Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls u nastolatki

Gość ala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 17 lat od niedawna kołacze mi serce (arytmia) cisnienie mam dobre ..a puls czasami dochodzi do 130 . wczesniej niewałem takie juz objawy ale w mniejszym stopniu. byłem u lekarza to mi kazał kupic magnez. i dał skierowanie do kardiologa. prosze o pomoc..a i mam jescze pytanie..czy moze to byc spowodowane dojrzewaniem ,dorastaniem?
Cześć. Nareszcie jakiś temat młodych. Brakowało tutaj tego. Jestem Klara. Od świąt bożego narodzenia mam kłopoty z sercem. Wykryto mi: -przerośniętą lewą komorę serca -nadciśnienie -wysokie tętno -szmery w sercu -zaawansowaną arytmię -niedomykalności zastawek i jeszcze w dodatko kłpoty z aortą. Tak się chciałam z wami tylko tym podzielić. Bo trochę mi z tym cięzko.

Witam! Mam pytanie, bardzo się martwię. Mam 15 lat i jestem bardzo aktywny fizycznie. Lecz od dwóch tyg. mam *problemy* z sercem. Czasami w czasie lekcji lub wieczorami, np. teraz odczuwam nierówne bicie serca. Jak przykładam rękę to odczuwam coś takiego 1--2--3--4--5--67--8 mniej więcej tak wyglądają uderzenia. Mam nadzieję że jest to normalne w tym wieku. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Gość franczesko

Niemiarowość zatokowa oddechowa - w czasie wdechu dochodzi do odruchowego przyspieszenia rytmu serca, w czasie wydechu do zwolnienia. Przyczyną jest zmieniające się napięcie nerwu błędnego. Jest zjawiskiem fizjologicznym występującym często u dzieci. Nie ma znaczenia klinicznego.

Dobrze, że ktoś poruszył ten temat! Mój puls jest w normie, zawsze 70, chcę spytać o młodszy rocznik. Bardziej, czy szybkość pulsu może być dziedziczna. Moja daleka kuzynka ma 13 lat, a jej puls jest strasznie wysoki - dochodzi do 120, w stanie spoczynku. Jej matka też ma *skłonności* do wysokiego pulsu. Możliwe, że odziedziczyła go po matce? Pragnę dodać, że niekiedy, gdy się zdenerwuje, czuje kłucie w sercu. Co z tym robić?

Gość viola mama 3 sztuk

Pani Zdrowa to bardzo dobrze, że tak młodzi ludzie interesują się swoim ciałem. Proszę ich nie negować za to. Profilaktyka przede wszystkim, a badania np. ciśnienia czy tętna (pulsu) już z uszkodzeniami np. nerek.

Osoby do 18 roku życia są pod opieką rodziców. Udzielanie na forum im rad / porad / zaleceń / jest tym bardziej niebezpieczne, że prowadzić może do samodzielnego leczenia takich osób. Wiele z nich nie wymaga leczenia ale: - zwolnienia trybu życia, - rozmowy z rodzicami w kwestiach wymagań i szkoły - przyznania się, że czasem biorą - przyznania się, że czasem palą a potem mierzą sobie ciśnienie, puls i jest przysłowiowy dramat. Poza tym te posty były sprzed jakiegoś czasu.