielu chorób, szczególnie układu sercowo-naczyniowego. Według American Heart Association, 34.2% Amerykanów (70.1 mln) cierpiało w 2002 roku na schorzenia kardiologiczne. Według dr Rob Willcourt, *Nadszedł czas na stosowanie holistycznych metod zapobiegania i leczenia chorób serca. Nie ma wątpliwości, że najlepszym sposobem na uniknięcie schorzeń kardiologicznych i wydłużenie życia jest przestrzeganie zaleceń diety śródziemnomorskiej, spożywanie dużych ilości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz, w przypadku problemów z wysokim poziomem cholesterolu, stosowanie czerwonego ryżu. Badania naukowe wskazują, że takie podejście jest skuteczne, bezpieczne i wpływa korzystnie niemal na wszystkie parametry zdrowia.* Wyniki badań są jednoznaczne - jeśli chcesz mieć zdrowe serce, odżywiaj się prawidłowo, ćwicz i spożywaj odpowiednie suplementy diety.