Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w przełyku przy wadzie serca ASD i powiększonym sercu

kajol1

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bliska zalamania! Od tygodnia mam dziwny ucisk w przelyku.Odczuwam to tak jak bym miala duze bable powietrza.Nie wiem co to takiego.Moj kardiolog nie dal mi skierowania na jakie kolwiek badania.Moj lekarz rodzinny tez nie wie co mi dolega.Dodam ze mam wade serca typu ASD i powiekszone prawe serce.Dla tego tak bardzo sie boje.Mysle ze moze juz tak bardzo powiekszyla mi sie prawa komora ze uciska na przelyk.Z tego wszystkiego nie spie po nocach i mam czarne mysli,ze nie daje sobie rady. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Gość Ewa30zToF

ASD to prosta wada, ale powinna być skorygowana. Czy Twój kardiolog mówił o sposobach korekcji (operacja lub przezskórnie)? Ta gula to prędzej powiekszona tarczyca, niż komora serca. I przestan się nakręcać. Ja mam duża poważniejsza wadę serca, jestem po 3 operacjach i staram się tak nie denerwować. Pamietaj, że nerwy bardzo szkodzą sercu. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka. tam są tez dorośli z ASD, głównie po korekcie.

Ewuś ten post jest z przed trzech lat.Ja tak czułam jak bym coś miała w gardle jakąś kluchę.Nie nakręcałam się ale naprawdę mi to przeszkadzało bo nie mogłam normalnie przełykać i miałam przy tym duszności.Mój kardiolog powiedział że takie uczucie daje chora zastawka-mam rozszczep przedniego płatka zastawki mitralnej.Co do korekcji wady to mogę napisać jedno,że trzeba się dobrze zastanowić zanim się podda operacji(w takim przypadku jak mój)bo zapinka to pikuś.Mnie na chama chcieli operować ale nie dawali gwarancji że będę czuła się lepiej.Najpierw mówili że mam ubytek i wadę zastawki.Teraz mówią że mam dwa ubytki ale jeden jest zatkany tętniakiem i wada zastawki.Ustawili mi leczenie i czuję się dość dobrze i na chwile obecną lekarze sami nie wiedzą w czym ta operacja miałaby mi pomóc :-)A przecież mogła by mi zaszkodzić.Na chwilę obecną czuję się dobrze i cieszę się z każdego dnia.Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę.

Może jeszcze dodam że owszem ASD2 jest wadą prostą ale tak jak u mnie ASD1 już nie koniecznie.Wiem to bo jak idę na badania do szpitala to zawsze jest kilka lekarzy robiących mi echo żeby zobaczyć jak ta jedynka wygląda.Od kilku lat jak jestem na forum to właśnie na forum serce dziecka spotkałam chłopaka który miał taką wadę jak moja a reszta poznanych osób miała ASD2.