Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy, ból żołądka, drżenie mięśni i gula w gardle

wrublo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 23lata. Mam spory problem, a wiec zacznijmy ... Jakies 3 miesiace temu strasznie zabolal mnie brzuch taki jakiby skurcz w zaladku, nie moglem oddychac, wezwalem pogotowie, przyjechalo i zabralo mnie do szpitala (bol trwal za 2h) w szpitalu mysleli ze atak serca lub zawal, zrobili mi badania (krew EKG osluch itd) i wszystko wyszlo w normie, bol przeszedl i tego samego dnia mnie wypuscili (aha mysleli ze nermy bo to bylo jakies 3tyg po egzaminach na studiach). Fakt ze mialem czasami kolatanie serca ale chwile i przechodzilo. Kazali mi isc do lekarza zrobic badania pozniejno to poszedlem, zrobili mi EKG cisnienie KREW i wszystko jest w normie. Ale mam takie dziwne uczucie, boje cie czegos, ostatnio ponownie mialem taki bol, ale sam sie uspokojlem i mi przeszedl, ale to nie wszystko lekarz przepisala mi leki na serce (witaminy potas i magnez) i wszystko bylo ok tylko to uczucie strachu zostalo. Po czasie (miesiac) to teraz dopiero sie ze mna cos dzieje nie tak. Serce juz mam ok, mam to uczucie leku, takiego jakby gula w gardle i musze odchrzaknac bo wydaje mi sie ze mnie dusi, czasami mam zawroty glowy lekkie ale mam takie uczucie ze plywam, po czasie przechodzi i po kilku dniach znowu, mam takie uczucie jakbym slabiej widzial, i czasami brak mi slow (zadko ale pisze) slyszalem ze to moze byc nerwica, ale czy ona powoduje zawrty glowy i uczucie slabego widzenia? Prosze o pomoc bo lekarze nie wiedza co moze mi byc. Dostalem tabletki z magnezem i PERSEN na stres ale one nic nie daja ... ;( Reasumujac objawy Zawryty glowy (plywanie lekkie) Bol zaladka Drżenie miesni Gul w gardle Czasowo slabe widzenie Niech ktos napisze co to moze byc ...
no wlasnie z tarczyca chyba cos nie jest tak ... lekarka mi tak powiedziala gdyz mialem badanie krwi i moczu no i super wszystko wyszlo ale ja ma nadwage okolo 20kg a moj cholesterol wyszedl bardzo niski i to ja zaniepokoilo ... PS tak sobie myslalem i nie mam jako takich zawrotow glowy tylko mam problemy z koordynacja ruchowa, jak pisze na kompie co zawsze bylo bez problemu teraz sie czesto myle, czy tarczyca daje takie objamy czy moze nerwica ? A moze niewydolnosc serca i nie dokrwienie mozgu ? Kucze bo oni mowia ze mi nic nie jest i to mnie irytuje...
Radziłabym zrobić te badania tarczycy! Mnie lekarze długo wmawiali nerwicę, bo tak jest najłatwiej, kiedy nie potrafią znaleźć przyczyn choroby. Choroby tarczycy dają objawy, które mogą przypominać nerwicę. Najważniejsze z nich: bóle i kołatania serca, uderzenia gorąca, drżenie rąk, ucisk w gardle, lęki, rozbicie psychiczne, zaburzenia widzenia, nadwaga i wiele innych. Chora tarczyca ma fatalny wpływ na cały organizm. Zrób też wit. B12, jej niedobór często występuje przy chorej tarczycy i kompletnie rozwala system nerwowy, powoduje też problemy z koordynacją ruchów. Nie wiem, czy przyczyną Twoich problemów jest tarczyca, ale powinieneś to sprawdzić! Pozdrawiam.
Gość Marcin83
hej wrublo mnie lekarze wmawiają że mam nerwice juz od 5 lat...wiesz juz sam nie wiem co mam robić jest po prostu przewalone...i tak masz mało objawów ja jak bym zaczął wymieniać to byś dwie godziny czytał hehe ale podobno wszystko od nerwicy...czasami juz nie mam siły siedze teraz tylko w domu i sie wkrecam bo boje sie gdzie kolwiek ruszać bo najlepiej czuje sie na lużku a zawroty głowy to jest już dla mnie standard codziennie mam...sluchaj postaraj sie nie wkrecać że to serce że to niewydolność bo tak nie jest ja robiłem juz 15tyś badań i wszystko jest w normie jak to mówią lekarze nie martw sie od tego sie nie umiera hehe ale co cie to umęczy to noralmy zdrowy człowiek nigdy tego nie zrozumie...mam 25lat i nic mnie nie cieszy nawet juz nie mam ochoty na rikitiki bo przy tym tez żle sie czuje tak jak bym miał niewydolne serce czyli zawroty w glowie brak tchu slabości itd ale co jest najlepsze robiłem badania wysiłkowe i jest wszystko nawet ponad norme poprostu super a moje chore pieprzone objawy zostają trzymaj sie ciepło i nie dawaj sie pozdrawiam
Ja nie moge ... dzisiaj chyba pierwszy raz oniemialem ;] ze szczescia tym razem Mialem te jakby zawroty glowy i bole dziwne miesni ... w koncu poczytalem od czego moga byc takie bole, no i czytam ze jakies tam witaminy itd ... i zeby cos tam jesc i pic np mleko nie wiem czemu ale wypilem i miesnie mnie przestaly bolec juz po 30minutach zawroty glowy rowniez ustaly ku mojemu zdziwieniu ... a wiec trzeba to zaczac konsumowac hah
Gość Dianaaaaaaaaaaaaaaaa

