Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ropień lub czyrak na skórze po przeziębieniu

Marcin79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na lewym biodrze miałem czyraka(tak mi sie zdawało) ale chirurg powiedział ze to ropień - (chociaż nie wiem czy to nie to samo). 3 miesiące temu miałem taki ropień/czyrak na gardle ale rozgoniłem go maścią ichtiolowa i antybiotykiem.4 dni temu zaczęło coś sie dziać na moim lewym biodrze, myślałem ze to stłuczenie.Po 3dniach na biodrze wyskoczyli wielki czerwony bąbel - ropień, który uniemożliwiał mi chodzenie bo sprawiał wielki ból.Coraz bardziej zaczęło mnie bolec w lewej pachwinie i tez gardło. Wczoraj wyciąłem to paskudztwo u chirurga.Mam zapytanie czy taki ropień/czyrak może powstać w wyniku PRZEZIĘBIONEGO/NIEDOLECZONEGO organizmu z grypy,przeziębienia,zapalenia oskrzeli?Zauważyłem taka zależność ze problemy zaczynają sie z ta infekcja czyrak/ropień jeśli zmarznę.Pierwszy raz miesiąc przed urośnięciem ROPIENIA/CZYRAKA na gardle pracowałem w zimie na dworze,często zmarzłem czy zmokłem.Później jeszcze bylem na nartach. Ropień na nodze pojawił sie gdy zaczolem pracować w przetwórni mięsa a tam jest caly czas zimno,mokro i wilgotno - temp. nie przekracza +4st.Bardzo proszę o porady i pomoc.Mam dopiero 29lat a czuje sie jakbym miał niebawem umrzeć.Jakie mogą być tez inne przyczyny rośnięcia czyrakow/ropieniow?
to jedno i to samo. ja tez niedawno mialam czyraka pod pacha ale go raz dwa wyleczylam. baardzo duzo osob ma czyraki. mozna go szybko wyleczyc http://allegro.pl/show_item.php?item=419581040 iwiem jak bardzo mocno bola jak wychodza. ta masc zalatwilam mojego czyraka w 3 dni. w czyraku zbiera sie ropa wiec to pewnie i ropien. Pozdrawiam!!! tam i tu sa moje dane.

Ja ma to samo na lewym posladku wiem jaki to bol mialam dwa pare dni temu niby wyleczylam to ale dostalam to na nowo jeden moze ci wyskoczyc po przeziebieniu jak ci ropa leci niepowinienes jej wyciskac tylko czekac az samo przejdzie moze to trwac od 10 do nawet 20 paru dni smarowac mascia z antybiotykiem najlepiej i czyscic z krwi zeby sie nie rozeszlo po ciele krew jest zakazona i powoduje ze mozesz dostac ich wiecej ja leze w lozku juz dwa tygodnie mam goraczke i tez wraenie jak bym miala umzec niemoge chodzic czasami jest gozej czasami lepiej masc z antybiotykiem i antybiotyk doustny wydaje mi sie ze jest najleprzym rozwiazaniem

Pomocy 4 dni temu zaczelo mi sie cos robic na nadgarstku . na poczatku krostka pozniej zaczerwienienie puchlizna i straszny ból . bylem w szpitalu przytrzymali mnie jedna noc dali antybiotyk dozylnie i dzisiaj wyszedlem do domu . bol sie nasila przepisaliu mi antybiotyk opuchlizna coraz wieksza i i ten bombel coraz wiekszy sie robi . co mam robic czy to przejdzie o antybiotyku ????

Gość jolakepa

Tanio Fucidin 2% i *H* w kremie oraz masci 15g-15zl, 30g-30zl na : Zakażenia skóry wywołane przez bakterie, takie jak liszajec, czyraczność, zapalenie gruczołów potowych i mieszków włosowych, zanokcica, figówka oraz trądzik pospolity, kontakt e-mail : jola.kepa80@wp.pl

