Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze przy niezdrowej diecie u młodej osoby

Bartek23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkim. Bardzo prosze o pomoc, Dzisiaj szedlem rynkiem i byla jakas akcja mierzenia cisnienia.Ostatnio mialem cisnienie mierzone przez ojca jakis rok temu i bylo lekkie nadcisnienie, przynajmniej pamietam ze tak mowil (bylem na kacu to ma jakies znaczenie ?) Dzisiaj mialem mierzone przez pielegniarke i powiedziala ze mam 150/110 i zebym sie zglosil do lekarza z tym. Z tym ze nie jestem stad i moj lekarz rodziny jest oddalomy 500km stad i bede tam dopiero w lipcu. Czytalem troche o tym teraz nadcisnieniu bo sie przestraszynem. No coz, jakto na studiach, nie odpuszczalem sobie, duzo pilem, jadlem duzo soli (wynioslem z domu zwyczaj jedzenia cebuli do kanapek a przez spozywania znacznych ilosci soli), mam nadwage i moja mama, jej brat a takze ich mama cierpia na nadcisnienie (genetyczne). Teraz chcialbym zadbac o siebie i sporo moge zmienic, ale jestem bardzo wystraszony. Nie moge sie dostac do lekarza bo chca jakies deklaracji o ubezpieczeniu ktorej nie mam. Czy takie nadcisnienie, to jest strasznie wysokie, cos mi grozi ? czy to moze miesiac poczekac czy mam sie juz martwic ? czy po ograniczeniu przyczyn i braniu jakis lekow moze spasc ? Prosilbym aby ktos mnie uspokoil jesli jest do tego przyczyna a jak nie ma to zeby natychmiast przestrzegl, to zalatwie ta sprawe priorytetowo, bo bez sensu jest siedziec i sie samemu domyslac, czytajac artykuly o nadcisnienie w portalu dla seniorow. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Do lekarza zawsze możesz iść na prywatną wizytę. Ale przed tym radzę mierzenie tego ciśnienia przez ok. tydzień (są aparaty w niektórych aptekach, ogólnodostępne) żeby sprawdzić czy nie był to tylko sprowokowany czymś skok ciśnienia. Dziwi mnie, że jako student nie masz książeczki ubezpieczeniowej. W miedzyczasie spróbuj ograniczyć akohol, sól, kawę i zmienić dietę na niskokaloryczną. Takie ciśnienie jak masz nie jest jeszcze strasznie wysokie i na 100% można je dość łatwo obniżyć. Jeśli masz tylko to nadciśnienie to miesiąc mogłoby od biedy poczekać, ale może też towarzyszyć jakiejś innej chorobie. Lekarz pewnie zrobi ci jakies dodatkowe badania. Im wcześniej się zaczniesz leczyć tym lepiej.
Gość Bartek23
Dzieki wielkie za odpowiedz, tak zrobie. A mam jeszcze jedno pytanie. Dzien wczesniej zjadlem ogromne ilosci soli. Przesolilem znacznie wode do ziemniakow i za pozno wrocilem. wiekszosc wody wyparowalo a reszte wchlonely ziemniaki. Byly strasznie slone, ale ze bylem strasznie glodny to zjadlem. Czy dzien pozniej to moglo miec wplyw na pomiar ?