Wyglada na to ,ze przechodzilismy przez to samo. Gula w gardle jest to tzw kula histeryczna, potocznie zwana globus. Przechodzilam przez ten stan nerwicowy kilka lat temu i pamietam,ze mialam tez takie objawy. ja mialam do tego jeszcze ucisk na nerw odpowiadajacy za sen i doslownie przewracalam sie w szkole, potrafilam zasnac w kazdym miejscu. Ciagano mnie po lekarzach, nie wiedzieli czy to tarczyca ,czy juz rak. Wkoncu poszlam do laryngologa, ktory odrazu stwierdzil kule histeryczna i skierowal do psychologa. Po 10 dniowej sesji poczulam sie o niebo lepiej.. Ta forma nerwicy moze sie pojawić nawet kilka lat po jakichs złych momentach w Twoim życiu. Mi sie odbiło moje dzieciństwo(ale bez szczegółów). Dobry laryngolog zajrzy i diagnoza bedzie prosta.

Witam mam podobne objawy, jest ok. nagle robi się człowiek słaby, kręci się w głowie wystraszony, za jakiś czas to mija. Po jakimś czasie pojawia się taki zawrót głowy że z łóżka nie da się wstać, trochę potrzyma i puszcza i jest znowu dobrze, wiem że to od nerwów, ale ciągle wmawiam że przejdzie, ale wraca a zawroty takie sekundowe miewam często, tłumaczę że pewnie minęłam 40 to pewnie przekwit...

Gość Madziaaraa

Ja miałam to samo. Drżenie mięśni, ciągłe zawroty głowy, duszności, uczucie gulu w gardle, problemy ze snem, czasem przy jakim napadzie lękowym (przed leczeniem farmaceutycznym) miałam takie objawy jak przy padaczce, w sensie że takich dostawałam spazmów że cała się trzęsłam. Wezwano w 2 takich przypadkach karetke, dawali mi leki na uspokojenie i przechodziło. Nikt nie wiedział co mi jest a robiłam badania przez rok (bo w Polsce tak trzeba czekać w kolejkach :/) tomografie głowy, krew, mocz, kardiologiczne badania, onkologiczne. Oprócz tego bałam się wychodzić sama gdziekolwiek i bałam się wśród tłumu. Miałam już dość. I któregoś dnia po wynikach badań siadłam przed kompem i wpisałam w googlach *duszności* i pierwsza wyskoczyła nerwica lękowa. Poszłam do pani psycholog, pogadałam z nią, upłakałam się i powiedziała że mam wszystkie objawy nerwicy, poszłam do psychiatry i już 2 rok się leczę i chodzę na psychoterapię. Ale czasem mam wrażenie że już nigdy nie będę normalnie funkcjonować bo objawy powracają czasem nawet mimo brania leków. Ale jeśli się kontynuuje psychoterapie to wszystko jest ok :) P.S. Podczas duszności i uczucia guli w gardle polecam oddychanie w torebeczkę foliową bo wtedy nasz organizm potrzebuje dwutlenku węgla. 3-5 minut takiego oddychania bardzo uspokaja i pomaga :)

