Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja lub zażywanie Cordarone przy migotaniu przedsionków

Gość dash

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań. Mam 31 lat. Mając lat 18 miałem pierwszy raz migotania przedsionków, które udało się umiarowić kardiowersją. Po roku migotania powtórzyły się i zostały umiarowione farmakologicznie. Przez 12 lat miałem spokój, aż do marca br.kiedy to migotania nawróciły. Podejrzewam, że pewne znaczenie ma duży stres jaki towarzyszył mi w zyciu w tym okresie. Z migotaniami trafiłem do Szpitala MSWiA we Wrocławiu. Próbowano bez skutku farmakologicznie je wyeliminować. Po miesiącu przygotowań przeprowadzono kardiowersję ( 3 próby ); niestety bezskutecznie. Ostatnio byłem na wizycie u dr Czajkowskiej, która poleciła mi dr Fuglewicza, z którym póki co nie udało mi się jeszcze spotkać. Możecie mi powiedzieć jakie metdoy leczenia w tym przypadku można zastosować?.Słyszałem, że jest opcja leczenia cordarone lub ablacja. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Z góry dzięki za pomoc
Tylko ablacja. Zresztą nie możesz wykluczyć, że po ablacji nie będziesz musiał brać leów antyarytmicznych. Pewnie Ci dadzą jakić Sotahexal lub Biosotal. Ale to jest nic w stosunku do amiodaronu / czyli cordarone/. To jest świetny umiarawiacz, zwłaszcza jeśli dają ci go w warunkach szpitalnych, pod monitorem. Umiarowią i spokój. Jeśli jednak miałbys go brac na dłużej- zdecydowanie odradzam. Ja go brałem z krótką przerwą prawie trzy lata i skończyło się kiepsko. Zresztą poczytaj ulotkę. Masz szansę na liczne zwłóknienia / zwłaszcza płuc/ i prawie bankową pokordaronową nadczynność tarczycy. Cordarone ma piekielną dawkę jodu, który przy dłuższym braniu kumuluje sie w organiżmie i powoduje nadczynnośc. Ta z kolei wywołuje /oprócz innych sensacji/ migotanie. I tak znajdziesz sie w błednym kole. Do tego huśtawka nastrojów i leki na nadczynność, które nie będą beż wplywu na wątrobę. Zresztą możesz mieć na przemian nadczynność i niedoczynność, jak ci żle dobiorą leki. Trochę to poćwiczyłem, bo po 4 udanych ablacjach przezskórnych i piątej nieskończczonej musiałem się poddac ablacji kardiochirurgicznej. Cięcie było w grudniu 2007 i jak na razie jest ok, ale biorę 3xdziennie sotahexal. Aha ! jeszcze jedna ważna sprawa. Cordarone może wywołać uczulenie na światło słoneczne, więc unikaj słońca i nie opalaj się.