Gość jojo79 Tychy

W moim przypadku na pewno zmarzłem i z dnia na dzień wyskoczyły mi 2 czyraki pod jedna pacha , To nie pierwszy mój czyrak miałem na ustach , sam wytępiłem pękł . Wara jak murzyn po maści ichtiolowej się nie goił , tylko jak by się rozszedł w inne miejsca . Wziąłem strzykawkę bez igły wessałem ile się dało, później czysty spirytus wstrzyknąłem szybko znikł . Maść ichtiolowa to gówno tak mi powiedział chirurg w szpitalu gdy czyścił mi pierwszego drania pod pachą. Masakra myślałem ze ich tam pogryzę tak bolało. Zrobił mi się taki pod pachą właśnie po maści ichtiolowej o wielkości piłeczki do tenisa stołowego , Dzisiaj sam przeciąłem żyletką oczywiście czystą , lekko nawet nie bolało , sama ropa zaczęła kapać , zapaszek nie za bardzo przyjemny .Wycisnąłem do krwi , to trochę bolało, w szpitalu jeszcze bym miał płukanie i sączek by zakładali nic przyjemnego . Już mniej boli przemyłem spirytusem i smaruje MaxiBiotic mam nadzieje ze szybko zniknie , Bywałem na basenie miałem często czyraki 3 x , jestem misiowaty to też na pewno wpływa na czyraki . A zapomniał bym bieganie w spoconej koszulce w sylwestra na pewno pomaga czy-raczkom , myślę że lepiej iść do lekarza i wyczyścić a nie czekać na to aż sam pęknie mniej cierpienia :)

Mi się zrobił ropień w okolicach części intymnej na skorze. Słuchajcie taki bąbel się zrobił wielkości orzecha włoskiego .Najdziwniejsze jest to że to się pojawiło nagle z dnia na dzień, ból nie do opisania po prostu masakra. Z trudem się poruszalam po mieszkaniu, nie mogłam zbytnio siadać każdy ruch powodował straszny ból. Tego się nawet nie da opisać, chodziłam szeroko jak kaczka jęczałam z bólu baaa nawet płakałam .Próbowałam to wycisnąć ale się nie dało, od cisniecia zrobiło się granatowe męczyłam się z tym w sumie trzy dni niby nie dużo ale uwierzcie te 3 dni jakby mi ktoś z życiorysu wyciął. To było takie wielkie takie nabrzmiałe że człowiek się modlił aby samo to pękło i w końcu pękło przy oddawaniu moczu. Prawdopodobnie pod ciśnieniem moczu gdy wstałem puściło zalalo mnie krwią, krew była bardzo ciemna żeby nie powiedzieć czarna nie no może nie czarna ale bardzo intensywny ciemny kolor ciemniejszy niż przy okresie. Ale do sedna na koniec poleciało trochę krwi z ropą oczywiście trochę trzeba było docisnąc by pomóc żeby wyleciało .Właśnie mija doba od pęknięcia a ropa cały czas się Sączy po malutku od czasu do czasu polewam wodą utlenioną .Dodam że od czasu tego ropnia mam stan podgoraczkowy jestem ciekawa kiedy ta ropa w całości wyleci bo leci nieustannie ciurkiem strasznie po woli ale to dlatego że jest bardzo gęsta już nie mówiąc jak z tego fetor jest ale wiadomo to nie są perfumy .Najważniejsze że w końcu mogę normalnie chodzić siadać i niedługo normalnie ubiore bieliznę bo na razie majtek nie noszę chce żeby miało to powietrze nie chce by ta dziurka była zakryta chce żeby ta ropa swobodnie wyciekala oczywiście nie na podłogę podkładam papierowe ręczniki .Powiem wam że jak ten ropień był taki gigantyczny to od niego strasznie bolała mnie prawa noga prawa bo ten ropień był po prawej stronie ja myślałam że bólu nie wytrzymam ale dałam rade .A teraz z górki oby więcej to się nie powtórzyło ,a tak wogle nie wiem od czego to jest. Ja mam osłabiony organizm ciągle jakieś infekcje łapie, mam też cukrzycę na którą się lecze robie ciągle badania. Ostatnio wyszły jakieś bakterie w moczu ale lekarz nic mi nie wypisala bo wtedy nie miałam żadnych dolegliwości z tym związanych .

Ropień lub czyrak może powstać również, jeśli nasza skóra jest zarażona nużeńcem. Takich informacji dowiedziałam się ze strony nuzeniec.com.pl. Uważam, że są bardzo przydatne, ponieważ pomagają w szybkiej diagnozie choroby. Z takich podejrzeniem jak najbardziej można udać się do lekarza.