Jeśli macie takie objawy zacznijcie najpierw od wizyty u GASTROLOGA. Ja miałam identycznie. Wiem na 100% że to nie nerwica, bo objawy zaczęły się nagle (nigdy wcześniej nie miałam takich problemów) - podejrzewam że po zakażeniu jakąś bakterią (helicobacter u mnie nie wykryto). I nie dajcie sobie wmówić nerwicy bo wszyscy lekarze tak mówią jak nie potrafią znaleźć innej przyczyny! Budziłam się w nocy i nie mogłam nabrać powietrza, nie wiedziałam co mi się dzieje, myślałam że umieram. Czasem budził mnie okropny ból w klatce piersiowej (jak sie okazało - żołądek). w dzień też zdarzały mi się takie momenty, że nie mogłam wziąć pełnego oddechu i wpadałam w wielką panikę, ciśnienie szło do góry, serce waliło jak szalone. Miałam mdłości co jakiś czas i zawroty głowy które przypominały uczucie bycia pijanym, bardziej takie widzenie jak przez sen, pod wodą niż wirowanie obrazu. I przy tym niepewność w stawianiu kroków, jakbym miała się przewrócić mimo że szłam prosto. Okazało się że wszystko co związane z tą gulą w gardle, trudnościami w złapaniu powietrza i wywołanym przez tym niepokojem to nic innego jak refluks i zapalenie przełyku wywołane nim (zapomniałam dodać że przy tym miałam też inny kolor języka - jaśniejszy, ale nie aż taki biały nalot jak przy grzybicy.I czasami dziwny posmak w buzi, czasem trochę gorzki, czasem taki metaliczny). Z kolei bóle w klatce piersiowej to zapalenie żołądka. A zawroty głowy? Lekarz tłumaczył mi że przy chorym żołądku podrażniany jest nerw który się w nim znajduje. Nerw ten połączony jest z błędnikiem i stąd te *dziwne* zawroty głowy. Ja leczę się już 2 lata. Po miesiącu - dwóch WŁAŚCIWEGO leczenia nie mam guli, duszności, budzenia w nocy. Mdłości pojawiają się bardzo rzadko. Jedynie czasem żołądek pobolewa i zawroty głowy co jakiś czas występują (szczególnie jak mam przerwy w jedzeniu dłuższe niż 2 i pół godziny). Refluks niestety mam do dziś, ale bez tych objawów które powodował. Dlatego zasuwajcie do gastrologa. Ja miałam na początku zrobioną gastroskopię, ale teraz przy każdej wizycie mój lekarz sprawdza czy mam zapalenie żołądka/przełyku poprzez USG (sprawdza chyba grubość błon śluzowych czy jakoś tak). I oprócz tabletek niestety czeka was dłuuuuga dieta...

Zapomniałam dodać że w tym najostrzejszym etapie choroby miałam takie dziwne napady drżenia wewnętrznego (jakbym trzęsła się od środka - osoby które to przeżyły będą wiedziały o czym piszę) i przy tym uczucie ogromnego niepokoju. Strach o własne życie. Tak jakby za chwilę miało się wydarzyć ze mną coś strasznego, a ja nie mam na to wpływu.

I jeszcze jedno. Te zawroty głowy, uczucie niepokoju, mdłości itp przybierały na sile gdy np byłam w tłumie ludzi, w hałasie. Gdy czułam silne zapachy (smażenie, perfumy) i np. w niektórych supermarketach ze względu na inne/ostre światło. Miałam też nasiloną chorobę lokomocyjną. Mam nadzieję że opis mojej choroby naprowadzi kogoś na właściwy trop i pomoże. Dużo zdrówka!

Gość Bartek88

Negatywny stan psychiczny przy sporym zapaleniu żołądka i refluksie da się dość wyraźnie odczuć. Potwierdzam również wrażliwość na głośne dźwięki w moim przypadku i zawroty głowy. Sprawa raczej niegroźna, ale przy długiej ignorancji może się urodzić jakieś powikłanie typu wrzody

W dniu 12.09.2015 o 11:10, Gość solniczka napisał:

Zapomniałam dodać że w tym najostrzejszym etapie choroby miałam takie dziwne napady drżenia wewnętrznego (jakbym trzęsła się od środka - osoby które to przeżyły będą wiedziały o czym piszę) i przy tym uczucie ogromnego niepokoju. Strach o własne życie. Tak jakby za chwilę miało się wydarzyć ze mną coś strasznego, a ja nie mam na to wpływu.

Dziękuję ci za te informacje. Mam dokładnie to samo i szukam przyczyny 

Pierwszy raz opisał ktoś to, co czuję od dwóch tygodni (wewnętrzne drżenie, jakby się trzęsła galareta).Mam helicobacter i refluks. Helicobakter leczony metronidazolem i klabaxem w połączeniu z bizmutem i emanerą- efekt zatrucie lekami, dwa silne napady lęku z interwencją pogotowia, wędrówka po specjalistach, gastroskopie, usg jamy brzusznej, rezonans jamy brzusznej, wszelkie badania krwi, hormonów, kardiologa, endokrynologa i wmawianie zaawansowanej nerwicy. Czuję się jak wrak człowieka.

W dniu 12.09.2015 o 11:25, Gość solniczka napisał:

I jeszcze jedno. Te zawroty głowy, uczucie niepokoju, mdłości itp przybierały na sile gdy np byłam w tłumie ludzi, w hałasie. Gdy czułam silne zapachy (smażenie, perfumy) i np. w niektórych supermarketach ze względu na inne/ostre światło. Miałam też nasiloną chorobę lokomocyjną. Mam nadzieję że opis mojej choroby naprowadzi kogoś na właściwy trop i pomoże. Dużo zdrówka!

Mam to samo. Mozesz napisac gdzie sie leczylas i jakie leki dostawalas?